2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Informátor

Informátor: Extra adók sújtják a görögöket, hogy jusson pénz a migránsoknak

Görögország jelenleg a legforróbb hely migráció szempontjából Európában. A közelmúltban komoly összecsapások törték ki a bevándorlók és a rendőrök között Szalonikiben. A Hír TV Informátor című műsorának stábja a helyszínen járt utána annak, mennyi afrikai és ázsiai személy kíván eljutni Nyugat-Európába, a görög embereket mennyire viseli meg a tömeges migráció, ezen kívül a stáb utánanézett a bevándorlás egyik legnagyobb bizniszének, a migránskártyák ügyének. A görögországi forgatás során stábunk szembesült azzal, hogy már nagy mobilszolgáltatók is meglátták az üzlet lehetőségét az illegális bevándorlásban, sőt már ott tartunk, hogy bizonyos szekták is „lecsaptak” az érkező muszlimokra.

  • Informátor: Extra adók sújtják a görögöket, hogy jusson pénz a migránsoknak

A diavatai menekülttábort 2016. február 24-én nyitották meg, kapacitása 2500 fő. Jelenleg több mint 2000 ember tartózkodik Görögország második legnagyobb városának, Szalonikinek a központjától néhány kilométerre található táborban. Idén április 6-án a diavatai tábor melletti mezőn csaptak össze a migránsok a rendőrökkel.

A konfliktus azért alakult ki, mert a közösségi médiában elterjedt az az álhír, ha a migránsok Szalonikiben összegyűlnek, akkor észak felé mindenkit átengednek a határon. A görög rendőrség ugyanakkor ellenállt a támadásnak és megfékezte a tömeget. A kezdeményezést a „remény karavánjának” hívták, ami bármikor újraéledhet, hiszen – mint arra Bohár Dániel riporter rámutatott – az első csatát a migránskaraván elbukta, de ez nem jelenti azt, hogy a háború véget ért volna. Az, hogy most lenyugodtak a kedélyek csak pillanatnyi állapot, hiszen a migránsok nem adták fel céljukat, el akarnak jutni Nyugat-Európába, elsősorban Németországba.

A diavatai táborban élők leginkább a körülményekre panaszkodnak és elegük van abból, hogy évek óta itt tengetik a napjaikat. A migránsok ki-be járkálhatnak a területről, de ha elhagyják a tábort jelezniük kell az őröknek. Vannak azonban megbontott részek a tábort körülvevő kerítésen és ezeket az ott lakók ki is használják, így gyakorlatilag nincs kontroll alatt az, hogy jut be és ki megy ki a táborból.

A diavatai tábor több mint 50 millió euróba került, a fenntartása pedig ma is komoly összegeket visz el, emiatt a görögöket extra adókkal terhelik. Egy férfi úgy fogalmazott, ez a pénz megy a migránsoknak.

Úgy tűnik, a bevándorlás bizonyos személyeknek igen jó üzlet. Nagyon népszerű a migránskártya, amelynek a létét sokáig az Európai Bizottság is tagadta. A név nélküli fizetőeszközt elvileg csak Görögországban lehet használni, ennek ellenére a Magyarországon elfogott Hassan F.-nél is volt.

Az ENSZ és az EU által kiadott kártyákon név nem szerepel, csak azonosító van rajtuk. A Bohár Dániel által megszólított migránsok havonta 120-150 eurót kapnak rá.

A migráció így jó üzlet a vendéglátóhelyeknek és az élelmiszerüzleteknek is, hiszen a bevándorlók ezeken a helyeken rengeteg pénzt költenek el.

Felismerte a migrációban rejlő lehetőségeket Görögország egyik legnagyobb mobilszolgáltatója is. Dolgozói az utcán árulják a SIM-kártyákat, amelyek révén szabadon lehet telefonálni és internetezni.

Jó üzlet a migráció a civilnek hazudott NGO-knak is. Stábunk Szalonikiben belebotlott az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány aktivistáiba, aki görög civilszervezetekkel közösen ételt osztanak a rászorulóknak.

A görögországi forgatás során meglepetésként érte a stábot, hogy a Jehova Tanúi elnevezésű szekta is meglátta a lehetőséget a bevándorlókban. Ők arab nyelvű ismeretterjesztő videóval akarják megtéríteni a muszlimokat.

A bevándorlás nem pusztán gazdasági, hanem kriminalisztikai kihívásokat is jelent egy ország számára. A migránsválság kezdete óta Szaloniki városában is jelentősen megnőtt a bűnesetek száma. Volt itt halálos kimenetelű késelés is, amikor összecsaptak egymással a bevándorlókból álló bűnbandák.

Ami biztos, Görögország válaszút elé érkezett, hogy folytatják-e az őseik által kijelölt utat, vagy teljesen behódol-e a migrációnak és a görög nép lemond-e saját identitásáról. A görögök elkezdtek felébredni, hiszen látják, a bevándorlás és a multikulti egyáltalán nincs pozitív hatással az országukra és az életükre. Maguk is megtapasztalták, hogy a migránsok erőszakot hoznak és a nekik adott juttatásokkal a saját zsebükből veszik ki a pénzt. Ezt nem látják Nyugat-Európában, hiszen ott nem roppant még meg a szociális háló.

Teljes adás:

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!