2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Sport

Schmitt Pál: Ilyen helyzet még nem volt az olimpiai mozgalomban

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke bízik abban, hogy a tervek szerint lehet megrendezni idén a tokiói olimpiát, de a koronavírus-járvány miatt optimizmusa egyelőre kincstári.

  • Schmitt Pál: Ilyen helyzet még nem volt az olimpiai mozgalomban

Schmitt Pál az MTI-nek kedden elmondta: a NOB és az olimpiai mozgalom olyan helyzettel találta most szembe magát, amelyre nem volt példa a történelemben. Emlékeztetett arra, hogy a világháborúk miatt már maradtak el olimpiák, illetve rendeztek játékokat bojkott miatt csökkentett létszámmal. Arra viszont még nem volt precedens, hogy világjárvány miatt kellett elhalasztani vagy felfüggeszteni olimpiát.

"A NOB-hoz hasonlóan egyelőre várakozó, de bizakodó állásponton vagyok, ami viszont kincstári optimizmus. Tudományosan ugyanis nincs megalapozva, hogy a világ nyárig túl lesz a járványon, és teljesen veszélytelenül lehet megrendezni az olimpiát Tokióban július-augusztusban. Egyelőre csak reménykedünk abban, amit az orvostudomány mond, hogy a hőmérséklet növekedése árt ennek a vírusnak, és idővel meglesz talán az ellenszer is. Van egy mondás, miszerint aki időt nyer, az életet nyer. A mostani helyzetre ez tipikusan igaz"

- mondta.

Hozzátette: ha most kellene dönteni, tényleg nem lehetne megrendezni az olimpiát, ugyanis képtelenség minden résztvevőt, sportvezetőt, médiamunkást, oda érkező érdeklődőt két hétre karanténba zárni. Kiemelte: tekintve a rendhagyó esetre, nincs a NOB-nak forgatókönyve arra, hogyan kell kezelni egy ilyen helyzetet, illetve meddig kell végleges döntést hozni.

"Szerintem legkevesebb két hónap múlva. Onnantól viszont nincs visszaút: igen vagy nem! Mindezt úgy, hogy százszázalékos biztonságot kell vállalni, és a sportolóknak biztosítani kell az esélyegyenlőséget. Olyan nincs, hogy kínai, vagy most már ugye olasz sportolók, nézők, sportvezetők, médiamunkások nem jöhetnek. Ezzel sérülne az olimpia szelleme. Miként azzal is, ha annak legszebb szimbóluma, az olimpiai falu nem tudná vendégül látni az összes sportolót"

- nyilatkozta a 77 éves Schmitt Pál.

Kiemelte: abban az esetben, ha idén mégsem lehet megrendezni a játékokat, egyetlen megoldást tart elfogadhatónak.

"Túl sok lehetőség nincs, de az például kézenfekvő lenne, ha Tokió marad a házigazda, csak nem idén, hanem jövőre rendezné meg az olimpiát. Egyetlen alternatívának a halasztást gondolom, de erre most még nem érett meg az idő"

- fogalmazott.

Hozzátette: "nincs értelme a zárt kapus olimpiának", amelyen nézők nem, csak a sportolók vesznek részt, és a versenyeket, mérkőzéseket csak a televízión keresztül lehet figyelemmel kísérni. Szerinte az sem járható út, hogy csökkentenék a programot, vagy több helyszínen lenne a rendezés, hogy egy időben ne koncentrálódjon sok ember egy helyre. Azt pedig reklámfogásnak nevezte, hogy a nyári kezdésig valaki beugróként átvállalná a rendezést Tokiótól.

"Japán a rendezett hátterével hét év alatt készült fel az olimpiai rendezésre. Fél év alatt ezt képtelenség megvalósítani"

- mondta.

Emlékeztetett: a 2016-os, riói olimpia előtt a brazíliai Zika-vírus adott okot aggodalomra, amellyel sokat foglalkozott a sajtó.

"A komoly tudományos összefogásnak hála azonban visszaszorították a vírust, így aztán gond nélküli volt a rendezés. Változatlanul bízok a tudományban, valamint abban a hallatlan fegyelemben és együttműködésben, amely a járvány kezelését az egész világon jellemzi. Úgy Kínában, mint Japánban, az Egészségügyi Világszervezetnél vagy éppen Magyarországon, ahol életbe léptek a védekező mechanizmusok"

- nyilatkozta a kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál, aki 1989 és 2010 között volt a MOB elnöke.

 

Németországban rendezik a jövő heti férfi kard vk-t

A koronavírus-járvány miatt Padova helyett a németországi Tauberbischofsheim ad otthont a férfi kardozók jövő heti világkupa-versenyének.

A hírt a Német Vívószövetség jelentette be kedden este. A szervezet közleményében azt írta, hogy a verseny jelenleg nem rendezhető meg Olaszországban.

A férfi kardozók számára ez lesz az utolsó előtti vk, mely az olimpiai kvalifikációs sorozat része. A német csapat számára pedig különösen fontos, hiszen jelenleg a negyedik helyen áll a ranglistán és az első négy együttes automatikus résztvevő a nyári játékokon.

A világbajnoki ezüstérmes magyar csapat szinte már biztos olimpiai indulónak számít, mivel második helyen áll Dél-Korea mögött.

Padovában azért nem lehet megrendezni a versenyt, mert jelenleg Európában Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet: a legfrissebb adatok szerint az országban 322-re emelkedett a fertőzöttek száma és 11 a halálos áldozatok száma.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megvan Szoboszlaiék új vezetőedzője

Megvan Szoboszlaiék új vezetőedzője

A jelenleg a Feyenoordot irányító holland Arne Slot váltja Jürgen Kloppot a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzői posztján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!