2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Budapesti srácok

Budapesti srácok: A budapesti klímavészhelyzetben eddig csak a frázisokat puffogtatták

Budapest 2020 január! Bekövetkezett az, amire októberben kevesen számítottak a baloldalon, beköszöntött a tél. De a klímavészhelyzetet már novemberben kihirdette a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Közgyűlés. Fővárosi klímatüntik, skandáló fiatalok, a hevenyészett tömegben felbukkanó Gyurcsány és Fekete-Győr. Jól indult minden: egykettőre ellenzéki toposz lett a klímavédelem. A Budapesti Srácok című műsorunk stábja ezúttal annak járt utána, milyen kézzelfogható intézkedések történtek Budapesten a klímavészhelyzet novemberi kihirdetése óta.

  • Budapesti srácok: A budapesti klímavészhelyzetben eddig csak a frázisokat puffogtatták

 

Karácsony Gergely párttársa, Barabás Richárd az egyszázalékos pártok magabiztosságával ütötte a klímavasat. A szavakat tettek követték és eljött a pillanat, kihirdették Budapesten a klímavészhelyzetet, az új közgyűlésben pedig megalakult a Klímavédelmi és Környezetvédelmi Bizottság.

A kérdés az, mi is történt a bizottságban a vészhelyzet kihirdetése óta? A testület megalakult, de más konkrétumot nem osztott meg Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere, a bizottság elnöke.

A stáb kereste a klímavédelem hazai élharcosát Dorosz Dávidot is, hogy kiderüljön, milyen cselekvési terveket dolgoztak ki, egyáltalán:

látjuk-e már a fától az erdőt?

A főpolgármester-helyettes azonban nem állt rendelkezésünkre, szerencsére az ATV-be eljutott, négy napon belül alatt kétszer is és büszkén hirdette, hogy sikerült beruházásokat megakadályozni a Városligetben. 

A klímavészhelyzet kihirdetése nem több, mint politikai retorikai fogás – erről pedig már Áder János beszélt. A köztársasági elnök kritikájára mérgesen klaviatúrát ragadt a főpolgármester és megüzente, Ádert félretájékoztatták.

A kormány klímavédelmi akciótervét pedig februárban jelenti be a miniszterelnök. Orbán Viktor közlése szerint a terv nem stratégiai irányokat, hanem konkrét intézkedéseket tartalmaz.

Ami pedig a fővárost illeti, egy biztos, hogy

klímaügyben készül budapesti a cselekvési terv, de eddig nem sok minden történt a Földanya megmentéséért, hacsak a nemes küzdelembe nem számítjuk be a frázisok puffogtatását, vagy éppen a nagyívű kérdőíveket.

A főpolgármestert addig is egy hagyományos robbanómotoros szolgálati jármű várja reggelenként, Karácsony pedig csak akkor pattan kerékpárra, ha a baráti sajtóban erről előre egyeztet.

Kérdés, hogy a baloldali többségű városvezetés hadüzenetnek. kihívásnak esetleg követendő versenyhelyzetnek tekinti-e majd a kormány klímavédelmi akciótervét?

Teljes adás: 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!