2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Szijjártó: A magyar gazdaság az EU szégyenpadjáról az élvonalba tört

A magyar gazdaság, a sorozatos válságok ellenére, 2010 óta az Európai Unió szégyenpadjáról az élvonalba tört - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Salgótarjánban.

  • Szijjártó: A magyar gazdaság az EU szégyenpadjáról az élvonalba tört

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Fort-Bau Therm Zrt. beruházásának átadásán arról számolt be, hogy a magyar tulajdonú építőipari cég két ütemben megvalósuló, 500 millió forint értékű kapacitásbővítő fejlesztéséhez a kormány 200 millió forint támogatást adott, így "bebetonozva" 110 munkahelyet. "2010-ben az ország a tönk szélén állt. Az új jobboldali kormány azonban meghirdette a munkaalapú társadalomra épülő gazdaságpolitikai stratégiát, amely eredményesnek bizonyult és ezzel az európai gazdaság élvonalába tört az ország" - emlékeztetett a miniszter.

Beszédében aláhúzta, hogy Magyarország tavaly, a válság ellenére is a rendszerváltást követő időszak legsikeresebb évét zárhatta gazdasági szempontból, ugyanis megdőlt a GDP-növekedés, a foglalkoztatottság, a beruházások és az exportteljesítmény rekordja is. Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezen csúcsok megdöntésében nagy szerepe volt a gazdaság egyik húzóágazatává váló építőiparnak is.

Mint mondta, a szektor 2017-ben meredek növekedési pályára állt, amelyet ugyan a koronavírus-válság valamelyest megtört, de termelési értéke tavaly 13 százalékos bővülés után ismét 5400 milliárd forint körül volt. Rámutatott, hogy a krízis során a kormány a munkanélküliség finanszírozása helyett annak megelőzésére fókuszált, s meghirdette minden idők legrobosztusabb beruházásösztönzési programját. Ennek köszönhetően pedig "Magyarország végül győztesen jött ki a válságból, erősebben, mint amilyen állapotban belekerült" - mondta.

A miniszter bátornak nevezte a programban részt vevő 1434 vállalatot. Mint mondta, ezek mintegy 80 százaléka hazai tulajdonban van, ami ugyancsak a magyar gazdaság erejét mutatja. Hozzátette: Nógrád megyében 18 cég vett részt a programban, amelyek összesen 13 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat a kormány 4,5 milliárd forintos támogatásával, így segítve 5300 munkahely megmentését.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!