2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Áder, a köztársasági elnök, Habony, a közszereplő

2017. május 14., vasárnap 18:45

Drámaian romlott a politikai közbeszéd az újraválasztott köztársasági elnök szerint, a kormány kétes háttérrel rendelkező tanácsadója pedig hiába perelte a Jobbikot. Ez történt a héten!

Esküt tett Áder János, tüntettek ellene

Esküt tett a köztársasági elnökként újraválasztott Áder János az Országgyűlésben. Az újraválasztott köztársasági elnök beszédében drámainak nevezte a politikai közbeszéd állapotának romlását.

Az LMP társelnöke is kezet fogott Áder Jánossal, de a gratulációkor egy emléklappal figyelmeztette az államfőt: kötelessége lenne kiírni a paksi népszavazást. A Párbeszéd képviselője Áder János beszéde alatt egy marionettbábut mutatott fel, mondván, a Fidesz mozgatja a köztársasági elnököt. Az Együtt a köztársasági elnök beiktatása alatt a Parlament előtt tüntetett.

 

Habony beperelte a Jobbikot, elutasították

Habony Árpád pert indított a Jobbik ellen a párt óriásplakátjai miatt. A miniszterelnöki tanácsadóként elhíresült Habony szerint ugyanis nem tekinthető közszereplőnek, ezért engedélye nélkül nem lehet róla plakátot készíteni. Keresetében azt kéri, a törvényszék kötelezze a Jobbikot a plakátok eltávolítására, megsemmisítésére és arra, hogy a párt levélben kérjen tőle bocsánatot.

Kósa Lajos kiállt Habony mellett. A Fidesz frakcióvezetője továbbra sem tartja közszereplőnek a miniszterelnök rejtélyes tanácsadóját.

A Fővárosi Törvényszék azonban elutasította a miniszterelnök bizalmasának keresetét. Úgy ítélték meg, hogy közéleti szereplő, vagyis kénytelen elviselni képmása felhasználását a politikai kommunikációban.

 

Nem vizsgálja az ügyészség az orosz kódot

Bűncselekmény hiányában elutasította Tényi István feljelentését a V. és XIII. kerületi ügyészség. Ugyanakkor az ügyészségi álláspont szerint a kormány megsértette saját adatvédelmi szabályzatát, holott Orbán Viktor ezt még tagadta hétfőn az Országgyűlésben.

Nincs nemzetbiztonsági vonatkozása annak, hogy a nemzeti konzultáció online kiadása egy orosz szerverre küldte el a felhasználók személyes adatait – jelentette ki Németh Szilárd. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke hozzátette: az adatvédelmi hatóság vizsgálja az ügyet, ami után a megfelelő intézkedéseket meg kell tenni.

Panasszal fordult a Fővárosi Főügyészséghez Tényi István, a Fidesz volt tagja, mert a vádhatóság nem fogja kivizsgálni, hogy történt-e bűncselekmény a nemzeti konzultáció honlapján futott orosz adatgyűjtő kóddal kapcsolatban. Az ügyben az adatvédelmi hatóság és az Alkotmányvédelmi Hivatal is eljárást folytat. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai szerint a kormánynak kell magyarázatot adnia az orosz adatgyűjtésre.

 

Gyurcsány megint belengette az Orbán elleni aduászt

A héten mindenképp kiderül, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja-e a miniszterelnököt, Gyurcsány Ferenc ugyanis ezzel vádolta meg nemrég Orbán Viktort – ezt ígérte a DK alelnöke. Ehhez képest nem ment el a parlament nemzetbiztonsági bizottságának erről szóló ülésére Gyurcsány Ferenc. A DK elnökét, Orbán Viktor állítólagos orosz zsarolhatóságáról kérdezte volna a testület.

 

Minisztert kapott a paksi beruházás, egyre nagyobb a kavarodás

Áder János mellett beiktatták Süli Jánost is. Az LMP a beiktatáson részt vevő Kocsis István szerepét kérte számon a Paks-miniszteren. Szél Bernadett, a párt társelnöke emlékeztetett, hogy Kocsis István ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik.

Közben kavarodás volt az orosz hitel körül. Süli János ugyanis egy sajtótájékoztatóján azt mondta, annyit változott a piaci helyzet, hogy lehet, van olcsóbb hitelkonstrukció is, ezért azt vizsgálják, érdemes-e még egy hitelt felvennie az országnak, amelyből majd az orosz hitelt törleszti. Varga Mihály cáfolja a Paks-minisztert.

A katyvaszhoz Lázár János is hozzátett: a kancelláriaminiszter szerint ugyanis akár hazai forrásból finanszírozhatók lesznek a paksi atomerőmű bővítésének egyes tételei, és nem lesz szükség a teljes orosz hitelkeret lehívására.

 

Európa-párti elnököt választott Franciaország

Emmanuel Macron kétharmad-egyharmad arányban legyőzte Marine Le Pent az elnökválasztáson. Győzelmi beszédében azt mondta, az összetartás pozitív üzenete nyert a szélsőjobb gyűlölködése helyett. Macron és több ezer híve a Louvre előtt ünnepelt. A politikus szerint a párt következő feladata, hogy a júniusi parlamenti választáson is jó eredményt érjen el. Macron egyébként az első politikus a második világháború óta, aki nem a két nagy párt színeiben nyer választást.

Egy darabig nem lesz tömegpárt Emmanuel Macron pártja, az En Marche, mondta a Hír TV-nek Botos Máté Franciaország-szakértő, aki szerint ősszel kisebbségi kormány is alakulhat Franciaorszában, és a vasárnapi eredményekből Le Penék is profitálhatnak. A magyar kormány számára semmiképp sem jó hír a vasárnapi francia elnökválasztás eredmény, kétsebességes unió és erélyesebb francia fellépés jöhet.

 

Az EU bírósága előtt a kvótaper

Elindul a kvótaper tárgyalása az Európai Unió Bíróságán, a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen Magyarország és Szlovákia nyújtott be keresetet. A magyar kormány 2015 decemberében azért fordult a törvényszékhez, hogy a tanácsi határozat megsemmisítését kérje, melynek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia Görögországból és Olaszországból.

 

Trump kirúgta az FBI vezetőjét, aki a kampánya után nyomozott

Váratlanul elbocsátotta az amerikai elnök az FBI igazgatóját – James Comey-t éppen annak a nyomozásnak a közepén mentette fel Donald Trump, amelyben az FBI azt vizsgálja, hogy az oroszok beavatkoztak-e elnökválasztási kampányba. Comey-t még Barack Obama elnök nevezte ki 2013-ban 10 évre az FBI élére.

Nem végzett jó munkát – ezzel indokolta Donald Trump, hogy váratlanul menesztette az FBI vezetőjét, aki épp az elnökválasztáson történt állítólagos orosz beavatkozás vizsgálatát akarta elmélyíteni. A demokraták szerint ez Trump Watergate-botránya, a republikánusok független vizsgálatot követelnek.

Mindezt követően az amerikai elnök elismerte, hogy az orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozás is közrejátszott az FBI igazgatójának menesztésében. Az amerikai elnök ugyanakkor továbbra sem adott egyértelmű magyarázatot a menesztésre. Az amerikai sajtó egy része szerint ez lehet az új Watergate-botrány.

 

Putyin terrorellenes összefogást sürget

Az orosz fegyveres erők képesek visszaverni minden agressziót, ám a terrorizmus és más fenyegetések elleni harchoz nemzetközi összefogásra van szükség – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 72. évfordulója alkalmából megtartott moszkvai díszszemlén.

 

Strasbourghoz fordulnak a brókerkárosultak

A hónap végéig adja be mintegy 1600 brókerkárosult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához azt a beadványt, amelyben eljárást kezdeményeznek a magyar állammal szemben.

 

Jelentős fellendülést jósol Magyarországnak az Európai Bizottság

Magyarország esetében a múlt évei 2 százalékos GDP-növekedést követően, ami egyébként megtorpanást jelent, jelentős fellendülést prognosztizál az Európai Bizottság. A brüsszeli testület ma tette közzé gazdasági előrejelzését.

 

Ötvenmilliós nyeresége van az OTP-nek

Majdnem 53 milliárd forint adózott nyereséget ért el az OTP Csoport az első negyedévben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!