Jelentős fellendülést jósol Magyarországnak az Európai Bizottság

KK, 2017. május 11., csütörtök 13:16, frissítve: csütörtök 13:21
Magyarország esetében a múlt évei 2 százalékos GDP-növekedést követően, ami egyébként megtorpanást jelent, jelentős fellendülést prognosztizál az Európai Bizottság. A brüsszeli testület ma tette közzé gazdasági előrejelzését.

Idén 3,5, jövőre pedig 3,6 százalékos emelkedéssel számol hazánk esetében az Európai Bizottság, számolt be a Hír TV brüsszeli tudósítója. Maga a növekedés megfelel az európai uniós prognózisnak, a mértéke viszont nagyobb, mint az EU átlaga, hiszen ez 2 százalék alatt van.

Amire a Bizottság felhívja a figyelmet, hogy a magyarországi növekedés nagyban függ attól, hogy az európai uniós forrásokat milyen mértékben és ütemben hívják le, illetve amitől függ, az még az autóipar.

A globális kilátásokat illetően az Európai Bizottság két veszélytényezőt lát Európára nézve: a brexit okozta pénzügyi válságot, és az Egyesült Államok kereskedelmi politikájában tapasztalható bizonytalanságot emelték ki.

Az unió gazdasága összességében kicsivel 2 százalék alatt fog bővülni. A munkanélküliségi adatok is csökkennek az elmúlt évek riasztó adataihoz képest. Magyarország ebben a tekintetben is jól teljesít, jövőre ugyanis 4 százalék alá is benézhet a munkanélküliségi ráta – tudósított Arató László Brüsszelből.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés