2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Civil kör

Civil kör: Nincs köze a christchurchi mészárlásnak a Srí Lanka-i robbantásokhoz

Addig egészen egyszerűen megoldhatatlan problémát jelent a terror helyzete, amíg a nyugati világ hátbaveregetéssel üdvözli sorai között azt szaúd-arábiai rezsimet, amely mindezt a terrort a leginkább pénzeli – hangoztatta véleményét Trombitás Kristóf publicista a Hír TV Civil Kör című műsorában a Srí Lanka-i terrorcselekmény kapcsán. Ferencz Orsolya űrkutató a műsorban arra hívta fel a figyelmet, hogy elindult a kettős beszéd a több száz halálos áldozatot követelő tragédia kapcsán, amely a keresztények felelősségét firtatja, miközben egyértelműen kiderült: nincs összefüggés az új-zélandi mecseteket ért támadás és a Srí Lanka-i esetek között. Simon János politológus emlékeztetett: a II. világháborút követően a közép-európai régióban keresztényeket üldözték, mégsem tudták felszámolni a kereszténységet. Így a világszerte a keresztény közösségeket ért támadások inkább megerősítik, mintsem gyengítik azokat.

  • Civil kör: Nincs köze a christchurchi mészárlásnak a Srí Lanka-i robbantásokhoz

Trombitás Kristóf kifejtette, van egy érdekes aspektusa a terrorcselekményeknek, melyekről nem beszélünk.

Ez a fajta terror tipikusan az iszlám vahabista szárnyához tartozik az, mely a legtöbb vért hozta el az egész világra - fogalmazott.

A vahabista ideológianak, amelynek kapcsán az elmúlt 15-20 évben a legtöbb iszlamista merénylet történt a világban, van egy nagyon komoly támogatója, Szaúd-Arábia, ahol a vahabizmus államalkotó eszme. A legsúlyosabb, hogy ez az ország a Nyugat egyik nagyon komoly szövetségese.

A pofájukba vigyorognak, közben a hátuk mögött dollármilliárdokat költenek terrorszervezetek pénzelésére

- tette hozzá. Kiemelte: megkötik a saját milliárdos üzleteiket az USA-val és Nyugat-Európával, miközben ezen államok lakóit tartják veszélyben a terrorizmus finanszírozásával. Trombitás Kristóf szerint ennek nem lesz addig megoldása, amíg Szaúd-Arábia létezik.

Simon János úgy fogalmazott, hogy Szaúd-Arábia egy feudális rendszerben szerveződött ország és az egész feudális struktúra további fenntartásához szükségesek ezek a régi ideológiák.

Ferencz Orsolya kifejtette, máris elindult egy kettős beszéd. Keresztények voltak az áldozatok, akikről Hillary Clinton úgy emlékezett meg Twitteren, hogy húsvét-hívők. Nem írták le, hogy keresztények.

Ezen túlmenően már elkezdték azt a fajta felmentést, hogy a christchurchi mészárlással megpróbálták összehozni ezt az eseményt, mintha a kettőnek lenne bármi köze egymáshoz

- fogalmazott. Hozzátette: mindezt teszik úgy, hogy a hatóságok már kijelentették, több évig tartó előkészület előzte meg a Srí Lanka-i robbantásokat. Logikailag sem lehet a kettő között összefüggés.

Kis Kornélia azon kérdésére, hogyan lehet feldolgozni egy hasonló tragédiát Ferencz Orsolya elmondta: ez a hit nagy próbája.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!