2021. február 25.,
csütörtök, Géza napja

Közép- és hosszútávú klímavédelmi terveket dolgoz ki a kormány

Hír TV

2020. január 10., péntek 18:16

Magyarország 2050-es klímasemlegességének eléréséhez szükséges stratégiát még az év végéig kidolgozza az Innovációs és Technológiai Minisztérium - jelentette be Palkovics László. Az ellenzéki pártok szerint ez kevés.

 

Csütörtökön jelentette be Orbán Viktor a kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiáját. A miniszterelnök szerint a célkitűzésnek négy kritériuma van.

1. klímarongálókkal kell megfizettetni a klímasemleges gazdaság költségeit, a nagy szennyező oszágok és angy vállalatok

2. úgy kell ezt végrehajtani, hogy ne emelkedjen a családokra által fizetett energia és élelmiszer ára sem.

3. nem a kohéziós alapból vesszük el a pénzt és tesszük át klímavédelemre, mert akkor a szegényebb országoktól vesszük el a pénzt

4. az atomenergia nélkül nem lehetséges klímasemleges gazdaságot építeni.

A kormány közép- és hosszútávú terveket is kidolgoz Magyarország klímavédelme érdekében

- jelentette be az innovációs és technológiai miniszter.

Meghatároztuk ezek alapján azokat a területeket, ahol az érintettségünk az erőteljesebb: akár a vízgazdálkodás, erdő, mezőgazdaság területén, akár a biztonságpolitika területén, akár energiagazdálkodás, vagy az egészségügy területén, amire egyébként ezekre a követelményekre, vagy ezekre a következményekre a stratégiának reagálni kell. Az a stratégia, ami részben most már elkészült, és az év folyamán tovább folytatjuk ennek a fejlesztését, az mindegyikre reagálni fog valamilyen formában

– mondta Palkovics László.

A Jobbik alelnöke politikai terméknek nevezte a kormány klímastratégiát, az MSZP szerint a magyar kormány nem hiteles klímavédelem kapcsán, a Párbeszéd szerint az épületek energiahatékonyságra több pénzt kellene költeni, az atomenergia pedig nem alternatíva.

A Mi Hazánk a klímavédelmet balliberális hangulatkeltésnek tartja. Szerintük a politikusok feladata, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre, de a részleteket a szakembereknek kell kidolgozniuk.

Hír TV