2021. június 20.,
vasárnap, Rafael napja

Banai Péter Benő: Az idei évben a GDP arányos adósságráta már csökkenhet

Hír TV

2021. április 20., kedd 20:23

A veszélyhelyzet alatt hozott döntések és a járványhelyzet miatt megváltozott helyzet miatt módosítani kell a 2021-es költségvetést. Csak az első negyedévben több mint 1144 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás. A Parlamentnek benyújtott tervezet már hét és fél százalékos hiánnyal számol az idén. A Magyarország élőben Velkovics Vilmos vendége Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár volt.

 

- 3900 milliárd forint az idei évre kalkulált GDP 7,5 százaléka, tehát az uniós módszertan szerint ez az a hiány, ami az idei évet jellemezheti. Ez az, amit plusz állampapír kibocsátással kell finanszírozni és ezen bődületes szám mellett is azért abban bízunk, hogy az idei évben a GDP arányos adósságráta már csökkenhet. A tavalyi évben 80,4 százalék volt ez a mutató és 79,9 százalékkal, tehát néhány tizedes csökkenéssel számolunk az idei év végére – ismertette a mutatókat az államtitkár.

Hozzátette: a koronavírus okozta járvány miatti pénzügyi problémákra felkészülendő hazánk sokkal több állampapírt bocsátott ki, mint ami a tavalyi év finanszírozásához szükséges volt.

Hír TV