2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Európai híradó

Európai híradó: Elvárható a bizottságtól, hogy elismerje a magyar határvédelmi erőfeszítéseket

A magyar határzár megvédi Európát az illegális bevándorlástól, a költségekhez az Európai Uniónak is hozzá kell járulnia - ezt kérte Ursula von der Leyennek címzett levelében Orbán Viktor. Kovács Zoltánt, a Miniszterelnökség államtitkárát kérdezte Gantner Barnabás az Európai híradóban.

  • Európai híradó: Elvárható a bizottságtól, hogy elismerje a magyar határvédelmi erőfeszítéseket

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a hazánkba érkező illegális bevándorlók száma. Az elmúlt héten az ország területén 2865 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza a határra. Az idei évben az eddig a legtöbb. Jól látható az emelkedés: a harmincadik héten még csak valamivel több, mint 1100 határsértőt fogtak el, addig az elmúlt hetekben már két-két és félszer annyit.

Idén eddig már több száz embercsempészt fogtak el. Csak a múlt héten 32 gyanúsított ellen indult eljárás. A bevándorlók között egyre több az afgán.

Orbán Viktor 2015 óta folyamatosan arra figyelmeztetett, hogy milyen veszélyeket hordoz magában az illegális migráció. Október elején már 12 uniós ország, vagyis az EU-államok csaknem fele kérte az Európai Bizottságot, hogy a bevándorlási nyomás miatt erősítse meg a Közösség határait. Brüsszel azonban azóta sem reagált a felhívásra. Sőt, Ursula von der Leyen október 22-én leszögezte, az EU nem ad pénzt falakra és szögesdrótokra. A bizottsági elnök álláspontja hosszú ideje ismert és világos az ügyben

A miniszterelnök most levélben kereste meg a bizottsági elnököt.

Orbán Viktor azt írta: Nem lehet szemet hunyni afelett, hogy Magyarország az elmúlt hat évben jelentős mértékű eszközt, pénzt és emberi erőforrást fordított az Európai Unió külső határainak védelmére. Ezért újfent felszólította az Európai Bizottságot, hogy térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit.

Idén már csaknem 90 ezer illegális bevándorlót fordítottak vissza a határőrök a magyar déli határszakaszon, ez pedig előszele lehet egy nagyobb migrációs hullámnak

- jelentette ki Kovács Zoltán. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az Európai Híradónak adott interjújában kiemelte, hogy az illegális migráció megállításának egyetlen és leghatékonyabb eszköze a határkerítés. Ezt pedig az Európai Bizottságnak is el kell ismernie.

Annak a hivatalos elismertetése, amely nyilvánvalóan az egyetlen és leghatékonyabb eszköz az illegális migránsok megállítására, az joggal várható el a bizottságtól. Az elmúlt években azt sem sikerült elérni egyébként, hogy ahogy változik az erről alkotott felfogás, és az előbb említett, csak a 2015-ös 5-6 ország, amely alkalmazta ezt az eszközt, szava nem volt elég, talán most tíz, lassan egy tucatnyi ország határozott állásfoglalása a tanácsban - azaz az európai unió döntéshozó szervében - talán lassan elegendő kell, hogy legyen ahhoz, hogy megváltozzon a bizottság alapvetően ideológiai felfogása.

Teljes adás:

Halcsata 

Adásunk második felében vendégünk volt Gálik Zoltán, a Corvinus egyetem docense, európai uniós és Nagy-Britannia-szakértő.

Franciaország és Nagy-Britannia vitázik a brit uniós kilépés óta a halászati területekről. A francia partiőrség lefoglalt egy brit hajót, a felek kölcsönösen szankciókkal fenyegetik egymást.

Közben London és Brüsszel között még mindig tart a kötélhúzás az ír határ ügyében.

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!