2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Varga Mihály cáfolja a Paks-minisztert

2017. május 9., kedd 12:07, frissítve: kedd 12:55

A nemzetgazdasági tárca vezetője ma a Hír TV-nek azt mondta: a kormány nem tervezi, hogy újabb hitelt vegyen fel a paksi beruházásra.

Süli János ezzel szemben a tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, annyit változott a piaci helyzet, hogy lehet, van olcsóbb hitelkonstrukció is, ezért azt vizsgálják, érdemes-e még egy hitelt felvennie az országnak, amelyből majd az orosz hitelt törleszti.

A 2014 elején megkötött szerződés szerint a két új atomerőművi blokk 12 milliárd euróba kerül Magyarországnak, az orosz állam a beruházás 80 százalékára ad kölcsönt.

„Van egy olyan orosz–magyar hitelmegállapodás, amely biztosítja ennek a 80 százalékát, a források 80 százalékát. Ezen jelenleg nem kívánunk változtatni. Gondolkoztunk, és vizsgáltuk is azt, hogyan lehetne más típusú hitelekkel ezt kiváltani, de azt kell mondani, hogy ilyen több mint húszéves időtávra ilyen kedvező kondíciókkal jelenleg nincs a piacon elérhető hitel. Tehát Magyarország számára ez egy jó forrás, a kérdés persze mindig az, hogy ebből mennyit kívánunk felhasználni. Reményeink szerint azért majd minél kevesebbet. És abban is bízok, hogy az orosz partner a hitel mellé mindig hozzáteszi azt: a beruházás 40 százaléka hazai erőforrásokkal kell hogy megvalósuljon” – nyilatkozta Varga Mihály.

Az évszázad legrosszabb üzletének tartja az LMP országos elnökségének tagja, hogy a kormány előtörlesztő hitelt vesz fel azért, hogy az orosz hitelt törleszteni tudja, amelyet a Paks II. beruházásra kapott. Az ökopárt továbbra is népszavazást tartana az atomerőmű bővítéséről.

„Amennyiben a kormányt tényleg érdekli az, hogy a magyar emberek mit gondolnak az Orbán–Putyin-paktumról, akkor népszavazást kellett volna kezdeményezni. Itt azt is nagyon fontos látni, hogy a Paks II. által bebetonozott orosz függőség nem múlna el egy kormányváltás által, hiszen ez a nemzetközi szerződés, az Orbán–Putyin-paktum orosz függőséget jelent, egy olyan orosz függőséget, amely 2009-ben, még az orosz kormányok alatt indult” – reagált Ungár Péter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!