2020. június 7.,
vasárnap, Róbert napja

Újabb magyarok kerültek karanténba

Hír TV

2020. február 25., kedd 15:31

Újabb magyar kerül kórházi karanténba Budapesten koronavírus esetleges gyanúja miatt - jelentette be Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. A politikus arról is beszámolt, hogy ezer embert helyeztek karanténba egy tenerifei szállodában, miután egy olasz állampolgárnál koronavírust diagnosztizáltak. A magyar külügyi tárca Tenerife tiszteletbeli konzuljától úgy értesült, hogy a hotelben vannak magyarok. 

 

Az államtitkár elmondta, a magyar kamionsofőr Lombardiában járt, nem lázas, de nem érzi jól magát. A kamionsofőrt a mentőszolgálat már felvette, és kórházba szállítja 

Nem kizárható, hogy megjelenik Magyarországon is a koronavírus

- jelentette ki a politikus. 

Menczer Tamás a tenerifei helyzettel kapcsolatban közölte, ezer embert helyeztek karanténba egy tenerifei szállodában, miután egy olasz állampolgárnál koronavírust diagnosztizáltak.

A férfi a járvány olaszországi gócpontjának számító Lombardia tartományból utazott a Kanári-szigetekre és hat napja tartózkodik ott feleségével.

Időközben a férfi feleségénél is igazolták a Covid-19 okozta fertőzést.

A magyar külügyi tárca Tenerife tiszteletbeli konzuljától úgy értesült, hogy a lezárt hotelben vannak magyarok. 

A tiszteletbeli konzul mellé Madridból utazik egy konzul, és ha indokolt, további munkatársakat küldenek Tenerifére.

A helyi Ashotel szállodavállalat közleménye szerint mintegy ezer vendég van elkülönítve a szállodában, és nyugalomra szólította fel az embereket, biztosítva arról, hogy az intézmény betartja az eljárást.

María Jesús Montero spanyol kormányszóvivő kedden közölte, hogy

a vendégek mindaddig elkülönítve maradnak szállodában, amíg egy második teszt meg nem erősíti a fertőzést. Ez utóbbi függvényében intézkednek a megfelelő egészségügyi intézkedésekről

A szállodában a TUI német utazásszervező 200 utasa van, közöttük 110 belga.

A tengerparttól 50 méterre található szálloda több száz vendéget képes egyidejűleg befogadni, több étterme és uszodája van. Facebook-oldala szerint a H10 Costa Adeje Palace csütörtök estére tervezett karneváli mulatságot.

A karnevál hetében tízezreket várnak a Kanári-szigetekre.

 

Manczer Tamás a keddi sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy

az Olaszországból érkezett és idehaza karanténba helyezett diákcsoport tünetmentes.

Elmondta: a magyar szakemberek véleményének és a nemzetközi protokolloknak megfelelően a repülőtereken hőkamerás ellenőrzés van. Olaszországgal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig egyetlen szomszédos ország sem vezetett be utazási korlátozást.

Az államtitkár hangsúlyozta:

a magyar kormánynak a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ennek megfelelően mérlegeli a helyzetet, és külföldön is minden segítséget megad a megbetegedett magyaroknak.

Az államtitkár leszögezte: sületlenség az az ellenzék által hangoztatott vád, hogy a kormányzat nem kommunikál a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Menczer Tamás sajtótájékoztatója:

Önmérsékletre int az operatív törzs

Önmérsékletre intett a Belügyminisztérium az operatív törzs nevében keddi közleményében, Stummer János (Jobbik) országgyűlési képviselő kevéssel korábban tartott sajtótájékoztatójára reagálva.

A politikus pártja nevében arra kérte a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a koronavírus-fertőzés elleni 28 pontos akciótervét.

A BM emlékeztetett, hogy az akcióterv 25 napja elérhető a https://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/hirek/az-operativ-torzs-akcioterve-a-koronavirus-jarvany-elleni-vedekezesert cím alatt.

Magyarországon továbbra sem ismert igazolt koronavírus-fertőzés.

Az álhírek gyártása, a hangulatkeltés nem része az operatív törzs akciótervének, az operatív törzs önmérsékletre int

- fogalmaznak.

KAPCSOLÓDÓ: 

Horvátországban és Ausztriában is megjelent a vírus

A debreceni repülőtéren is szűrik az Olaszországból érkezőket

HírTV - MTI

 

 

x
Rendkívüli hír