2019. július 23.,
kedd, Lenke napja

A Jobbik a választási kudarc után sem engedi el antiszemita politikusai kezét

2019. június 4., kedd 12:16

Hiába a kiábrándító szereplés a májusi európai parlamenti választáson, a Jobbik a jelek szerint nem vált stratégiát, antiszemita politikusokkal indul neki az őszi önkormányzati választásnak. Ezt támasztja alá, hogy a zsidónő-verős megnyilvánulása miatt az Országgyűlésből kibukó Szávay István felbukkant a Jobbik Országos Választmányának ülésén, a bírósági papírok szerint Hegedűs Lórántné még mindig a párt alelnöke, a zsidóságot több alkalommal támadó Jakab Péter pedig a párt parlamenti frakcióvezetője lesz.

Ugyan a párt országos elnöksége amellett döntött, hogy az önkormányzati választás után előre hozott tisztújítást tart, nem igazán mutatkoznak komolyabb jelei annak, hogy önvizsgálat történt a pártban. Az elmúlt napok fejleményei és történései ugyanis azt mutatják, hogy a választási kudarc ellenére a pártvezetés ugyanazt az antiszemita vonalat viszi tovább, mint eddig. 

Ez két dologban merül ki: egyrészről továbbra sem engedik el bukott, antiszemita politikusaik kezét, másrészről felemelnek olyan szereplőket, akiktől egyáltalán nem áll távol a zsidóellenes szólamok hangoztatása. 

A zsidónő-verős Szávay ismét felbukkant

Az antiszemitizmusa miatt az Országgyűlésből kieső Szávay István öt nappal az EP-választás után ismét felbukkant. A párt közösségi oldalán közzétett kép tanúsága szerint a politikusrészt vett az Országos Választmány múlt hét pénteki ülésén,ahol arról döntöttek, idő előtt tartanak majd tisztújítást. Ez azért is visszás, mert ez a testület a párt egyik legfontosabb döntéshozó szerve. „Az Országos Választmány a Jobbik politikai, egyeztető és döntéshozó fóruma, amely két Kongresszus között jogosult dönteni, illetve állást foglalni mindazon ügyekben, amelyek nem tartoznak más pártszervek hatáskörébe” – olvasható a Jobbik Alapszabályában, amely azt is részletezi, hogy a párt legbefolyásosabb szereplői a tagjai a testületnek. Többek között

  • az Országos Elnökség tagjai,
  • a területi választmányok elnökei,
  • a megyei választmányok küldöttei, valamint
  • a Budapesti Választmány által választott hat küldött

vehet részt ezeken az üléseken. 

Szávay István amiatt bukott ki a Jobbik-frakcióból, és így az Országgyűlésből is, mert előkerült róla egy hangfelvétel, amelyen egy zsidó nő megverésével és heftijének elferdítésével kérkedett. Ahogy az várható volt, nem engedték el a kezét a Jobbikban, az Origo elsőként írta meg, hogy márciusban éppen azt a Bencsik Jánost váltotta a Jobbikhoz ezer szállal kötődő Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány élén, aki a helyére lett beültetve a parlamentben.

 Szávay István, a Jobbik korábbi képviselője váratlanul megjelent a Jobbik Országos Választmányának ülésén. A képen Jakab Péter jobbikos képviselő mögött mosolyog FORRÁS: FACEBOOK

 

Hiába bukott Hegedűsné, még mindig alelnök 

Nincs még vége a sornak, Szávayn kívül úgy tűnik, Hegedűs Lórántné ideje sem járt le a Jobbikban. A hivatalos bírósági dokumentumok szerint ugyanis továbbra is az antiszemita politikus a párt egyik alelnöke.

A politikus meglehetősen furcsa körülmények között mondott le országgyűlési mandátumáról. Nem sokkal az után, hogy Facebookon bejelentette döntését, megszűnt az oldala. Posztjában azzal indokolta meg lépését, hogy számára a posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás elfogadhatatlan (ebben az időben a Jobbik már több alkalommal is együttműködött a balliberálisokkal), ugyanakkor azt is rebesgették róla, hogy egy Szávayhoz hasonló antiszemita hangfelvétel felbukkanása vezetett a Jobbikból való távozásához.

 FORRÁS: BIROSAG.HU

 

Az antiszemita Jakab pályája emelkedik 

Nemcsak a bukott, antiszemita politikusait veszi védelmébe a Jobbik, hanem ezzel párhuzamosan a kevésbé elhasználódott, a párt szélsőséges szárnyához tartozó szereplőket emel magasba. A hétvégén érkezett a hír, miszerint a Brüsszelbe menekülő, zsidólistás ötletével hírnevet szerző Gyöngyösi Márton helyére Jakab Pétert jelöli frakcióvezetőnek a Jobbik országos elnöksége. Ezzel nem kevesebb történt, mint hogy aJobbik egyik legantiszemitább politikusát egy másik antiszemita politikus váltja.Ugyanis Jakab pályafutása tele van zsidóellenes kiszólásokkal. „A magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak. Se bűnbánattal, se jóvátétellel. Ha Ön nem így gondolja, akkor én is aggódom. Egyszerű honpolgárként. Magyarként a magyarokért” – írta pár évvel ezelőtt a politikus Köves Slomónak címzett nyílt levelében olyan gondolatokkal kiegészítve, mint hogy

  • „Elítéljük azt is, hogy a zsidó megmondóemberek a magyar nemzet egészét teszik felelőssé a zsidó holokausztért, elvárva azt, hogy honfitársaink olyan bűnökért is bűnhődjenek, amelyeket nem követtek el, sőt nem is éltek akkor, amikor azokat elkövették.”
  • „Itt lenne végre az ideje annak is, hogy a magyarországi zsidóság és különösen annak vezető rétege magába szálljon.”
  • „Hogyan jutott oda, és abban milyen saját felelőssége van, hogy önmagát szinte teljes egészében azonosította a baloldallal és a liberalizmussal, vagyis azzal a politikával, amely rendre beletapos a magyarság érdekeibe és értékeibe.”

Pár nappal nyílt levelét megelőzően az Alfahír nevű pártlapnak nyilatkozva azt mondta, hogy „... a médiában mást sem hallunk: hogyan akarják zsidó megmondóemberek készpénzre váltani a holokausztot. Lássuk be, nekik óriási felelősségük van abban, hogy ma a magyar társadalom jelentős része úgy érzi: nem azért kell emlékeznünk a holokausztra minden áldott nap, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, hanem azért, hogy ne felejtsünk el fizetni érte.”

Hír TV pedig nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen Jakab a kiválasztott néphez tartozó bűnözőkről beszélt, és zsidózó vicceken nevetett.

Origo.hu