2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Heti terror

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

Nigéria a keresztényüldöző államok közé került. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma ugyanis a keresztényüldöző országok közé sorolta a nyugat-afrikai államot. Mindez azután történt, hogy a múlt héten mintegy 300 diák eltűnt, amikor a Boko Haram nevű terrorszervezet harcosai lerohantak egy iskolát és elrabolták a diákokat. Ez volt a Heti terror első témája. A műsor második felében visszatekintettünk az évre és ennek fényében arról is beszélgettünk, hogy mik lehetnek a biztonságunkat érintő központi témák jövőre.

  • Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

Több mint 300 diákot hurcoltak el tehát a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei Nigéria északi részéről, egy bentlakásos iskolából. A hírt az iszlamista szervezet vezére jelentette be.

A témát Földi László biztonságpolitikai szakértővel és Horváth Józseffel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadójával jártuk körbe. 

"2015-ben nagyon komoly támadás indult a Boko Haram ellen, hogy eltűntessék, vissza is szorult. (...) Azóta újra megerősödött. Nem lehet eltűntetni, nagyon erős az ideológiai hátterük és alapjuk - nagyon komoly a támogatottságuk. (...) Erkölcsi értelemben ők felmentik magukat"

- mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő

"Megbuktak a biztonsági erők - ezt egyrészről kijelenthetjük. Nigéria viszonylatában ez nem meglepő (..) Nagyon tudatosan végzik a gyermekek elrablását. Amit mi Magyarországon 500 éve tapasztaltunk meg, az folyik most ott abban a térségben. Egyfajta janicsárokat akarnak beszerezni, akikből utána gyerekkatonák lesznek. - reagált a műsorvezető kérdésére Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója."

A műsor második részében összefoglaltuk az idei év történéseit. 

Teljes adás: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!