2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Informátor

Informátor: „Gyurcsány vagy feleségének szoknyája alá bújva folytatja útját a Jobbik”

Könnyen lehet, hogy a januári volt a Jobbik utolsó kongresszusa. Jakab Péter lenne az egykori radikális párt utolsó elnöke? Erre a kérdésre kereste a választ az Informátor stábja.

  • Informátor: „Gyurcsány vagy feleségének szoknyája alá bújva folytatja útját a Jobbik”

 

A tavaly EP-választáson a Jobbik története során a legrosszabb eredményét érte el, egy mandátumot sikerült szerezniük. Az egykori 20 százalékos támogatottsággal bíró párt lecsökkent 6 százalékra. Nem csoda, hogy a Sneider Tamás vezette elnökség le is mondott. Sokáig úgy volt, hogy még 2019-ben megválasztják a Jobbik új elnökét, de a nem tudtak megegyezni a kongresszus időpontjában, így átcsúszott 2020-ra. Jakab Péter álma beteljesült. Ő lett a Jobbik elnöke, ha így mennek a dolgok tovább, akkor az utolsó.

A tisztújító kongresszus követő sajtótájékoztatón kiderült, Jakab Péter a 2010 előtti időszakot nem tartja elfogadhatónak, ennek ellenére szövetkezik Gyurcsány Ferenccel.

Jakab Péter: Gyurcsány Ferenccel nem tudok közösséget vállalni. A magyar emberekkel tudok közösséget vállalni és bízom a magyar emberek bölcsességében, hogy ők sem akarják vissza majd azt a korszakot, amire már egyszer nemet mondtak. Nem két rossz közül kell választani, hanem végre a jóra kell adni a voksunkat.

Bohár Dániel riporter: Azt mondja, hogy nem tud közösséget vállalni Gyurcsány Ferenccel, akkor a parlament lépcsőjén nem olyan régen mit csináltak?

Jakab Péter: Ott volt egy összellenzéki sajtótájékoztató, ahol a Jobbik engem delegált, a DK ezek szerint Gyurcsány Ferencet elegálta, nem tudom kötelezni a DK-t, hogy ő kit küldjön a parlament lépcsőjére.

Bohár Dániel riporter Tehát akkor Gyurcsány Ferenc vállalhatatlan szereplő önnek?

Jakab Péter: Gyurcsány Ferenc egy nagyon megosztó személyiség, és én azt gondolom, hogy akkor, amikor össze kell fogni a magyar embereket, akkor integratív személyiségeknek kell előtérbe lépniük, akik pedig megosztják a társadalmat, azoknak meg egyet hátrébb kellene lépniük.

Bohár Dániel riporter: Tehát vállalhatatlan?

Jakab Péter: Ezt majd a magyar emberek el fogják dönteni.

Nagy Ervin filozófus korábban a Jobbik alelnöke volt. Ő így elemezte a Jakab Péter által elmondottakat.

Az látszódik, hogy a Jobbiknak a baloldali pártok hoz való dörgölődése mindig is konfliktust jelentett a Jobbikon belül a párton belül mindig láttuk azokat a szakadásokat, azokat a leválásokat, ugye a legnagyobb a Mi hazánk mozgalmának a megalapítása volt, ami az összefogások után megtörtént. Jakab Péter ebben a kérdésben mindenképp azt a szélső pontot képviseli, hogy minél szorosabb legyen ez az összefogás, ne feledkezzünk meg arról, hogy ő volt az első olyan jobbikos politikus, aki Gyurcsány Ferenccel nyilvánosan fényképezkedett, a parlamentnek a lépcsőjén.

Nagy Ervin szerint a Jobbik az elvtelenségét kommunikációs trükkökkel akarja elfedni. Azt mondják nem fognak össze Gyurcsánnyal, de közben pedig szövetkeznek vele. Az a legfőbb kérdés, hogy erre hogyan reagálnak a választók.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint Jakab Péter személye a garancia arra,

Ez a harcos kommunista ellenesség, vagy a Gyurcsány Ferenccel szembenesség, ezek jogos kritikák a párt részéről teljesen eltűntek, és egyfajta összellenzéki táborba léptek be, és Jakab Péter az egyik szószólója volt ennek mindig is a párton belül, arra lehet számítani az ő elnöksége alatt a következő években, hogy ez, a balliberális oldalba történő tagozódás nem lelassul, vagy esetleg megszűnik, hanem tovább fog erősödni

– mondta az Informátornak Törcsi Péter.

A Jobbik megsemmisüléséről, illetve Jakab Péter elnökké választásáról a stáb megkérdezte a párt egyik alapítóját és sokáig emblematikus politikusát, Novák Elődöt is. A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke úgy fogalmazott,

ez volt az utolsó szög az egykor jobboldali Jobbik koporsójába, innentől kezdve Gyurcsány vagy feleségének szoknyája alá bújva folytatja útját a Jobbik.

Ami ténynek tűnik, hogy a Jobbik a széthullás irányába tart. A kongresszus után a békéscsabai szervezetük döntött úgy, hogy elég a balliberálisokból. A párt választónak majdnem 15 százalékát elveszítette, ami döbbenetes szám. A Jobbik a legerősebb ellenzéki pártból egy aprócska politikai formáció lett, amely 2022-ben azért küzd majd, hogy tudjon valakit beültetni a parlamentbe. Ha így folytatódik a párt története, akkor elég valószínű, hogy ez nem fog sikerülni, ahogy könnyen lehet az, hogy ez a januári volt a Jobbik utolsó kongresszusa, Jakab Péter pedig az utolsó elnöke.

A teljes adás:

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!