2023. 10. 05. Csütörtök Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Belföld

Orbán Balázs: Magyarország továbbra is támogatást nyújt Ukrajnának, ugyanakkor a béke oldalán is áll

Magyarország továbbra is támogatja Ukrajnát, ugyanakkor a béke oldalán is áll -jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

  • Orbán Balázs: Magyarország továbbra is támogatást nyújt Ukrajnának, ugyanakkor a béke oldalán is áll

Orbán Balázs az európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: Magyarország modernkori történelmének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja a megtámadott országnak, továbbá támogatja Kijev uniós integrációs törekvéseit is azzal a feltétellel, hogy az uniós követelményeket maradéktalanul teljesíteni kell.

A követelmények része a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és erősítése - emlékeztetett.

Közölte továbbá: Magyarország álláspontja nem változott, továbbra sem tudja fegyverrel segíteni Ukrajnát. Magyarország véleménye szerint mielőbbi békére és tűzszünetre van szükség - húzta alá.

Kijelentette: Magyarország nem támogatja a szankciókat, azonban az uniós egység érdekében nem akadályozza meg bizonyos intézkedések meghozatalát, kivéve azokon a területeken, amelyek elemi magyar nemzeti érdeket érintenek. Ilyen az energetika, az olaj, a földgáz és a nukleáris energia területe - mondta.

Orbán Balázs hangsúlyozta: az orosz-ukrán háború következményeit egész Európa megszenvedi. A meghozott szankciós intézkedések tovább rontják az unió versenyképességét. Az Egyesült Államok saját iparát védő programot indított, amelynek kárvallottjai az európai iparágak és cégek leszek. Magyarország szerint tükörlépések bevezetésére van szükség és az uniós források minél rugalmasabb hozzáférhetőbbé tételére minden tagállam számára.

A csúcstalálkozó témái között szereplő migrációval kapcsolatban azt mondta, az uniós tagországok között egyre többen vannak azok, amelyek migrációellenesek és támogatják az erős határvédelmet, valamint támogatják a migrációs beáramlás megállítását és menedékkérő-regisztrációs központok (hotspot) Európán kívüli létrehozását is. Esély van arra, hogy a csúcsértekezlet zárónyilatkozatába bekerüljön a fizikai eszközökkel történő határvédelem fontossága, valamint felvetődött mindezek uniós finanszírozása is - tájékoztatott.

Magyarország évek óta hangoztatja, hogy határvédelmi kerítéseket kell építeni, menedékkérő-regisztrációs központokat kell létesíteni Európán kívül, amelyek költségeit nem a tagállamoknak kell viselnie, hanem az Európai Uniónak kell támogatnia a tagországok ez irányú erőfeszítéseit.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

A mai Vezércikkben a meghívott vendégek karcos és határozott véleményt formáltak Brüsszel – az uniós pénzek feltételeivel kapcsolatos – üzengetéséről, a zuglói szocialista ingatlanbotrány új fejleményeiről, Karácsony Gergely gyenge magyarázkodásáról a gigászi BKV-prémiumok ügyében, továbbá az adatvédelmi szempontból aggályos fővárosi lakógyűlésről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!