2019. január 23.,
szerda, Zelma, Rajmund napja

Vegzálás vagy pazarlás?

Hír TV

2019. január 14., hétfő 21:18, frissítve: kedd 07:25

A pártok rengeteg pénzt költenek kampányfinanszírozás címszó alatt, és bármennyire is tisztább az új szabályozás szerint a helyzet, az Állami Számvevőszéknek mégis számos esetben kell szembenéznie visszaélésekkel. A Lapzártában Bíró Marianna a 168 óra és Haraszti Gyula, a Magyar Idők munkatársa vitázott.

Az ellenzék állítása szerint az Állami Számvevőszék vegzálja a pártokat. Az ÁSZ-vizsgálatok Demoklész kardjaként lógnak a pártok feje felett, amely a vádak szerint szinte keresi a lehetőségeket, hogy ezzel segítse a kormány céljait. Újabb veszélyes elszámolás veszélye lebeg a Jobbik felett és a Momentumot is átvilágítják.

Bíró Mariann a 168 óra újságírója szerint a Jobbik esetében az újabb, több száz millió forintos büntetés lebegtetése a párt működését is fenyegeti. A Jobbik plakátügyét azonban Haraszti Gyula, a Magyar Idők munkatársa szerint azonban nem lehet összemosni más, egyéb finanszírozási botrányokkal az esetet. Jelen pillanatban nem lehet tudni mit fog megállapítani az ÁSZ. Emlékeztetett, hogy több esetben azonban egyéb törvénysértések is felmerülnek a plakátügyben a jobbik kapcsán. A tiltott pártfinanszírozás kérdése más, mint az állami támogatásokkal való elszámolás. 

A kormány több mint 71 milliárdot kötött saját kampányaira, ez pedig nincs szabályozva, nem lehet tudni hogy mennek ezek a pénzek Bíró Marianna szerint, ezért az EBESZ is elmarasztaló nyilatkozatot tett ennek kapcsán, hisz így a verseny nem arányos. Haraszti Gyula szerint azonban nem feltétlenül mosható  egybe, ha egy a döntésekről és azok következményeiről a lakosságot tájékoztató kampány és ha a Fidesz választási politikai kampánya folyik. A korrupció helyzete összességében sokat javult Haraszti Gyula szerint épp a pártfinanszírozás átláthatóvá tétele révén.