2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Moziklip

Következik:

Moziklip 20:10

Belföld

Gulyás Gergely: Védettséget igazoló okmányt vezet be a magyar állam

A brit vírusmutáns Magyarországon is megjelent és lényegesen gyorsabban terjed – erről is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

  • Gulyás Gergely: Védettséget igazoló okmányt vezet be a magyar állam

A legfrisebb adatok szerint 1 862 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 381 875 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 97 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 444 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 287 134 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 297 főre csökkent. 3799 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 294 624 fő kapott oltást, közülük 117 368 fő már a második oltását is megkapta.

Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége mától oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket és a 60 év alatti krónikus betegeket.

A kormány a járványhelyzet értékelésekor azt állapította meg, hogy a korlátozásoknak köszönhetően a második hullámot sikerült megfékezni, ugyanakkor azt is látni kell, hogy az adatok egy ideje nem mutatnak további csökkenést, miközben Európa több országában is a járvány harmadik hullámával néznek szembe

- jelentette ki Gulyás Gergely. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta,

a brit vírusmutáns Magyarországon is megjelent és lényegesen gyorsabban terjed. 

Így fennáll a betegek számának további növekedése - tette hozzá.

294 624 embert oltottak be a tegnapi napig, ma átlépjük a 300 ezres oltotti számot, több mint 117 ezren a második oltást is megkapták. 

A tárcavezető elmondta, mind az oltópontokon, mind a háziorvosoknál zajlik az oltások beadása. A várt vakcinaszállítmányok ismeretében jövő héten is folytatódik a legidősebbek oltása, valamint a nem krónikus betegséggel rendelkező idősek oltása is. A miniszter elmondta, hogy az ország minden unió által felkínált lehetőséggel élt.

Az uniós beszerzésből több mint 19 millió adagot kötött le az ország. ha az uniós beszerzés itt lenne, akkor majdnem 10 millió embert lehetne beoltani.

Az orosz és kínai féllel azért szerződött az ország, hogy legyen elég vakcina. Már több mit 30 millió embert oltottak be a kínai vakcinával, ebből jövő héten 500 ezer rendelkezésre fog állni. Ha az utóbbit engedélyezik és megvizsgálják az oltóanyagot, akkor lehet majd használni - mondta.

A további oltóanyaggyártókkal is tárgyal a kormány

- tette hozzá.

Az EU is elismerte, hogy hibákat követett el a vakcina beszerzése során. A múlton nem lehet változtatni, ezért minél előbb fel kell gyorsítani a vakcinaszállítmányokat.

Védettséget igazoló okmányt vezet be a magyar állam. Ilyet az kaphat, aki megkapja a második oltást

- jelentette be Gulyás Gergely.

Szintén védettséget igazoló okmányt kap az, aki koronavírusból felgyógyultnak minősül. Itt az érvényesség ideje az első negatív PCR-teszt időpontja lesz, vagy pedig az első pozitív tesztet követő 10. nap. Egy harmadik lehetőség lesz, amikor valakinek a vérében antitestet találnak, az is kaphat okmányt négy hónapra.

Az utóbbi esetben fizetni kell - tette hozzá a tárcavezető.

Az, hogy ez milyen jogosultságokkal jár, arról nincsenek még döntések.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy nagy eredmény, hogy tavaly decemberben többen dolgoztak, mint 2019 decemberében. Zajlik a gazdaság újraindítási akcióterv. Ennek eleme a lakásfelújítási támogatás és a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

10 millió forintos kamatmentes hitelt kaphatnak a kisvállalkozások, és 3 évig nem kell törleszteni. Áprilistól kezdve a felsőoktatás áll a középpontjában a gazdaság újraindításának.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

8-10 évre szóló agrárgazdasági programot fogadtak el, és a nemzeti hozzájárulás minden korábbinál több lesz.

Ezeknek a lépéseknek a lényege, hogy ne csak az élet, hanem a gazdaság is visszatérjen a növekedési pályára - tette hozzá. A bértámogatások 40 milliárdos összegéből 35,5 milliárdot kifizettek. A megítélt támogatások 99 százalékát fizették ki.

Jövő héten indul az online konzultáció az élet újraindításáról

- mondta Szentkirályi Alexandra. A vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet majd konzultálni.

HírTV - Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!