2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Élő tévéadásban vettek őrizetbe egy rendszerkritikus ügyvédet

Tunéziában a biztonsági erők élő tévéadásban vettek őrizetbe szombat este egy ügyvédet, aki a héten egy helyi televízióban bírálta hazája belpolitikai viszonyait.

  • Élő tévéadásban vettek őrizetbe egy rendszerkritikus ügyvédet

Szonija Dahmani őrizetbe vételéről egyik munkatársa, Dalíla Szaddek is beszámolt a Facebookon, hozzátéve, hogy Dahmanit az ügyvédi kamara székházából vitték el, és hollétéről azóta nem lehet tudni semmit.

Az épületben megtartott razziát és az őrizetbe vételt a székházban forgató France24 francia televízió élőben közvetítette. A televízió közleményben tiltakozott az eljárás ellen, kiemelve, hogy

a biztonsági erők maszkot viselő tagjai a csatorna munkatársaival szemben is fenyegetően léptek fel, és utasították őket, hogy hagyják abba a közvetítést, majd rövid időre őrizetbe vették a televízió operatőrét, Hamdi Tlilit is.

Sajtóhírek szerint Dahmani ellen a hamis hírek terjesztéséről és gyűlöletbeszédről szóló 54-es büntető törvénykönyvi cikk alapján kezdtek nyomozást. Az ezzel kapcsolatos vádak alapján

öt évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki rá, ha elítélik.

A tunéziai újságíró-szövetség adatai szerint a törvénycikk alapján már több mint hatvan sajtómunkás ellen indult eljárás.

Dahmani kedden, a Carthage24 nevű televíziónak adott interjújában tett szarkasztikus megjegyzést Tunéziára azzal kapcsolatban, hogy egyes politikai elemzők azt mondták, a szubszaharai térségből menekülők szívesen letelepednének az országban.

Miután több néző panaszt tett a megjegyzés miatt, Dahmani idézést kapott, amelyen azonban nem jelent meg, így a bíróság az őrizetbe vétel elrendelése mellett döntött.

Ugyancsak vasárnap a hatóságok két másik sajtómunkás, Burhán Bsszaejsz televíziós kommentátor és Murád Zegidi publicista őrizetbe vételét is elrendelték, a hírt a két férfi ügyvédje, Gázi Mrabet közölte.

Emellett a héten a migránsokat segítő több szervezetet ellenőriztek a hatóságok, és egy rasszizmus elleni civil szervezetnek, a Mnemtinek (Álmom) a vezetőjét, Szádja Moszbáhot pedig május 6-én szintén őrizetbe vették.

Vasárnap a Nemzeti Megmentési Front nevű ellenzéki párt felhívására tüntetést rendeztek "a szabad és tiszta választásokért", a megmozduláson mintegy háromszáz ember vett részt, akik közül sokan Kaisz Szaíd elnök távozását követelték.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ilaria Salis áldozatnak tartja magát

Ilaria Salis áldozatnak tartja magát

Tudom, hogy a történelem igazságos oldalán állok, és nem akarom, hogy politikai nézeteimért ítéljenek el - nyilatkozta a Magyarországon fogva tartott antifaaktivista, Ilaria Salis a La Stampa olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban.
Magyar Péter és a mesterséges intelligencia + videó

Magyar Péter és a mesterséges intelligencia + videó

Hogy milyen viszonyban van egymással Magyar Péter és a mesterséges intelligencia? Erre is fény derül a Sajtóklub vasárnap esti adásában, amelyben Bayer Zsolt, Gajdics Ottó, Bencsik András, és Néző László vitatja meg a hét legfontosabb bel- és külpolitikai eseményeit.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!