2021. február 27.,
szombat, Ákos, Bátor napja

Jakab Péter lett a Jobbik elnöke

Hír TV

2020. január 25., szombat 22:10

A baloldallal való összeborulást támogató Jakab Péter lett a Jobbik új elnöke. A párt kongresszusa késő éjszakába nyúlt, mert az alelnökök személye miatt komoly háború folyt Jakab és a baloldali alkut ellenző Szávay István között. Végül Jakab emberei kerületek többsége az elnökségben.

Az EP választáson elért gyenge eredmény miatt mondott le a Jobbik teljes elnöksége még tavaly nyáron. A tisztújításra közel egy évet kellett várni. Azóta viszont elszabadultak az indulatok az egykori radikális pártban.

Sorra érkeztek a küldöttek a Jobbik szombati tisztújítására. A párt politikusai a sajtótól elzárva autóval – a hátsó bejáraton keresztül - érkeztek a választmányi ülésre. Pártelnök mellett alelnököket is választottak – összesen hatot. A Jobbikon belül ez keltette a legnagyobb feszültséget, ugyanis sajtóhírek szerint a párt már a tisztújítás előtt két részre szakadt.

Az Origó szerint két csoport alakult ki: az egyik támogatja, a másik pedig nem a Gyurcsánnyal és a DK-val való összefogást. Jakab Péter, Gyöngyösi Márton EP-képviselő, Szilágyi György, Ander Balázs, Potocskáné Kőrösi Anita, és Z. Kárpát Dániel az összefogás mellett van. Velük szemben az antiszemita botrányairól ismert Szávay István, Bencsik János és Stummer János áll.

Jakab Pétert választotta a Jobbik, elnökének!

A kongresszus nagy többséggel Jakab Pétert választotta Vona Gábor és az egykori szkinhed vezér, Sneider Tamás utódjának. Az új elnök mind a jobboldali, mind a baloldali szavazókat megszólítaná a jövőben.

"Minden tisztességes emberre számít a Jobbik, deklaráltuk ezt is, de nem számítunk a tisztességtelen emberekre. Nem tartjuk szövetségeseinknek azokat, azokat az embereket, akik az elmúlt harminc évben részt vettek ennek a harminc évben az országnak a kifosztásában. Magyarán 2022-hoz a Jobbiknak úgy kell eljutnia, hogy közben az ország ne jusson majd vissza 2010-hez. A 2010 előtti időszakra ugyanis oly mértékben nemet mondta a magyar emberek már egyszer, hogy képesek voltak kétharmadot adni a Fidesznek és azt gondoljuk, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő."

- mondta Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Jakab Péter a 2018-as önkormányzati választáson listáról jutott a parlamentbe, utána gyorsan haladt felfelé a Jobbik ranglétrán. Gyöngyösi Márton EP-képviselővé választása után a párt frakcióvezetője lett.

Korábban Jakabnak is több szélsőséges megnyilvánulása volt. A politikus egy 2010-es lakossági fórumon Pörzse Sándor Zsidózó viccén nevet.

De Jakab maga is tett antiszemita kijelentéseket. A 2010-es kampányban a párt miskolci elnökeként a kiválasztott néphez tartozó bűnözőkről beszélt.

"Bizonyos kiválasztott néphez tartozik az illető, akkor a miskolci dolce vita luxusétteremből kell számára étket szállítani, mert ott kóser módon tudnak főzni és neki még ahhoz is joga van. Tehát most nehogy má’ valami joga, vagy bűnözőnek joga van, hát mondom majd hogyha megbűnhődött, akkor lehet hogy megint lesz joga, de addig ne legyen már joga, hogy őneki kóser kaját kell hozni egy olyan étteremből, ahova az átlag miskolci be se mer térni, mert olyan az árszínvonal."

- jegyezte meg Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Hat alelnököt is választ szombaton a Jobbik. Az elnökhelyettes Gyöngyösi Márton lett, az alelnökök pedig Z. Kárpát Dániel, Ander Balázs, Szilágyi György, Dudás Róbert, Lukács László György és Potocskáné Kőrösi Anita.

 

Az Alfahír is elismerte, hogy volt pártszakadás a Jobbikban

Hír TV