2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Vesztett a Jobbikkal szemben Habony Árpád

,

2017. május 12., péntek 12:06, frissítve: péntek 18:07

A Fővárosi Törvényszék elutasította a miniszterelnök bizalmasának keresetét. Úgy ítélték meg, hogy közéleti szereplő, vagyis kénytelen elviselni képmása felhasználását a politikai kommunikációban.

A miniszterelnök bizalmasa az ellenzéki párt „Ti dolgoztok – Ők lopnak” plakátkampánya miatt perelt. Habony Árpád nem ment el a pénteki tárgyalásra, ügyvédje sem engedte, hogy kép- és hangfelvételt készítsen róla a sajtó, sőt azt kérte: a nevét se említsük meg. Szerinte Habony Árpád tudatosan soha nem lépett a nyilvánosság elé, az elmúlt öt évben politikusokkal sem készült róla közös fénykép, így nem közszereplő.

„A miniszterelnök újságírói kérdésre a múlt évben egyértelmű választ adott, hogy semmilyen kifizetési listán semmilyen kapcsolatban nincs a felperessel” – emelte ki a tárgyaláson Habony Árpád ügyvédje.

A Jobbik ügyvédje szerint azonban ezt cáfolja egy 2012-es Fidesz.hu-közlemény, amely Habony Árpádot miniszterelnöki tanácsadónak nevezte. Ráadásul szerepét a kormánypárt vezető politikusai is megerősítették. „Az Index 2014. december 15-én kelt cikkében Rogán Antal és Lázár János azt mondja, hogy Habony Árpád politikai tanácsadóként dolgozik nekik és Orbán Viktornak” – idézte fel Kummer Ákos ügyvéd. A Jobbik jogi képviselője szerint Habony azért is közszereplőnek minősül, mert több újság és portál résztulajdonosaként komoly befolyása lehet a magyar közéletre és a közbeszédre.

„A fővárosi törvényszék a felperes keresetét elutasítja.”

A bíróság végül a Jobbik érvelésével értett egyet. A Fővárosi Törvényszék szerint Habony Árpád médiatulajdonosi és politikai szerepe miatt is közszereplőnek minősül.

„Azt lehet megállapítani, hogy szerződéses kapcsolata nincs, ugyanakkor folyamatosan felbukkan a vezető politikusok környezetében, és elég egyértelmű utalások vannak rá, hogy ténylegesen végez részükre tanácsadási tevékenységet. Ebből kifolyólag a felperes a közéleti politikai döntésekre valamilyen befolyással van, ez pedig nem teszi lehetővé, hogy a bíróság azt mondja, nincs semmilyen közéleti szerepe, függetlenül attól, hogy mi a formális pozíciója” – közölte Szabó Csilla, a Fővárosi Törvényszék bírája.

A bíróság arra is kitért: Habony Árpád nem kifogásolhatja, hogy a kormányzati pénzköltéssel kapcsolatban felhasználják a fotóját, hiszen maga is összefüggésbe hozható ezzel: médiumainál ugyanis jelentős mennyiségű közpénzt költenek el.

„Szerintünk beismerő vallomás, hogy Habony Árpád nem a plakátok üzenete miatt indított pert, tehát nem azért perelt, mert ők lopnak. Nyilván az ő érzékenységét az sértette, hogy a nép most már arc szerint is azonosítani tudja azokat, akik megkárosítják őket” – reagált Jakab Péter Jobbik-szóvivő.

A törvényszék szerint a Jobbikot megilleti a véleménynyilvánítás joga, így az „Ők lopnak” mondat sem kifogásolható. Az ítélet nem jogerős, Habony Árpád fellebbezhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!