2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Nem vizsgálja az ügyészség az orosz kódot

2017. május 9., kedd 14:29, frissítve: kedd 16:04

Bűncselekmény hiányában elutasította Tényi István feljelentését a V. és XIII. kerületi ügyészség. Ugyanakkor az ügyészségi álláspont szerint a kormány megsértette saját adatvédelmi szabályzatát, holott Orbán Viktor ezt még tagadta hétfőn az Országgyűlésben.

Így nem fogják kivizsgálni, történt-e bűncselekmény azzal, hogy a nemzeti konzultáció oldalán egy orosz adatgyűjtő kód futott. Indoklásában az ügyészség azt írta: megállapítható, hogy a kormány megszegte az adatvédelmi szabályzatot, amikor harmadik félnek adta ki a kitöltők adatait, ám a felhasználók által közölt személyes adatok továbbításában nem volt haszonszerzési célzat, és érdeksérelem sem állapítható meg – így pedig nem valósult meg a személyes adattal való visszaélés.

A feljelentéseiről ismert korábbi fideszes a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is közérdekű bejelentést tett, arról nincs információ, hogy a vizsgálat hogy áll.

Április elején a 444 szúrta ki az orosz Yandex kódját a Rogán Antal vezette propagandaminisztérium által készített oldalon, amely nevet, életkort és ímélcímet is kér azoktól, akik kitöltenék a nemzeti konzultációs kérdőívet.

A Yandex egy orosz technológiai cég, amelynek a Google-hoz hasonló szolgáltatásai vannak. A társaság 2011-ben, a tőzsdei bevezetés előtt elismerte, hogy adatokat szolgáltatott felhasználóiról az orosz titkosszolgálatnak.

A BBC szerint a Yandex olyan személyek adatait adta ki, akik fizetős szolgáltatásukon keresztül pénzzel támogattak egy orosz ellenzéki bloggert és korrupcióellenes aktivistát, Alekszej Navalnijt. Ő egyébként az az az ellenzéki politikus, aki indulna Putyin ellenében a 2018-as elnökválasztáson, és akinek felhívására március végén ezrek tüntettek az orosz nagyvárosokban a korrupció ellen.

Az ügyészség döntése ellentmond Orbán szavainak

A konzultációra, mint minden más, a nyilvánosságot érintő kormányzati tevékenységre, szigorú adatvédelmi szabályok vonatkoztak, ezeket a kormány betartotta, és betartja a jövőben is – szögezte le hétfőn a parlamentben Orbán Viktor Gúr Nándornak válaszul. Az MSZP-s képviselő szerint ha ez igaz lenne, akkor nem kerültek volna ki adatok a Yandex szerverére. A politikus azt sem érti, hogy az üggyel miért nem foglalkozott a nemzetbiztonsági bizottság.

Gúr Nándor azt is mondta, a konzultáció keretei között a kormány garanciát adott arra, hogy az adatok harmadik személyhez nem kerülnek ki. „Ennyit ér az önök szava” – tette hozzá. A politikus egyebek között arra volt kíváncsi, hogy ki engedélyezte a kód használatát.

A kormányfő szerint az MSZP-s képviselő támadást indított a konzultáció ellen, de ahhoz hozzá vannak szokva, hogy a szocialisták minden konzultációt megtámadnak. „A nemzeti konzultáció adatvédelmi szempontból biztonságos, ezt az emberek pontosan tudják” – tette hozzá Orbán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!