2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Élő tévéadásban vettek őrizetbe egy rendszerkritikus ügyvédet

Tunéziában a biztonsági erők élő tévéadásban vettek őrizetbe szombat este egy ügyvédet, aki a héten egy helyi televízióban bírálta hazája belpolitikai viszonyait.

  • Élő tévéadásban vettek őrizetbe egy rendszerkritikus ügyvédet

Szonija Dahmani őrizetbe vételéről egyik munkatársa, Dalíla Szaddek is beszámolt a Facebookon, hozzátéve, hogy Dahmanit az ügyvédi kamara székházából vitték el, és hollétéről azóta nem lehet tudni semmit.

Az épületben megtartott razziát és az őrizetbe vételt a székházban forgató France24 francia televízió élőben közvetítette. A televízió közleményben tiltakozott az eljárás ellen, kiemelve, hogy

a biztonsági erők maszkot viselő tagjai a csatorna munkatársaival szemben is fenyegetően léptek fel, és utasították őket, hogy hagyják abba a közvetítést, majd rövid időre őrizetbe vették a televízió operatőrét, Hamdi Tlilit is.

Sajtóhírek szerint Dahmani ellen a hamis hírek terjesztéséről és gyűlöletbeszédről szóló 54-es büntető törvénykönyvi cikk alapján kezdtek nyomozást. Az ezzel kapcsolatos vádak alapján

öt évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki rá, ha elítélik.

A tunéziai újságíró-szövetség adatai szerint a törvénycikk alapján már több mint hatvan sajtómunkás ellen indult eljárás.

Dahmani kedden, a Carthage24 nevű televíziónak adott interjújában tett szarkasztikus megjegyzést Tunéziára azzal kapcsolatban, hogy egyes politikai elemzők azt mondták, a szubszaharai térségből menekülők szívesen letelepednének az országban.

Miután több néző panaszt tett a megjegyzés miatt, Dahmani idézést kapott, amelyen azonban nem jelent meg, így a bíróság az őrizetbe vétel elrendelése mellett döntött.

Ugyancsak vasárnap a hatóságok két másik sajtómunkás, Burhán Bsszaejsz televíziós kommentátor és Murád Zegidi publicista őrizetbe vételét is elrendelték, a hírt a két férfi ügyvédje, Gázi Mrabet közölte.

Emellett a héten a migránsokat segítő több szervezetet ellenőriztek a hatóságok, és egy rasszizmus elleni civil szervezetnek, a Mnemtinek (Álmom) a vezetőjét, Szádja Moszbáhot pedig május 6-én szintén őrizetbe vették.

Vasárnap a Nemzeti Megmentési Front nevű ellenzéki párt felhívására tüntetést rendeztek "a szabad és tiszta választásokért", a megmozduláson mintegy háromszáz ember vett részt, akik közül sokan Kaisz Szaíd elnök távozását követelték.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!