2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

38 évvel ezelőtt megtörtént a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája + videó

38 éve, 1986. április 26-án éjjel 1 óra 23 perckor következett be a csernobili katasztrófa. A robbanás pontos körülményei máig tisztázatlanok, de úgy tudni, nem egyetlen véletlen miatt, hanem számos hibás döntés és technikai probléma sorozata vezetett a végzetes robbanáshoz. Szakértők azt mondják: máig érezni lehet a csernobili katasztrófa következményeit.

  • 38 évvel ezelőtt megtörtént a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája + videó

A hely a volt Szovjetunióban, ahol mintha megállt volna az idő. Egy vidámpark óriáskereke arra emlékeztet, hogy 1986-ban Pripjátyban a május 1-ei ünnepségre készültek az emberek.

Április 26-án hajnalban azonban minden megváltozott. Pontosan 38 évvel ezelőtt megtörtént a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája. Ma már tudni lehet, hogy a tragédiát a technológia és az emberi hiba együtt okozta. Tesztelni akarták, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén teljes áramkiesés mellett képesek-e a lassuló turbinák a vészhelyzetre tervezett póthűtőrendszer üzemeltetésére. Csakhogy egy ponton elvesztették a reaktor felett az ellenőrzést. Két robbanás is történt, majd bekövetkezett a legrosszabb, ami egy reaktorral történhet, a leolvadás.

A robbanás nyomán radioaktív hamu és szennyezés jutott a légkörbe, amely a széllel az akkori Szovjetunió nyugati, ma Ukrajna északi részére és Európa más részeire, de még az Egyesült Államok keleti felére is eljutott. A pártállam időkre jellemző titkolózás, felelősséghárítás miatt a lakosságot csak nagyon későn, 36 óra elteltével kezdték el kitelepíteni a sugárszennyezett területről. A radioaktív porfelhő, ami a létesítményből szállt fel, sokak szerint rengeteg rákos megbetegedésért tehető felelőssé.

Hazánkban elsősorban a BBC híreire hivatkozva már április 28-án este adásba engedték a Magyar Rádióban azt a hírt, amely a feltételezett csernobili atomreaktor-balesetről szólt. Így akik késő este hallgatták az adást, már a Szabad Európa Rádió első, április 29-i beszámolója előtt értesülhettek három nappal korábban történt, de titokban tartott nukleáris katasztrófáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!