2021. április 20.,
kedd, Tivadar napja

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

Hír TV

2020. december 19., szombat 22:50

Nigéria a keresztényüldöző államok közé került. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma ugyanis a keresztényüldöző országok közé sorolta a nyugat-afrikai államot. Mindez azután történt, hogy a múlt héten mintegy 300 diák eltűnt, amikor a Boko Haram nevű terrorszervezet harcosai lerohantak egy iskolát és elrabolták a diákokat. Ez volt a Heti terror első témája. A műsor második felében visszatekintettünk az évre és ennek fényében arról is beszélgettünk, hogy mik lehetnek a biztonságunkat érintő központi témák jövőre.

Több mint 300 diákot hurcoltak el tehát a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei Nigéria északi részéről, egy bentlakásos iskolából. A hírt az iszlamista szervezet vezére jelentette be.

A témát Földi László biztonságpolitikai szakértővel és Horváth Józseffel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadójával jártuk körbe. 

"2015-ben nagyon komoly támadás indult a Boko Haram ellen, hogy eltűntessék, vissza is szorult. (...) Azóta újra megerősödött. Nem lehet eltűntetni, nagyon erős az ideológiai hátterük és alapjuk - nagyon komoly a támogatottságuk. (...) Erkölcsi értelemben ők felmentik magukat"

- mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő

"Megbuktak a biztonsági erők - ezt egyrészről kijelenthetjük. Nigéria viszonylatában ez nem meglepő (..) Nagyon tudatosan végzik a gyermekek elrablását. Amit mi Magyarországon 500 éve tapasztaltunk meg, az folyik most ott abban a térségben. Egyfajta janicsárokat akarnak beszerezni, akikből utána gyerekkatonák lesznek. - reagált a műsorvezető kérdésére Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója."

A műsor második részében összefoglaltuk az idei év történéseit. 

Teljes adás: 

Hír TV