2019. október 19.,
szombat, Nándor napja

Heti terror: A vasfüggöny ideológiai lebontása korábban elkezdődött

2019. augusztus 21., szerda 23:00

30 évvel ezelőtt kialakult egy olyan élethelyzet, hogy gyakorlatilag elindultak az emberek a határon keresztül, miközben lőparancs volt érvényben.

A Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából a német kancellár látogatott Sopronba. Orbán Viktor és Angela Merkel ökumenikus istentiszteleten vett részt, tárgyalásukat követően pedig sajtótájékoztatót tartottak. A bírálatok és a szemrehányások elmaradtak, gesztusokból viszont nem volt hiány. A látogatás a magyar-német kapcsolatok terén valódi fordulópontnak ígérkezik. A soproni evangélikus templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára emlékező ünnepségsorozat.  Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök a következőket hangsúlyozta:  

"Európa alapját a független és szabad nemzetek adják, ezért az európai egység sosincs kész. Azt mindig újra és újra meg kell alkotni."

A miniszterelnök Európa nemzeteiről, Angela Merkel pedig az őket összekötő közös értékekről szólt.

,,Tekintettel a nagy feladatokra, amelyekkel az európaiak ma szembesülnek, emlékeznünk kell azokra az értékekre, amelyek egyesítettek minket Európában. Mindig emlékeznünk kell arra, hogy a nemzeti jólét az európai közös jóléttől függ." – fogalmazott a német kancellár.  

Az istentiszteletet munkaebéd, majd sajtótájékoztató követte, ahol Angela Merkel a német befektetések mellett az uniós források felhasználását is méltatta. A migráció terén pedig - a bírálatok helyett - a magyar álláspont irányába több lépést is tett.

,,Helyesnek tartom, hogy Ursula asszony egy új kezdetet akar indítani a migrációs politikával kapcsolatban. Ott kell segíteni a menekülteknek, ahol a probléma keletkezett, helyben kell segítséget nyújtanunk.”

Orbán Viktor a vasfüggöny lebontása és a déli határ védelme között vont párhuzamot.

,,30 évvel ezelőtt azért bontottuk le a falakat, hogy ők szabadon lehessenek és biztonságban élhessenek. Most 30 évvel később azért védjük Európa határait, hogy ők továbbra is szabadok lehessenek és biztonságban élhessenek.''

Földi László biztonságpolitikai szakértő a témával kapcsolatban a Hír Tv stúdiójában elmondta:

„A 30 évvel ezelőtti határnyitás elindította azt a folyamatot, ami aztán a rendszerváltásokhoz és Kelet-Európa átalakulásához vezetett. Ugyanakkor ez egy spontán dolog volt. Ezen a határszakaszon rendszeresen szerveztek olyan összejöveteleket, amelyeknek a lényege az volt, hogy Magyarország és adott esetben Kelet-Európa, Európa része. Az a vasfüggöny, amely meghatározta az azt megelőző korszakot, ennek ideológiai lebontása korábban megkezdődött. Kialakult egy olyan élethelyzet, hogy gyakorlatilag elindultak az emberek a határon keresztül. Miközben lőparancs volt érvényben a határőrség nem lőtt. Nyilván volt egy egyeztetés a Magyar Kormánnyal, a magyar miniszterelnök engedélyével történt, ami később történt.”

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő műsorvezetői kérdésre a következőket hangsúlyozta:

„A témával kapcsolatban több dolgot kell látni. Az egyik, hogy a szocialista világrendszer gyakorlatilag szétesőben volt, a másik az, hogy a Magyar Kormány egyeztetett Gorbacsovval, aki azt válaszolta, a Magyar Kormány független és azt tesz, amit akar. Innentől kezdve a határnyitás eldőlt. A harmadik, hogy itt a határon relatív kis létszámú NDK-s ment át, de ez megnyitott egy folyamatot.”

A műsorban szó volt arról is, hogy biztonsági válsághelyzet áll fenn Barcelonában. A katalán főváros polgármestere elismerte, hogy a késes támadások és lövöldözések megszaporodása miatt a városirányítás kezéből kicsúszott a közbiztonsági helyzet ellenőrzése. A spanyol médiában többen azt írták, hogy az illegális bevándorlásnak is lehet szerepe a helyzet romlásában.

A katalán főváros a turisták kedvence, ahová évente 30 millió látogató érkezik. A rendőrség azonban arra figyelmeztette a látogatókat, hogy már a város legfőbb látványosságánál, a Sagrada Familia katedrálisnál sem tudja a biztonságukat garantálni. A közbiztonság drámai romlását a turisták mellett persze helyiek is megérzik. Barcelona szélsőbaloldali indíttatású polgármestere, Ada Colau magyarázkodik. A migráció mellett korábban többször is kiálló politikus azonban arról hallgat, hogy a veszélyes helyzet kialakulásában mekkora az ő, illetve madridi politikus társai felelőssége. Spanyolországban az illegális bevándorlás aránya 39 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, és amióta Olaszország lezárta a kikötőit, a Földközi-tengeren érkező illegális migránsok célpontjává Spanyolország lépett.

A témával kapcsolatban Földi László azt mondta:

„Az ide érkezők azzal szembesülnek, hogy nem tudnak megélni normálisan. A nyelvet nem beszélik, a kultúrával nem tudnak azonosulni, a törvényeket nem ismerik és nem tartják be. Itt már várják Őket azok a csoportok, bűnöző maffia rendszerek, amelyek beszipkázzák nagyon sokukat. Spanyolország egy turisták által rendkívül látogatott világ, itt adott az a konklúzió, hogy ezeket a turistákat ki lehet zsebelni, át lehet verni, meg lehet lopni. „

Nógrádi György hozzátette:

„A politikai vezetésnek is van szerepe a történtekben, hiszen a spanyol partokat le lehet zárni. A jelenlegi Spanyol Kormány nem él a határvédelem lehetőségével, ahhoz a kisebbséghez tartozik ma már az Európai Unióban, amelyik a migránsokat befogadja és próbálja szétosztani.”

Hír TV