2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Horvátországban és Ausztriában is megjelent a vírus

Horvátországban megjelent az új típusú koronavírus - közölte a kormány.

  • Horvátországban és Ausztriában is megjelent a vírus

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek. Szavai szerint ebben a szakaszban nem várhatók nagyobb bonyodalmak, sem nagyszámú megbetegedések.

Az egészségügyi rendszer felkészült, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az állampolgárok biztonságban legyenek. "Jelenleg arra összpontosítunk, hogy felkutassuk azokat, akik kapcsolatban álltak a fiatalemberrel, és megfelelően kezeljük őket" - mondta a tárcavezető.

Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül - az ország más területein - hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.

Lehetséges oltóanyagot készített egy amerikai cég

Koronavírus-ellenes lehetséges oltóanyagot készített a Moderna amerikai gyógyszergyártó; az első adagot elküldte tesztelésre szövetségi kutatóknak. Megkezdték egy kísérleti vírusellenes gyógyszer tesztelését is új koronavírusos betegen.

A massachusettsi cambridge-i székhelyű Moderna Inc. biotechnológiai cég kedden közölte, hogy az oltóanyag első ampulláit az Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) küldte el hétfőn, hogy megkezdje a kezdeti teszteket.

A Moderna kutatói a NIAID oltóanyag-kutatóintézetének szakembereivel együtt az mRNS néhány száz vagy néhány ezer nukleotid alapegységekből álló lineáris polimer molekulát használták, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz, utánozva egy természetes fertőzést egy erőteljes immunválasz stimulálására.

Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban - mint a SARS és a MERS - lévő tüskés fehérjét másolja.

Anthony Fauci, a NIAID igazgatója közölte, hogy az intézet áprilisban kezdi meg az oltóanyag klinikai tesztelésének első fázisát, amelybe 20-25 egészséges önkéntest vonnak be, akiket nem fertőzött még meg a Covid-19.

Az első eredményeket júliusra, augusztusra várják a szakemberek - mondta a The Wall Street Journal napilapnak az igazgató.

Fauci megjegyezte, hogy az oltóanyagot igen gyorsan fejlesztették ki, ennek ellenére széles körben csak jövőre lehet majd alkalmazni.

Amerikai egészségügyi illetékesek kedden bejelentették, hogy elkezdték a Gilead Sciences cég által kifejlesztett vírusellenes szer, a remdesivir első klinikai tesztjét egy kórházban lévő új koronavírussal fertőzött betegen.

Az amerikai beteget a Japán partjainál karantén alá helyezett Diamond Princess óceánjáróról szállították haza az Egyesült Államokba. A Nebraskai Egyetem Orvostudományi Kutatóközpontjában végzik a klinikai tesztet.

Kínában február első hetében 70 ember bevonásával indult két klinikai vizsgálat a remdesivirrel, a kontrollcsoport placebót kap. A tesztek április végére fejeződnek be, és a kínai hatóságok legkorábban májusra hagyhatják jóvá az ilyen kezelést - mondta egy hete Sibo Csiang, a Sanghaji Fudan Egyetem virológusa.

Világszerte több mint 80 ezer embert fertőzött meg az új koronavírus, és több mint 2600-an haltak meg a betegségben. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a kínai Hupej tartományban történt.

Hőérzékelő kapukkal készülnek a cannes-i filmfesztiválra

Hőérzékelő kapukat rendelt az új típusú koronavírus kiszűrésére a cannes-i önkormányzat. A berendezéseket a filmfesztiválnak helyet adó épület, a kikötő és a repülőtér bejáratainál állítják fel - írta a Nice-Matin regionális napilap kedden.

A BFM hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint a május 12-én kezdő 73. cannes-i filmfesztivál rendezvényeire várhatóan már csak a testhőmérséklet ellenőrzése után lehet bejutni, és a tenger felől is csak a hőérzékelő kapukon keresztül lehet majd a szárazföldre lépni. Cannes-ban már most is ellenőriznek minden partra szálló utast.

A tengerparti kisvárosban szolgálatot teljesítő valamennyi rendőrt felszerelik lázmérővel, elsősorban a gyerekek és idős emberek ellenőrzésére.

Lapértesülés szerint Cannes önkormányzata sok egészségügyi maszkokat is rendelt.

David Lisnard cannes-i polgármester a helyi prefektúrától azt kérte, hogy a szomszédos Nizza kórházához hasonlóan a cannes-i egészségügyi intézményeket is szerelje fel minden szükséges eszközzel az esetleges megbetegedések tesztelésére és kiszűrésére.

A szomszédos észak-olaszországi járványhelyzetre utalva Olivier Véran francia egészségügyi miniszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a járvány "az ország kapujánál van". Megerősítette, hogy Franciaországban továbbra sincs új fertőzött, a korábban diagnosztizált 12 beteg közül 11-en meggyógyultak, egy nyolcvanéves kínai turista pedig meghalt.

Ausztriában is megjelent a kórokozó

Ausztriában is megjelent a COVID-19 járványt okozó koronavírus: két ember fertőződött meg Tirolban - közölte egy helyi egészségügyi szóvivő kedden.

Két 24 éves fiatalról van szó, akik Tirol székhelyén, Innsbruckban élnek, és egyikük az olaszországi Lombardiából származik - mondta el Günther Platter tiroli kormányzó. Az innsbrucki klinikán kezelik őket elkülönítve, állapotuk nem életveszélyes. Egyelőre nem tudni, hol fertőződhettek meg.

A hatóságok következő lépésként felveszik a kapcsolatot a betegek hozzátartozóival, és tájékoztatják őket a további teendőkről.

"Nincs ok a pánikra" - hangsúlyozta a tiroli vezető.

Platter közölte: az innsbrucki klinikán szakrendelőt állítanak fel a koronavírus-gyanús esetek számára. A tartományi honlapon folyamatosan tájékoztatják a lakosságot az aktuális információkról, és egy forródrótot is létrehoztak a betegséggel kapcsolatos kérdések tisztázására.

Ausztriában 59 kórház rendelkezik a koronavírusos esetek ellátásához szükséges felszereltséggel az osztrák egészségügyi minisztérium kedden közzétett listája szerint. Ezek közül 15 Felső-Ausztriában, 14 Alsó-Ausztriában, 8 Tirolban, 6 Salzburgban, 5-5 Karintiában és Vorarlbergben, 4 Stájerországban, egy pedig Burgenlandban található. Bécsben külön kórház foglalkozik a koronavírus-gyanús betegekkel.

Az új koronavírus több mint 2600 emberéletet követelt, a fertőzöttek száma körülbelül 80 ezer. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a vírus gócpontjának számító kínai Hupej tartományban történt. A kórokozó eddig 29 országban jelent meg. Európán belül Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet.

Karantén alá vonták Ausztriában a koronavírussal fertőzött párt, egy magyar nő Bécsben kórházba került fertőzés gyanújával

Hétvégéig karanténban tartják az innsbrucki kórházban a koronavírussal fertőzött párt - közölte kedden az osztrák hírügynökség. Közben egy magyar nő Bécsben kórházba került fertőzés gyanújával.

Ausztriában elsőként egy olasz, a lombardiai Bergamóból származó párnál állapították meg a koronavírus-fertőzést. A nő Innsbruckban dolgozik; hazalátogatott Olaszországba, majd párjával közösen pénteken visszatértek Innsbruckba. A nő szombaton észlelte először a tüneteket, vasárnapra pedig mindketten belázasodtak, majd maguk jelentkeztek az innsbrucki klinikán. Günter Weiss, az innsbrucki egyetemi klinika belgyógyászati osztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy azóta "mindketten láztalanok, és jól vannak". A fiatalokat várhatóan a hétvégéig karanténban tartják.

A fertőzéses megbetegedéseket követően Tirol tartomány vezetése elrendelte, hogy átmenetileg zárják le a nő lakását, valamint azt a belvárosi hotelt, ahol dolgozott, többek között azért, hogy kiderítsék: hogyan fertőződtek meg a fiatalok, illetve felkutassák azokat a személyeket, akikkel kapcsolatban álltak. "A biztonság és elővigyázatosság" a legfontosabb - mondta Tirol tartományi vezetője, Günther Platter.

Közben egy Bécsben élő magyar nő kórházba került az osztrák fővárosban koronavírus gyanújával. Miháczi Beáta az M1 aktuális csatorna Híradója riporterének elmondta, hogy január vége óta folyamatosan járta Európát. Legutóbb Velencében volt, onnan vonattal utazott haza az osztrák fővárosba, azóta azonban nem érzi jól magát; belázasodott, ezért felhívta a koronavírussal kapcsolatos ügyeleti telefonszámot. Miután elmondta tüneteit, azonnal kórházba szállították.

Megfertőződött Iránban a koronavírus elleni harc irányítója

Megfertőződött Iránban a koronavírus elleni harc irányítója, Iradzs Harirsi helyettes egészégügyi miniszter - adta hírül kedden az IRNA iráni hírügynökség.

Harirsi az utóbbi napokban igyekezett nyugtatni a lakosságot és bizonygatni, hogy az iráni hatóságok urai a helyzetnek. Hétfőn sajtótájékoztatót tartott, amelyen azonban verejtékezett, és szemmel láthatón nem érezte jól magát.

Kínán kívül eddig Iránban haltak meg a legtöbben a ragálytól, kedd délig 16-an. A bizonyítottan a koronavírustól fertőzöttek száma egy nap alatt 35-tel 95-re emelkedett, a fertőzésgyanús esetek száma mintegy 900.

A fertőzések többsége a síiták szent városában, Kúmban történt.

Iránba már csak az Egyesült Arab Emírségek és Katar indít közvetlen légijáratokat.

Svájcban is van fertőzés

A svájci egészségügyi hatóságok bejelentették kedden, hogy az országban is találtak az új típusú koronavírussal fertőzött személyt.

Az RTS televízió szerint az Olaszországgal határos Ticino kantonban van az érintett.

A vírusos megbetegedés világszerte már több mint harminc országban jelent meg. Kínában, a gócpontban már 2600-an haltak bele. A megerősített betegek száma világszerte 80 ezer fölé emelkedett. Európában Olaszországot sújtja leginkább a kór, ott mintegy 280 fertőzést jelentettek be.

Barcelonában is van fertőzött ember

A spanyol hatóságok azonosítottak egy koronavírussal fertőzött beteget Barcelonában, ez az első eset Spanyolország európai kontinenshez tartozó részén - írta a La Vanguardia című spanyol lap kedden.

A katalóniai fertőzés a negyedik eset a Kanári-szigeteken és Mallorcán megfertőzött német, olasz és brit turista után.

A barcelonai fertőzött egy nő, aki a katalán nagyvárosban lakik, és nemrégiben tért vissza Észak-Olaszországból - írta a lap.

Tenerifei magyar: nincs pánik a szigeten

Nem tapasztalható pánik Tenerife déli részén, ahol turisták százait helyezték kedden karanténba egy szállodában az új koronavírus miatt - nyilatkozta az MTI-nek egy névtelenséget kérő, az érintett szállodától néhány kilométerre élő fiatal magyar nő.

 Beszámolója szerint maszkot viselő rendőrök sokasága vette körbe a szállodát, akik távozásra szólítják fel az ott bámészkodókat, a lezárás ugyanakkor csak a szálloda közvetlen környezetét érinti. A helyiek úgy tudják, hogy ezer embert helyeztek karanténba.

Mint közölte, a helyiek és a turisták is vegyes érzelmekkel fogadták a fejleményeket, egyesek kifejezetten közönyösek, mások inkább aggódnak, pánik azonban egyáltalán nem tapasztalható. Hozzátette, hogy az emberek nem kezdetek el élelmiszereket felhalmozni, az élet jobbára a megszokott kerékvágásban halad, áruhiány nincs, a gyógyszertárakban szájmaszkok is kaphatóak.

Beszámolt arról is, hogy Tenerifén szombat délután óta homokvihar tombol, valószínűleg emiatt sokan egyébként is hordanak maszkot a szigeten.

Tájékoztatása szerint a közösségi oldalak Tenerifével foglalkozó csoportjaiban ugyanakkor több külföldi - főként brit - turista is jelezte, hogy a karantén miatt lemondja nyaralását. Magyarok is érdeklődtek ugyanerről, de ők - a bejegyezések szerint - az utazás mellett döntöttek - közölte.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten jelentette be, hogy vannak magyarok a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban Tenerifén.

A regionális egészségügyi hatóságok szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában több száz vendéget helyeztek egészségügyi ellenőrzés alá.

    

Nagyrészt a közép-kínai Vuhanra korlátozódott a járvány Kínában

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!