2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Magyarország élőben

Rusvai Miklós: Tartós védettség csak két oltás után alakul ki

Legfrissebb fejlemény a vírusfrontról, hogy Romániában is megjelent már az indiai mutáns. Ez ugyanaz a vírus, ami Indiában olyan rengeteg megbetegedést és sok áldozatot okozott? Mit tudunk az indiai szupermutánsról, amit úgy is emlegetnek, hogy duplamutáns. Mitől olyan fertőző? A Magyarország élőben extra című műsorunkban ezekre a kérdésekre is válaszolt Rusvai Miklós virológus.

  • Rusvai Miklós: Tartós védettség csak két oltás után alakul ki

-  A romániai vírus genetikailag alapvetően nem különbözik az indiaitól, de tulajdonképpen minden vírus különbözik a másiktól, sőt minden paciensből kimutatott vírus kicsit különbözik a szomszédjából kimutatott vírustól. Ez már a koronavírusok sajátossága, de lényegében ugyanaz a vírus.

-  Az indiai nem fertőzőbb, mint a brit mutáns. Ne felejtsük el, hogy az indiai szubkontinensen eddig nem volt jelen a nagyobb ragályozó képességű vírustípusokból egy sem. Egyszerűen náluk most ütött be az a nagy terjedőképességű vírustörzs, ami más országokban már korábban megfigyelhető volt – mondta Rusvai Miklós.

Rusvai Miklós Földi-Kovács Andrea műsorvezetőnek arról is beszélt, hogy kezdetben, minden járványmenet során megfigyelhető az, hogy egyre fertőzőképesebb és sokszor megbetegítőbb változatok jönnek létre és az, hogy hozzánkszelidüljön a vírus, több éves, akár több évtizedes folyamat eredménye is lehet.

- A koronavírus pandémia ellen, éppen azért, mert világjárvány, nem Magyarországon, nem Európában, nem a fejlett világban, hanem globálisan kell védekezni. 

Mindaddig, ahol olyan gócok vannak, ahol sok emberen, gyorsan, nagy számban szaporodik a vírus, ott a mutációk lehetősége fokozottan fennáll. Mindig kitermelődhet egy olyan mutáns, ami rezisztens az eddig kidolgozott vakcinákra. Ez az indiai mutáns nem ilyen. Véd ellene az eddig kidolgozott vakcinák mindegyike, tehát különösebben nem kell tartani tőle. Egészen enyhe hatékonyságcsökkenés felléphet, de a vakcinák jó hatékonysággal védenek - tette hozzá a virológus.

Hangsúlyozta: tartós és elég magas szintű védettséget, csak a szabályszerű, mind a két adagot felvételező és feltételező oltás után várhatunk el. Mind a két adagot be kell adatnunk ahhoz, hogy mondjuk egy éves immunitást nyerjünk cserébe.

Teljes beszélgetés: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!