2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Halálos terrortámadás Új-Zélandon

Hír TV

2019. március 15., péntek 07:31, frissítve: péntek 18:13

Legkevesebb 49 ember életét vesztette, 48-an pedig megsebesültek egy fegyveres merényletben az új-zélandi Christchruchben. A lövöldözés helyi idő szerint péntek délután kezdődött két, egymástól több kilométerre lévő mecsetnél. A rendőrség eddig négy embert vett őrizetbe, közülük egy 28 éves ausztrál férfi ellen tömeggyilkosság vádjával eljárást indítottak. Az új-zélandi miniszterelnök terrorcselekménynek nevezte a támadást. Új-Zéland történelmében először, a legmagasabbra emelték a terrorfenyegetettség szintjét.

Mentősök és rendőrautók lepték el az új-zélandi Christchurch utcáit péntek délután. A hajtóvadászat továbbra is tart, miután lövöldözés kezdődött két különböző mecsetben, ahol összesen mintegy háromszáz ember gyűlt össze imádkozásra.

„Délután háromnegyed kettő volt. Megállítottak, hallottam egy lövést, amikor a másodikat hallottam, már rohantam. Rengeteg ember volt a földön. A lövések a bejárat felől jöttek. A mecset mögé rohantam és egy konténer mögé bújtam, majd hívtam a rendőrséget” – mondta egy szemtanú.

A kettős támadás az egymástól körülbelül hat kilométerre lévő Mazsdzsid al-Núr és a Linwood mecsetekben történt, később pedig a rendőrség egy harmadik helyszínen több járműben is házilag készített pokolgépet talált, amit a tűzszerészek hatástalanítottak.

Az egyik lövöldözést elkövető ausztrál Breton Tarrant fejkameráján rögzítette a támadást, amit élőben közvetített a közösségi médián. A felvételen jól látható, ahogy az elkövető előbb a kamerába néz, majd gépfegyverrel a kezében kiszáll az autóból, és a mecset felé veszi az irányt.

A férfi tette előtt Twitteren közzétett egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben a nyugati világot megszálló muszlimokat tette felelőssé a fehér faj kiirtásáért. A dokumentumban közölte, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválja. Tarrant lőfegyvereit muszlimellenes szlogenekkel, és olyan hadvezérek neveivel írta teli, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, köztük Hunyadi János nevével.

Az rendőrség négy támadót őrizetbe vett, a szélsőjobboldali ausztrál férfi ellen pedig tömeggyilkosság vádjával eljárást indítottak. Az új-zélandi miniszterelnök terrortámadásnak nevezte a merényletet, és az ország egyik legsötétebb napjának nevezte a pénteki napot.

„Egyértelműen terrortámadásról van szó. Azok alapján, amit eddig tudunk, úgy tűnik, minden részletesen meg volt tervezve. Két robbanószerkezetet találtunk a gyanúsítottak gépjárművéhez rögzítve, ezeket már ártalmatlanítottuk. Jelenleg négy egyént vettünk őrizetbe, ezekről az emberekről elmondható, hogy szélsőséges nézeteket vallanak, és nincs helyük Új-Zélandon, de nincs helyük a világban máshol sem” – mondta Jacinda Ardern.

A kormányfő hangsúlyozta, Új-Zéland nem az erőszakos szélsőségesség országa, és azt továbbra is el kell utasítani.

A kettős terrortámadást többek között Ferenc pápa, II. Erzsébet királynő, az Európai Unió, az Egyesült Államok és számos másik ország politikai és vallási vezetői is elítélték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!