2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Róma - Cinecitta magyarul

Következik:

Napi aktuális 00:10

Külföld

Az oregoni Portland az utcai drogfogyasztás betiltásáról döntött – vagy mégsem?

Az Oregon állambeli Portland városának önkormányzata a közelmúltban megszavazta a kemény drogok – mint például a fentanil, a heroin és a metamfetamin – közterületeken való használatának tilalmát. A helyi képviselők által 5–0 arányban elfogadott sürgősségi rendelet büntetőjogi szankciókkal egészíti ki a nyilvános helyen történő kábítószer-fogyasztás tiltását.

  • Az oregoni Portland az utcai drogfogyasztás betiltásáról döntött – vagy mégsem?

A szigorítási rendelet azonban nem lép azonnal hatályba, mivel tartalmaz egy „kiváltó” módosítást. Ez azt jelenti, hogy a büntetéseket nem lehet végrehajtani, amíg az állami törvényhozók nem fogadnak el egy új törvényt, amely lehetőséget ad az önkormányzatoknak erre. A határozat utasítja az amerikai Kormányzati Kapcsolatok Hivatalát, hogy keressen kapcsolatot más Oregon állambeli önkormányzattal, illetve az állami törvényhozással, és közösen dolgozzanak ki megoldásokat a kemény drogok közterületeken történő fogyasztásának jelentős hatásainak kezelésére.

A városi testület szavazása néhány nappal azután történt, hogy az Emerson felmérése szerint (1) 1000 regisztrált oregoni választópolgár több mint fele támogatja a 110. intézkedés (2) teljes hatályon kívül helyezését, amely dekriminalizálta a kismennyiségű kemény drogok, például a heroin, a fentanil, a metamfetamin és az ecstasy birtoklását. Az intézkedést, amely a kábítószer birtoklását legfeljebb 100 dolláros bírsággal sújtotta, 2020-ban a szavazók 58%-ának támogatásával fogadták el. 

Az USA-ban Oregon az egyetlen olyan állam, ahol egy 2020-as népszavazáson – amely mögött a Drug Policy Alliance nonprofit szervezet (3) állt – a választók több mint 58%-a támogatta a kemény drogok dekriminalizálását. Ennek eredményeképp hatályba lépett 2021. február 1-jén az új törvény 110. intézkedés néven,  amely miatt olyan kábítószerek személyes birtoklása vált engedélyezetté, mint a heroin, a fentanil, a metamfetamin és az ecstasy.

A 110-es intézkedésről korábbi tanulmányunkban már írtunk (4). Az oregoni kábítószer-legalizálás és dekriminalizálás a legutóbbi kormányzóválasztás egyik fő témája volt.

Portland önkormányzatának döntése feltehetően nem hoz valódi szigorításokat.

Források:

(1) https://gooddrugpolicy.org/wp-content/uploads/2023/08/ECP_OR-exec-summarypollcrosstabs.pdf 

(2) https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Oregon_Ballot_Measure_110 

(3) https://drugpolicy.org/ 

(4) https://drogkutato.hu/cikkek/oregon-megbanta-a-kabitoszerhasznalat-enyhiteset/ 

A publikációt Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet drogpolitikai igazgatója írta.

Borítókép: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!