2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Újabb halasztás lehet a Brexitben

2019. szeptember 4., szerda 11:10

Elmaradhat a Brexit, ha a londoni törvényhozás alsóháza megszavazza az ellenzék javaslatát. A tervezet értelmében nem a kormány, hanem, a képviselők dönthetnek arról, milyen módon kerülnék el az ország rendezetlen kiválását az Európai Unióból.

Ismét ezrek vonultak utcára Londonban, hogy a kormány ellen tüntessenek. A tömegdemonstrációk a múlt héten kezdődtek, amikor a miniszterelnök arra kérte az uralkodót, hogy oszlassa fel a parlamentet. Boris Johnsonnak így lehetősége nyílt arra, hogy a képviselőket megkerülve döntsön a kabinet Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésének feltételeiről.

A tiltakozók szerint a miniszterelnök semmibe veszi a demokrácia alapelveit, és önkényes döntéshozatalra készül.

"A kérdés az, hogy szem előtt tartja a jogalkotási folyamatot a kormány vagy nem. Elfogadhatatlan, ha a kabinet nem tartja tiszteletben a törvényeket. Miért fontosabb 140 ezer párttag véleménye, akiknek köszönhetően hatalmi pozícióba kerül valaki, mint az embereké" - tette fel a költői kérdést egy tiltakozó.

Miközben a parlament épülete előtt az elégedetlen emberek demonstráltak, addig a törvényhozás épületében a brexitről vitatkoztak a képviselők.

A miniszterelnök felszólalásával egy időben az igazságügyi államtitkár bejelentette, hogy kilép a frakcióból, így a konzervatívok elvesztették egyfős többségüket a parlamentben. Ráadásul az ellenzék is támadásba lendült. Olyan javaslattal rukkolt elő amely lehetővé tenné, hogy a törvényhozás napirendre tűzzön egy rendezetlen kiválás megakadályozását célzó javaslatot.

A tervezetet 328-301 arányban elfogadta a ház. A döntéssel pedig gyakorlatilag kikerült a parlamenti ügymenet irányítása a konzervatív párti kormány kezéből.

"Amennyiben elfogadják a tervezetet, abban az esetben elpusztítanak mindent, amit eddig sikerült elérni a kilépés terén. Ezek után az Európai Unió fogja eldönteni, meddig szeretné tagállamai között tudni országunkat, nekünk pedig semmi szavunk nem lesz, és nem tudjuk érvényesíteni akaratunkat" - közölte Boris Johnson.

A kormányfő hozzátette, legvégső esetben nem zárkózik el az előrehozott választásoktól sem. Szavaira a Munkáspárt vezetője reagált.

"Parlamentáris demokráciában élünk. Országunknak nem államfője, hanem uralkodója és miniszterelnöke van. A választói akaratot a képviselők testesítik meg, nem pedig a kormány. Ellenzünk minden olyan egyezményt, ami megállapodás nélküli kilépéshez vezet" - jelentette ki Jeremy Corbyn.

Az indítványról rövidesen szavaznak az alsóházban. Amennyiben elfogadják az ellenzék tervezetét, abban az esetben a kormányfőnek kezdeményeznie kell a királyság EU-tagságának meghosszabbítását Brüsszelben.

HírTV