2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Világszerte terjed a járvány, Európában újabb országokban jelent meg a vírus

Több mint 80 ezer embert fertőzött meg az új koronavírus világszerte, a COVID-19 néven ismert kórokozónak összesen 2700 halálos áldozata van - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Olaszországban tizenegyre emelkedett a betegségben elhunytak száma.

  • Világszerte terjed a járvány, Európában újabb országokban jelent meg a vírus

A vírus kedden több európai országban - Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban és Svájcban - is megjelent.

A Spanyolországhoz tartozó Tenerifén egy szállodában több száz embert helyeztek karantén alá, miután fertőzöttnek találtak egy Lombardiából érkezett vendéget. Az olasz orvost és feleségét egy kórházban ápolják. Spanyolországban eddig négy fertőzés ismert, az olasz orvos, egy brit és egy német turista a Kanári-szigeteken és Mallorcán, egy helyi lakos pedig Barcelonában.

A tenerifei szállodában magyarok is tartózkodnak, a számuk még nem ismert - közölte kedden Budapesten Magyarország tiszteletbeli konzuljára hivatkozva Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Nem tapasztalható pánik Tenerife déli részén - nyilatkozta az MTI-nek egy névtelenséget kérő, az érintett szállodától néhány kilométerre élő fiatal magyar nő. Beszámolója szerint maszkot viselő rendőrök sokasága vette körbe a szállodát, akik távozásra szólítják fel az ott bámészkodókat, a lezárás ugyanakkor csak a szálloda közvetlen környezetét érinti. A helyiek úgy tudják, hogy ezer embert helyeztek karanténba.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy újabb magyar kerül kórházi karanténba Budapesten koronavírus esetleges gyanúja miatt kedden. A magyar kamionsofőr Lombardiában járt, nem lázas, de nem érzi jól magát. A kamionsofőrt a mentőszolgálat már felvette, és kórházba szállítja, két hétig karanténban lesz - közölte Menczer Tamás. Hozzátette: az olasz tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint nincs magyar az olaszországi fertőzöttek között.

Közben egy Bécsben élő magyar nő kórházba került az osztrák fővárosban koronavírus gyanújával. Az M1 aktuális csatorna Híradója riporterének elmondta, hogy január vége óta folyamatosan járta Európát. Legutóbb Velencében volt, onnan vonattal utazott haza az osztrák fővárosba, azóta azonban nem érzi jól magát; belázasodott, ezért felhívta a koronavírussal kapcsolatos ügyeleti telefonszámot. Miután elmondta tüneteit, azonnal kórházba szállították. Újabb négy ember halt meg az új típusú koronavírus-fertőzés miatt Észak-Olaszországban kedden, így tizenegyre emelkedett a betegségben elhunytak száma - közölte Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője.

A tájékoztatás szerint 80-as éveikben járó emberekről van szó.

A legfrissebb adatok szerint 322-re emelkedett a fertőzöttek száma. A hétfő esti jelentések még hét halálos áldozatról és 222 megbetegedettről szóltak.

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter közölte: az Olaszországgal szomszédos államok nem zárják le határaikat. "Megállapodtunk, hogy nyitva tartjuk a határokat, mert azok lezárása aránytalan és nem hatékony intézkedés lenne jelen pillanatban" - mondta Speranza újságíróknak, miután uniós egészségügyi miniszterekkel talá Ausztriában 59 kórház rendelkezik a koronavírusos esetek ellátásához szükséges felszereltséggel az osztrák egészségügyi minisztérium kedden közzétett listája szerint.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy az első horvátországi fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt.

A svájci egészségügyi hatóságok bejelentették kedden, hogy az országban is találtak az új típusú koronavírussal fertőzött személyt. Az RTS televízió szerint az Olaszországgal határos Ticino kantonban van az érintett.

A héten mindenképpen meg kell állítani az új koronavírus járványát Dél-Koreában, már nem elég, hogy esetleg "katasztrófa sújtotta övezetté" nyilvánítják a Szöultól 300 kilométerrel délkeletre lévő Tegú várost, ahol a fertőzés gyorsan terjedt az utóbbi napokban - jelentette ki Mun Dzse In dél-koreai elnök kedden a városban. Keddre 84 új esettel már 977-re nőtt a fertőzöttek száma az országban.

Iránban három új halálos áldozata van a kórnak, Irakban egy négytagú család fertőződött meg a vírussal Kirkukban, akik korábban Iránban jártak.

Nagyrészt az új típusú koronavírus-járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városra korlátozódott a vírus terjedése. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfő éjfélig 508 új fertőzöttről számolt be, közülük 464-et jelentettek Vuhanból, és mindössze kilencet a városnak helyet adó Hupej tartományon kívülről. A fertőzöttek száma ezzel Kínában 77 658-re emelkedett. A járvány immár 2663 életet követelt az ország szárazföldi részén. A gyógyultak száma ugyaneddig 27 ezer fölé emelkedett.

A WHO kínai misszióvezetője szerint a világ "egész egyszerűen nem készült fel", hogy szembeszálljon az új koronavírussal. Bruce Aylward, aki Kínából tért vissza, a WHO genfi székhelyén nagyra értékelte viszont a kínai hatóságoknak a járvány megfékezésére tett erőfeszítéseit.

Újabb négy halott Észak-Olaszországban

Újabb négy ember halt meg az új típusú koronavírus-fertőzés miatt Észak-Olaszországban kedden, így tizenegyre emelkedett a járványban elhunytak száma - közölte Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője.

A négy újabb halottat a leginkább érintett olasz régiókból, Lombardiából és Venetóból jelentették. A tájékoztatás szerint 80-as éveikben járó emberekről van szó. Lombardiában hárman haltak meg, Venetóban egy 76 éves nőről van szó, aki Trevisóban halt meg. A legfrissebb adatok szerint 322-re emelkedett a fertőzöttek száma. A hétfő esti jelentések még hét halálos áldozatról és 222 megbetegedettről szóltak. Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter közölte: az Olaszországgal szomszédos államok nem zárják le határaikat.

"Megállapodtunk, hogy nyitva tartjuk a határokat, mert azok lezárása aránytalan és nem hatékony intézkedés lenne jelen pillanatban" - mondta Speranza újságíróknak, miután uniós egészségügyi miniszterekkel találkozott Rómában. A találkozón Ausztria, Franciaország, Svájc, Szlovénia, Horvátország, Németország egészségügyi tárcavezetője vett részt. A miniszterek hozzátették, hogy a járvánnyal kapcsolatos minden információt folyamatosan megosztanak egymással.

A 322 olaszországi fertőzött többségét továbbra is az eddigi két gócponton, vagyis Lombardia és Veneto tartományban regisztrálták. A 11 halottból kilenc Lombardiában veszítette életét. A betegekből 29-t intenzív osztályon kezelnek, 137-en otthoni karanténban tartózkodnak. További személyek bizonyultak potizívnak Emilia Romagna, Piemont, Liguria, tartományban és Lazióban, ahol az első két olaszországi betegként ismert kínai házaspárt ápolják. Három beteget jelentettek a szicíliai Palermo városából kedden, ahol elsőként egy Lombardiából érkezett nőt vittek kórházba. Vesztegzár alá helyeztek mindenkit, akivel érintkezett és a szállodát is, ahol lakott. Toszkána tartományban egy Távol-Keletről érkezett olasz férfi jelentkezett az egyik firenzei kórházban a koronavírus tüneteivel, és egy munkatársa is pozitívnak bizonyult. Az északnyugati Liguria egyik szállodájában egy turista betegedett le, aki a lombardiai vesztegzár területéről érkezett még a térség lezárása előtt.

Továbbra sem azonosították az úgynevezett nulladik pácienst, akitől a fertőzés elterjedt. A legtöbb embert eddig egy 38 éves lombardiai férfi fertőzte meg, aki szintén a vesztegzár területén került kórházba. A súlyos állapotban levő férfi megfertőzte feleségét, barátait, akikkel reggelente együtt kocogott, valamint ezek rokonait is, többek közt egy presszótulajdonost, akinek vendégei is megbetegedtek.

Az egészségügyi hatóságok felszólítottak mindenkit, aki az utóbbi 14 napban a vesztegzártól érintett önkormányzatokban járt, jelentkezzen koronavírus-vizsgálatra.

Marche tartományban nincs beteg, mégis március 4-ig lezárták az oktatási intézményeket. Ezzel kapcsolatban a katasztrófavédelem vezetője Angelo Borrelli bejelentette, hogy a következő órákban "irányelvet" adnak ki, hogy a fertőzéstől mentes tartományok közös intézkedéseket kövessenek, és ne önállóan lépjenek.

A katasztrófavédelem munkáját keddtől Walter Ricciardi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olasz szakértője segíti. Ricciardi kijelentette, hogy nincsen vészhelyzet Olaszországban. Hozzátette, hogy a betegek 80 százaléka meggyógyul.

A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa nem halasztja el a hagyományos hamvazószerdai szertartásokat, és semmilyen óvintézkedést nem használ a hívőkkel szemben. Az olasz parlamentben viszont bevezették a képviselők és szenátorok testhőmérséklet-mérését, amit az egészségügyi miniszter túlzásnak nevezett.

Dél-koreai elnök: a héten mindenképpen meg kell állítani a járványt

A héten mindenképpen meg kell állítani az új koronavírus-járványt Dél-Koreában, már nem elég, hogy esetleg "katasztrófa sújtotta övezetté" nyilvánítják a Szöultól 300 kilométerrel délkeletre lévő Tegú várost, ahol a fertőzés gyorsan terjedt az utóbbi napokban - jelentette ki Mun Dzse In dél-koreai elnök kedden a városban.

Az államfő egy lehetséges intézkedésre utalt, miután már "különleges egészségügyi ellátási övezetté" nyilvánították a Tegúhoz közeli Csöngto várost. Hozzátette, hogy "nagyon súlyos" a helyzet, gyorsan kell cselekedni, és a kormány minden pénzügyi segítséget megad ehhez.

Már mintegy 10 ország megtiltotta, hogy Dél-Koreából bárki külföldi beutazzon a területére, több másik pedig megszigorította a beutazást onnan annak hatására, hogy Dél-Koreában már több száz fertőzöttje van a járványnak. Az esetek többségét az ország negyedik legnagyobb városában, a Szöultól mintegy 300 kilométerre délkeletre fekvő, 2,5 millió lakosú Tegúban regisztrálták, egy keresztény gyülekezet tagjaihoz kapcsolódóan. Keddre 84 új esettel már 977-re nőtt a fertőzöttek száma az országban.

Hongkongban bejelentették, hogy az iskolák legkorábban csak április 20-án nyitnak ki újra a járvány miatt - az utóbbi egy hónapban már harmadszor tolták ki ezt a határidőt -, a szárazföldi Kínában pedig addig nem nyitnak ki újra a felsőoktatási intézmények, amíg teljesen meg nem fékezik a járvány terjedését. Az oktatási intézmények február elején zártak be Kínában a holdújév ünnepe miatt.

Már hat arab országban jelent meg a betegség, mind olyan emberek révén, akik Iránban jártak. Kuvait közölte kedden, hogy a fertőzöttek száma nyolcra nőtt az országban, közülük négy szaúdi, négy pedig bahreini. Az Egyesült Arab Emírségekben 13-ra nőtt a fertőzöttek száma, legtöbbjük járt Kínában.

Irak határozatlan időre meghosszabbította a beutazási tilalmat azok számára, akik Kínából vagy Iránból akarnak belépni az országba, és beutazási tilalmat rendelt el azokkal szemben, akik Thaiföldről, Dél-Koreából, Japánból, Olaszországból vagy Szingapúrból érkezve akarnak belépni az országba, akár közvetlenül, akár közvetve. A diplomaták, hivatalos küldöttségek tagjai és az iraki állampolgárok kivételek ezen intézkedések alól - közölte az egészségügyi minisztérium, amely egyúttal eltanácsolta az irakiakat attól, hogy ezekbe az országokba utazzanak. Irakban hétfőn jelent meg a betegség, kedden már öt fertőzöttről számoltak be a hatóságok

Az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy az iráni esetek miatt határozatlan időre felfüggeszti az Iránba tartó járatait, kivéve a Teheránba tartókat. Az emírségeken kívül már csak Katar indít közvetlen légi járatokat Iránba. Iránban keddre 15-re nőtt a halálos áldozatok száma, és 61-en fertőződtek meg bizonyosan, miközben a fertőzésgyanús esetek száma mintegy 900. Az esetek többsége a síiták szent városában, Kúmban történt, ahol jelenleg 320 beteget tartanak kórházban. Iránban haltak meg a legtöbben a vírusról Kínán kívül. Az ország hatóságai elővigyázatosságból számos tartományban bezártak oktatási intézményeket, és törölnek sok nyilvános eseményt.

Kuvait kedden felfüggesztette a Szingapúrba, illetve Japánba, míg az előző nap a Dél-Koreába, Iránba, Irakba, Olaszországba és Thaiföldre induló légijáratokat. A KUNA helyi hírügynökség szerint az intézkedéseket az egészségügyi minisztérium utasítására foganatosította a kuvaiti légügyi hatóság. Az emírségből eddig kilenc fertőzöttet jelentettek, mindannyian Iránból érkeztek.

Olaszország déli részén, a szicíliai Palermóban is megjelent a betegség, ugyanis egy fertőzött nő az észak-olaszországi Bergamóból odautazott. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök közölte hétfőn este egy tévéműsorban, hogy a betegség hazai elterjedésének a forrása egy észak-olasz kórház lehet, ahol nem tartották be a biztonsági intézkedéseket, de nem nevezte meg a kórházat. A kormányfő bírálta viszont, hogy helyi hatóságok indokolatlan óvintézkedéseket is hoznak a járvány miatt.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken vesztegzár alá helyezték hétfőn egy szálloda többszáz vendégét, mert egyikről kiderült, hogy megfertőződött a vírussal - jelentette kedden az El País című lap.

A járvány Algériát is elérte. Az állami televízió jelentése szerint egy olasz férfinál mutatták ki a koronavírust, aki február 17-én érkezett az észak-afrikai országba. Az egészségügyi miniszter közölte: a fertőzöttet karanténba helyezték.

A COVID-19 vírustörzs már több mint 80 ezer embert megfertőzött szerte a világban, és mintegy 2700-an pedig meghaltak az általa okozott tüdőgyulladásban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

 

 

Újabb magyarok kerültek karanténba

Koronavírus gyanújával szállítottak kórházba egy magyar nőt Bécsben

Világszerte meghaladta a nyolcvanezret a fertőzöttek száma

Horvátországban és Ausztriában is megjelent a vírus

Schmitt Pál: Ilyen helyzet még nem volt az olimpiai mozgalomban

A debreceni reptéren is szűrik az Olaszországból érkezőket

Magyar Nemzet: Nyár végéig tombolhat a koronavírus

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!