2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Az irány jó, de még mindig nem vonzó a fiataloknak

213 településen egyáltalán nincs háziorvos Magyarországon, a betöltött praxisok több mint feléből pedig tíz éven belül nyugdíjba megy a körzeti orvos. A kormány ezért havi plusz 130 ezer forinttal támogatná a háziorvosokat. Az érintettek szerint ez jó irány, de az összeg nem elég ahhoz, hogy több fiatal jelentkezzen a betöltetlen praxisokra.

Több mint húsz éve nincs saját háziorvosa a Csongrád megyei Kövegynek. Az alig négyszáz fős településen ezért kényszermegoldást választottak. „Kövegyen régóta egy megszokott szokás az, hogy Csanádpalota látja el, csanádpalotai orvosok látják el az orvosi szolgálatot. Hetente két alkalommal most dr. Pásztor Kornél jár ki Csanádpalotáról. Ehhez tudni kell azt, hogy a csanádpalotai orvosi rendelő és a mi orvosi rendelőnk között körülbelül három és fél kilométer a távolság” – nyilatkozta a Hír TV-nek Galgóczkiné Krobák Mária, Kövegy polgármestere.

A betöltött praxisokban is egyre idősebbek a háziorvosok. A fiatalok számára nem vonzó vidéken munkát vállalni. „Énnálam is rendszeresen vannak rezidensek, vagy voltak inkább helyesebben, mert második éve nem jelentkeznek” – mondja Csergő Tibor szeged-szőregi háziorvos. Az orvos 80 évesen is fogadja a betegeket Szeged-Szőregen. 30 év alatt a szabadságát is alig tudta kivenni. „Részben kihal a nehezebb praxisokból az ott dolgozó háziorvos, részben pedig hát ilyen kényszerűségből kénytelen nyugdíjkorhatáron is tovább dolgozni” – tette hozzá.

A háziorvosok szerint jelenleg minimum 1200-1300 beteg szükséges ahhoz, hogy megérje elvállalni egy körzetet, ennél kisebb települések képtelenek eltartani saját háziorvost. A kormány ezért körzetenként havonta bruttó 130 ezer forint támogatást adna.

„A tűzoltás kategóriája. A semminél természetesen sokkal több, de ahhoz, hogy a háziorvosi pálya ismét vonzó legyen, úgy, ahogy ezelőtt 10 évvel, 20 évvel vonzó volt, ahhoz gyakorlatilag, és véleményem szerint azonnali, és hathatós finanszírozás javításra lenne szükség” – véli Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke.

Egy átlagos háziorvosi praxisnak egymillió forint bevétele van havonta, ebből kell fizetni az asszisztens munkabérét, a rezsiköltséget, és a beruházásokat is ebből kell fedezniük az orvosoknak.

Tízmilliárd a háziorvosok rezsiköltségére

A praxisok rezsiköltségének átvállalásával tartaná itthon a háziorvosokat az egészségügyi tárca – mondta el a Hír TV kérdésére a Magyar Orvosi Kamara közgyűlésén az egészségügyi államtitkár. A költségvetési tervezet szerint 2015-ben 10 milliárd forintot szánnak a háziorvosok praxisainak rezsiköltségére, 2016-ban pedig ugyanekkora összegből növelnék az asszisztensek fizetését és emellett 2016-tól az egyéb szakvizsgával rendelkező háziorvosok szakellátási szerződést is köthetnének.

– A költségvetési törvény elfogadása után természetesen, de úgy számolunk, hogy 12 hónapra elosztva, több mint 130 ezer forint jut a fix díj kiegészítésére egy háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisban – fogalmazott Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!