2019. június 20.,
csütörtök, Rafael napja

Gulyás Gergely: Törvénytelen a szerda esti budapesti tüntetés

MTI

2018. december 13., csütörtök 11:09, frissítve: csütörtök 11:23

A csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, agresszív politikai aktivisták vettek részt a szerdai budapesti tüntetésen. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint elszomorítja kormányt az EP-döntése a migránsvízumról, emelkedik a nyugdíj és jelentősen növekszik az ápolónők bére.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter törvénytelennek minősítette a szerda esti budapesti tüntetést, amelyen szavai szerint agresszív politikai aktivisták vettek részt.

A tárcavezető szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján az ellenzék előző napi parlamenti akciójáról - az elnöki emelvényre vezető lépcsők elfoglalásáról, hangoskodásról - azt mondta: szomorú és példátlan, ami az Országházban történt, az ellenzék egésze tette magát nevetségessé a méltatlan, az alkotmányos rendet veszélyeztető akciójával. A kormánypárti többség azonban megőrizte a saját és a Ház méltóságát, és biztosította a parlament alkotmányos és törvényes működését - hangsúlyozta.

A miniszter kijelentette: komoly, érdemi jogi vita fel sem merülhet az országgyűlési döntések törvényességével - sem a képviselői kártyákkal, sem az ülésvezető elnök helyével - kapcsolatosan.

A parlamenti történéseket követő esti budapesti demonstrációról úgy nyilatkozott: alkotmányos alapjog a gyülekezéshez való jog, de ez békésen és törvényes keretek között gyakorolható. Ami szerdán történt, törvénytelen volt, agresszív politikai aktivisták és szép számmal „Soros György szervezeteinek kitartottjai” vettek részt a tüntetésen, a rendőrökkel szemben erőszakosan léptek fel, ami pedig súlyos bűncselekmény - fejtette ki, hozzátéve, hogy nyílt kereszténygyűlölet világlott ki a megnyilvánulásokból.

 A jelenlegi adatok szerint a rendőrség 34 embert tartóztatott le - közölte Gulyás Gergely.

Növekvő veszély

A migránsvízum növeli annak a veszélyét, hogy a strassbourgihoz hasonló terrormerényletek történjenek - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyan itt. A miniszter szerint a migránsvízumról szóló európai parlamenti (EP) döntés szembemegy a józan ésszel.

A kormány elkeseredéssel fogadta az EP-döntést, nem ért egyet vele, és úgy látja, hogy az európai demokrácia állapotáról szomorú képet fest, hogy miután egyszer az EP-ben már elutasították ezt a javaslatot, „látszatmódosításokkal” ismét dönteni kellett róla, és az EP migrációbarát többsége végül elfogadta - fejtette ki a tárcavezető. A magyar kormány szerint azt kellene kimondani, hogy a migrációt meg kell állítani - közölte Gulyás Gergely.

Megduplázódik

Jelentősen emelkedik az ápolónők bére, akiknek a fizetése 2019-ig megduplázódik, majd 2022-ig további csaknem 70 százalékkal emelkedik - jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. Kiemelte: a központi közigazgatásban átlagosan 30 százalékos fizetésemelés lesz, és a honvédelmi, valamint a rendészeti igazgatási alkalmazottaknál is lesz béremelés.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a kormány szerdán felkérte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy - a Pénzügyminisztériummal és az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) együttműködve - készítsen elő egy valamennyi bírót érintő jelentős fizetésemelési javaslatot.

A tárcavezető úgy fogalmazott, reményeik szerint a kabinet ezzel orvosolni tudja a bírák jelenlegi méltatlan fizetési helyzetét, az ország 2800 bírója pedig legkésőbb 2020. január elsejétől egy új bértábla szerint kaphatja majd illetményét.

Emelkednek a nyugdíjak

Bejelentette azt is, jövőre 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a kormány inflációs adatok alapján hozott szerdai döntése nyomán. A tárcavezető szólt arról is, a kabinetnek nyugdíjprémium kifizetéséről is döntenie kellett, ami összesen 41 milliárd forintos kiadást jelent az államnak az idei évben, és átlagosan 16-17 ezer forintot jelentett valamennyi nyugdíjasnak. Gulyás Gergely emlékeztetett, a kormánynak idén tavasszal sikerült Erzsébet-utalványokkal is támogatni a nyugdíjasokat, reményeik szerint pedig a jövőben is évente egyszer sor kerül hasonlóra a magyar gazdaság jó teljesítménye esetén.