2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Heti terror

Heti terror: Egyre leleményesebbek az embercsempészek

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Georg Spöttle a Nézőpont Intézet elemzője voltak Déri Stefi vendégei.

  • Heti terror: Egyre leleményesebbek az embercsempészek

Az ünnepek előtt a nyugat-európai biztonsági erői is aktívak, mint ahogy a migránsok is, akik egyre nagyobb számban haladnak a balkáni úton, és egy részük a magyar határon is át akar kelni – vezette fel a témát a műsorvezető.

Nógrádi György szerint akkora migráns áradat nem várható, mint 2015-ben, de a helyzet áttekinthetetlen:

„A különböző embercsempész hálózatokat mindmáig nem sikerült felszámolni. Ennek rengeteg objektív és szubjektív oka van. Többek között az, hogy a határon lévő vámosok, útlevelesek jelentős része a világon mindenhol megvesztegethető sajnos. Erre láttunk példát a magyar történelemből az elmúlt években, láttunk példát Olaszországban, és lehetne sorolni. A másik megjegyzésem, hogy rendkívüli mennyiségű migráns indult el, mert úgy érzik, hogy a saját hazájukban az esélyeik minimálisak. (…) Kelet felől az Európai Unióba a migránsok kettő százaléka akar bejönni, tíz százaléka a Földközi-tengeren, döntő része a balkáni útvonalon. Most Európa 6 milliárd eurót utalt át a törököknek. Képes lesz-e és akarja Ankara a migránsokat megállítani, és milyen lesz a görög politika, amely az elmúlt években áttekinthetetlen, elvtelen és kiszámíthatatlan volt.”

A migránsok és az embercsempészek egyre leleményesebbek, a magyar határon alagút ásásával is próbálkoztak. Georg Spöttle hozzátette, hogy alagútásással igazából a Közel-Keleten csak a Gázai övezet környékén találkozott eddig.

„Ezeket az alagutakat ott nemcsak embercsempészésre, hanem arra is használják, hogy fegyvereket, robbanóanyagot és terroristákat juttassanak be a Gázai övezetből, vagy Izrael területéről. Ez a terroristáknál bevett taktika, de ugyanúgy például a drogcsempészeknél az amerikai-mexikói határon is megfigyelhető. (…) Az elkövetők nagyon jól kiképzett emberek, ezek valahol ezt tanulták, és bennük van az a kriminális energia is, hogy egy lezárt határon mindenféle engedély és papír nélkül át akarnak jutni” – fogalmazott a politikai elemző.

A műsorban szó volt arról is, hogy miért támadt társaira egy szaúdi katona az Egyesült Államokban, és ki lehet-e védeni a hasonló akciókat.

Teljes műsor: 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!