2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Globál

Globál: Hogyan áll a koronavírus elleni küzdelem?

Nem tudni még milyen mértékben tér vissza a koronavírus-járvány Európába, de abban a szakemberek egyetértenek, hogy vissza fog térni. Hogyan áll a betegség elleni küzdelem és mikorra készül el a védőoltás? Erre kerestük a válaszokat a mai Globálban.

  • Globál: Hogyan áll a koronavírus elleni küzdelem?

Drasztikusan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Nyugat-Európa több országában. Tőlünk keletre és délre is aggasztó a fertőzés gyorsulása. A legnehezebb helyzetben Nagy-Britannia, a Benelux államok, Ukrajna, Románia és a nyugat-balkáni országok vannak. Spanyolország besorolását közben zöldből sárgára rontották a magyar hatóságok, ami azt jelenti, hogy az onnan érkezőket a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és szükséges lehet a kéthetes karantén is. Európához képest azonban sokkal rosszabbnak tűnik a helyzet az amerikai kontinensen. 

Zsúflásig megtelt egy houstoni kórház betegekkel. Egyre többen fertőződnek meg az Egyesült Államokban koronavírussal annak ellenére, hogy a hatóságok folyamatosan szigorítanak az előírásokon. Az orvosok azonban azt mondják, sokan nem tartják be a szabályokat, nem viselnek maszkot és figyelmen kívül hagyják a távolságtartásra vonatkozó előírásokat. 

A leginkább érintett államok: Kalifornia, Florida, Texas és New York. A négy államban diagnosztizált betegek száma kiteszi az összes amerikai fertőzött negyven százalékát, ez mintegy kétmillió beteget jelent. Az Egyesült Államokban összességében csaknem ötmillió lakos betegedett meg koronavírussal, közülük 160 ezren haltak meg. 

Latin-Amerikában augusztus első hetében elérte az ötmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma, ebből 2 millió 800 ezer beteget Brazíliában regisztráltak - az ország a második helyen áll a világ fertőzöttségi rangsorában. A kórházakban nagyon sokan fekszenek az intenzív osztályokon.

 Az ország elnöke a rengeteg fertőzött ellenére maszk nélkül mutatkozott hívei körében nem először azóta, hogy ő is több pozitív koronavírus-teszt után végre negatív tesztet produkált. Felesége azonban még mindig beteg. A világ országainak kormányai közül Brazíliáé a legfertőzöttebb: már nyolc miniszter lett bizonyítottan koronavírusos. Legutóbb az elnöki titkár betegedett meg. 

Egyre emelkedik a betegek száma szinte az összes latin-amerikai államban. A kontinensen több mint 200 ezer halálos áldozata van eddig a koronavírusnak. Nehéz helyzetben van Mexikó is, Peruban pedig az egymillió lakosra jutó halottak száma 589, ez a világon a hatodik legmagasabb arány. A dél-amerikai és a karibi térség a járvány által második legjobban sújtott régió Európa mögött.

Európában drámaian nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Egyre nagyobb a veszély, hogy újra nagyobb számban megjelenik a vírus Magyarországon.

A kormány ezért a világ országait három csoportba osztotta aszerint, hogy mekkora kockázatot jelentenek. A mellettem látható térképen láthatják az egyes csoportokba tartozó államokat. Zölddel jelöltük azokat, amelyekből korlátozások nélkül lehet Magyarországra utazni. A sárga színűek kockázatot jelentenek - azokat a magyar állampolgárokat, akik innen érkeznek, a határon ellenőrzik és két hét karantén vár rájuk. Akkor szabadulhatnak a karanténból, ha koronavírus-tesztjük negatív. Külföldiek esetében az érkezőnek a megelőző 5 napban 48 óra időeltéréssel két negatív koronavírus tesztet kell felmutatni. A harmadik csoport a piros, vagyis tilos államok. Innen csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba, és szintén szükségük van negatív tesztre, ellenkező esetben karanténba kerülnek.

„Elég változó a kép, mindenképp azért romlik a helyzet főleg az amerikai kontinensen. Talán az Amerikai Egyesült Államokban már nincsenek ezek a napi 100 ezer fölötti esetek, de még mindig rengeteg eset van. Brazília, Chile, Dél-Amerikában fokozódik a helyzet. (…) vannak Olyan országok, ahol csak 1-2 készülék van, amin tudják végezni a vizsgálatot. (…) Európa nyugati felén, Franciaországban, Németországban, ahol újra a májusi szintet érte el az esetek száma vagy Spanyolország, ahol vannak tartományok, ahol nagyon nem ajánlatos a beutazás. Ez turistaszezonban nyilván nagyon megérinti az embereket”

- mondta dr. Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa.

Teljes adás:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!