2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar 17:10

Belföld

Jelenleg is aktívak a korábban antiszemita kijelentéseket tevő, baloldali politikusok

Gyurcsány Ferenc rasszista, antiszemita jelöltet támogat Szegeden a jobbikos Tóth Péter személyében, ám nem ő az egyetlen baloldali politikus, aki a múltban ilyen kijelentést tett.

  • Jelenleg is aktívak a korábban antiszemita kijelentéseket tevő, baloldali politikusok

A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Gyurcsány Ferenc rasszista, antiszemita jelöltet támogat Szegeden a Jobbikos Tóth Péter személyében. 

A Jobbik politikusa korábban nyilvánosan követelt fajvédelmet, a cigányság visszaszorításáról is értekezett, a melegeket pedig genetikai hulladékoknak nevezte. 

Azonban nem Tóth Péter az egyetlen ma is aktív politikus, aki korábban antiszemita, rasszista módon nyilvánult meg.

A Hír TV még 2019-ben mutatta be azt a felvételt, amelyen a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelenlegi miniszterelnök-jelöltje Jakab Péter, Pörzse Sándor zsidózó viccén nevetett egy 2010-es miskolci lakossági fórumon. A felvételen az látható, ahogy Jakab Péter a miskolci Jobbik akkori elnökeként a háttérben állva derült azon, hogy párttársa Salamon László KDNP-s politikus nevével és vélt származásával szórakoztatta a hallgatóságot. A Jobbik Magyarországért Mozgalom jelenlegi miniszterelnök-jelöltje még ebben az évben egy tiszalúci lakossági fórumon a börtönviszonyokról értekezve beszélt a „kiválasztott néphez tartozó” bűnözőkről. A következőket mondta:

„Ha bizonyos kiválasztott néphez tartozik az illető, akkor a miskolci Dolce Vita luxusétteremből kell számára étket szállítani, mert ott kóser módon tudnak főzni, és neki még ahhoz is joga van… nehogy már! Egy bűnözőnek joga van…”

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje 2011-ben önkormányzati képviselőként beszélt arról, hogy szerinte a romák középkori barbárok, ezért középkori módszerek is megengedhetők velük szemben (5.11-től látható a felvételen).

Két évvel később pedig egy miskolci lakossági fórumon a romák értelmi képességein és a felzárkóztató programokon gúnyolódott. Többek között arról is beszélt, hogy a cigányok zöme lop, a szobába piszkít, és nem akar dolgozni. Még ebben az évben egy trianoni megemlékezésen a felszólalásában élősködőknek és rombolóknak nevezte a romákat, majd elmondta, hogy pártjával pokollá fogják tenni az életüket.

A 2020-as borsodi időközi választáson Jakab Péter a baloldali összefogással karöltve az antiszemitizmusáról elhíresült Bíró Lászlót indította. Mint azt a Magyar Nemzet  megírta, Bíró korábban rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett a Facebookon: 

a tarcali szállodák izraeli vendégeit tetűcsúszdásoknak nevezte, egy másik alkalommal pedig judapestnek nevezte Budapestet. 

Később egy olyan – a Kuruc.infón megjelent – írást osztott meg a profilján, amelyben a szerző nyíltan dicsérte Hitlert és a Harmadik Birodalmat. A Jobbik a 2022-es országgyűlési választáson is Bíró Lászlót tervezi majd indítani.

Jakab Péter februári karambolozásánál a sofőrje az a Hajnády Kristóf volt, aki 2014-ben még füzesabonyi jobbikos képviselőjelöltként az auschwitzi haláltáborban pózolt, a győzelem jelét mutatva pedig a Facebook-oldalán tett közzé képet. 

Botrányai ellenére Hajnády még mindig a Jobbik Heves megyei első számú választókerületének az elnöke.

A Jobbik Európai Parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton sem mentes az antiszemita-botrányoktól. A politikus 2012-ben megkérdőjelezte a magyarországi holokausztáldozatok számát, illetve az „izraeli térhódítással” kapcsolatban kijelentette, hogy szerinte a zsidók nemkívánatosak Magyarországon, az év végéhez közeledve pedig a magyar országgyűlésben részletezte, hogy szerinte ajánlatos lenne listázni a zsidó származású képviselőket. Az eset kapcsán Budapest jelenlegi főpolgármestere is kifejtette a véleményét. Karácsony Gergely a Hír TV műsorában elmondta, hogy szerinte zsidó képviselőket listázni nem nácizmus.

Ám nem csak a Jobbikban ülnek korábban antiszemita kijelentést tevő politikusok.

László Imre, a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló újbudai polgármester egy tavalyi önkormányzati ülésen Adolf Hitlert méltatta. László szerint Hitler megérdemelten lett az év embere 1938-ban. A politikus később ismét hasonló botrányba keveredett: a náci háborús bűnössel, Josef Mengelével keverte össze a faji megkülönböztetés ellen küzdő Nelson Mandelát.

Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere tavaly decemberben pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy többórás online testületi vitán „rohadt, szemét zsidónak” nevezett egy helyi ingatlan iránt érdeklődő befektetőt. A kijelentései miatt még a a saját szövetségesei  és a Mazsihisz is elhatárolódtak tőle. 

Magyar Nemzet

KAPCSOLÓDÓ CIKK: 

Antiszemita botrányok a baloldalon 2020-ban

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!