2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével 03:00

Belföld

Hazaárulás bűntett gyanúja és Márki-Zay Péter

Érkezett hozzánk egy levél, amelyben hivatalos bejelentés érkezett a Fővárosi Főügyészségre, amelyben a levél írója bejelentést tesz ismeretlen elkövető ellen a 2012. évi C. törvény a 258. § (1) bekezdésébe ütköző hazaárulás bűntett gyanúja miatt.

  • Hazaárulás bűntett gyanúja és Márki-Zay Péter

A levél írója, ifj. Tényi István emlékeztetett, 2022. évi március hó 29. napon beszámoló jelent meg a pestisracok.hu oldalon Szijjártó: egyértelmű megállapodás született a magyar baloldal és Ukrajna vezetése között, ami Magyarország ellátását és bizonságát veszélyezteti címmel:

Szijjártó: egyértelmű megállapodás született a magyar baloldal és Ukrajna vezetése között, ami Magyarország ellátását és bizonságát veszélyezteti - PestiSrácok (pestisracok.hu)

Márki-Zay Péter egy Twitter-bejegyzésben üzent Ukrajna elnökének, amely alapján megegyeztek abban, hogy amennyiben a baloldal kerül kormányra Magyarországon, azonnal megszavazzák a gázés kőolajra vonatkozó szankciókat Oroszországgal szemben, valamint azonnal elkezdenék a fegyverszállítást Ukrajnába

emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában kedden.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Márki-Zay Péter által közzétett megállapodás végrehajtásának azonnali és súlyos következményei lennének Magyarországra nézve.

A fegyverszállítmányok veszélybe sodornák Magyarországot, mivel ezek a szállítmányok katonai célpontot jelentenek, tehát hazánk biztonságát súlyos veszélybe sodornák

– emlékeztetett Szijjártó Péter, majd a gáz-és kőolajra vonatkozó szankciók elfogadásáról úgy fogalmazott: azt veszélyeztetnék, hogy Magyarország gazdasága a leállás szélére kerülne.

A szankciók megszavazásával az üzemanyagellátást, a fűtést és a gazdaság működését veszélyeztetnék

– mutatott rá. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a megállapodás megszületett a baloldal és Ukrajna vezetője között, amelyet Márki-Zay Péter Twitter-üzenete egyértelműen bizonyít. – Világos döntés előtt áll minden magyar ember vasárnap, mert aki a Fideszre szavaz, az a békére szavaz, aki a baloldalra szavaz, az a háborúba belesodródásra szavaz – fogalmazott a külügyminiszter.

Márki-Zay Péter tegnap üzent a Twitteren Volomidir Zelenszkij ukrán elnöknek, ahol reményét fejezte ki, hogy hamarosan találkozhatna a Duna-parton Budapesten és megoszthatják egymással gondolataikat. Márki-Zay Péter azóta kapcsolt hiperfokozatra az Ukrajna-szimpátiában, amióta Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett beszédében az ukrán elnök azt követelte, hogy Magyarország hagyjon fel az orosz gáz-és kőolaj vásárlásával, illetve fegyverrel támogassa Ukrajnát a háborúban.

Márki-Zay Péter posztja alapján úgy tűnik, hogy egy esetleges baloldali kormány megalakulását követően az ukrán elnök kérése akadály nélkül átmegy a politikai gépezeten, mindez azonban súlyosan veszélyeztetné hazánk biztonságát. Márki-Zay Twitteren üzent Ukrajna elnökének, ami világossá tette, hogy megegyeztek a fegyverszállításokról és a gáz- és olaj szállításra vonatkozó szankciókról. Hogy ha ezt a megegyezést végrehajtják, hogy ha azonnal megkezdik a fegyverszállítást Ukrajnába és azonnal megszavazzák a földgáz- és kőolaj-szállításra vonatkozó szankciókat, akkor annak azonnali és rendkívül súlyos következményei lesznek Magyarországra nézve,

jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter élő Facebook-bejelentkezésében. A miniszter kiemelte, ez a Twitter-üzenet világosan alátámasztja az összes eddigi információt, mely szerint ez a megegyezés megszületett.

Hogy ha ezt a megegyezést végrehajtják, hogy ha azonnal megkezdik a fegyverszállítást Ukrajnába és azonnal megszavazzák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat, akkor annak azonnali és rendkívül súlyos következményei lesznek Magyarországra nézve, hiszen a fegyverszállítások azonnal háborúba sodornák Magyarországot, mert a fegyverszállítmányok katonai célpontot jelentenek, és ezért a fegyverszállítások Magyarország biztonságát súlyos veszélybe sodornák. Amennyiben pedig megszavaznák a fölgáz- és kőolaj szállításra vonatkozó szankciókat, azzal az üzemagyagellátást, a fűtést, veszélyeztetnék, és azt, hogy Magyarország gazdasága a leállás szélére kerülne

- emelte ki Szijjártó Péter.

If. Tényi István kiemelte, 

A Btk. 258. § (1) bekezdése szerint a hazaárulás bűntettét az a magyar állampolgár követi el, aki Magyarország függetlenségének, teriileti épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külfödi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn.

A bűncselekmény jogi tárgya a Magyar Köztársaság alkotmányos rendje, függetlensége, területi épsége. Alkotmányos rend alatt értjük az alkotmányt, az alkotmányban foglalt elveket és intézményeket, valamint az azok zavartalan működéséhez fűződő érdeket.

Elkövetési tárgya kettős: egyrészt kapcsolat felvétele, másrészt kapcsolat fenntartása külföldi kormánnyal vagy szervezettel. A kapcsolat felvétele feltételezi, hogy az elkövető a fent nevezett szervvel ténylegesen érintkezésbe kerül. A cselekmény ebben az esetben akkor befejezett, ha a másik fél a közeledést elfogadja. Ez történhet bármilyen módon. Kapcsolat fenntartása esetében már a két fél közti együttműködés a lényeg. A bűncselekmény elkövetéséhez külföldi kormány vagy szervezet megléte szükségeltetik.

Akkor tekinthető a bűncselekmény befejezettnek, amint az elkövető a külföldi kormány megbízottjával vagy a külföldi szervezet képviselőjével kapcsolatba kerül. Kísérlete elképzelhető.

Fontos a célzat fennállása. Az elkövető azért kell, hogy létesítsen vagy tartson fenn kapcsolatot, hogy ezzel sértse a Magyar Köztársaság függetlenségét, alkotmányos rendjét vagy területi épségét. Ily módon csak egyenes szándékkal követhető el: az elkövetőnek tisztában kell lennie tettével, és annak eredményét kívánja. Motívuma sokféle lehet: bosszúvágy, sértettség, netalán a fennálló rendszerrel szembeni ellenérzet.

Amennyiben az ügyben nem állapítható meg bűncselekmény gyanúja, úgy a Tisztelt

Ügyészség a bejelentést értékelje a 2013. évi CLXV. törvény 1. § (3) bekezdése alapján

közérdekű bejelentésként - közölte ifj. Tényi István, aki inndítványozzza továbbá, hogy a bejelentést mint közérdekű bejelentést a Tisztelt Ügyészség a 2013. évi CLXV. törvény 1. § (5) bekezdése alapján küldje meg az Alkotmányvédelmi Hivatal részére.

A Be. 21. § (1) bekezdése szerint, ha e törvény eltérően nem rendelkezik, az eljárásra az a bíróság illetékes, amelynek az illetékességi területén a bűncselekményt elkövették. A Be. 29. §-ának (1) bekezdése alapján az ügyészség hatáskörét és illetékességét általában annak a bíróságnak a hatásköre és illetékessége határozza meg, amely mellett működik.

A Be. 4. § (1) bekezdése alapján az ügyészség és a nyomozó hatóság a tudomására jutott közvádra üldözendő bűncselekmény miatt hivatalból megindítja a büntetőeljárást.

Ifj. Tényi István indítványozta továbbá, hogy az ügyben a tényállás tisztázása érdekében a Be. 380. § (1) bekezdése alapján a Tisztelt Ügyészség rendeljen el feljelentés-kiegészítést. A vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kéri.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!