2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Plusz-mínusz: Szeptembertől indul az iskolaőrség

2020. július 7., kedd 17:55

Szeptembertől 500 iskolában lesz állandó rendőri jelenlét. A cél, hogy visszaszorítsák az egyre gyakoribb iskolai erőszakot. Erzsébetvárosban pedig szigorú csendrendelettel vágna rendet a bulinegyedben a DK-s Nidermüller Péter polgármester. A vendéglátósok szerint a budapesti éjszakai élet halálos sebet kapott. Mai vendégek Nagy József, a 24.hu újságírója és Kacsoh Dániel, a Magyar Hírlap vezető szerkesztője.

Már megvan a lista, hogy hol lesznek majd iskolaőrök ősztől. A gumibottal, gázspray-vel és bilincscsel felszerelt őrök kiválasztása és kiképzése heteken belül elkezdődhet. Rétvári Bence hétfőn a HírTV, Magyarország élőben című műsorában azt mondta, eddig több intézkedést is hoztak az erőszak megfékezésére, de ezek nem minden esetben voltak hatásosak.

„Ez már nem az első lépés. Nem arról van szó, hogy van egy jelenség a magyar iskolákban, amelyre érkezik most egy hirtelen válasz és eddig nem született semmilyen megoldási próbálkozás a kormány részéről. Megerősítették a pszichológiai hálózatot, a gyermekvédelmet érintően is nagyon sok változtatás volt. A társadalmi ingerekre, elvárásokra és igényekre (…) reagálni kell valamit és én azt gondolom, hogy nem a tökéletes megoldás született meg és a kormány sem ezt állítja, de egy próbát megér és azt gondolom, hogy olyan visszatartó ereje is lehet ennek az intézménynek, melynek lehet pozitív hatása”

- mondta Kacsoh Dániel, a Magyar Hírlap lapszerkesztője.

„Az iskolaőrség a hír, de nem ez a lényeg azt gondolom. Ez olyan, mint amikor mondjuk egy végstádiumú láncdohányos rákos betegnél azon kezdünk el tanakodni, hogy bekössük-e a kemoterápiát. (…) Akkora a nyomor, akkora a szegénység és az elmaradottság az ország számos területén főleg kistelepülésén, főleg Kelet-Magyarországon, hogy valóban szükség lehet az iskolaőrségre. (…) 99%-ban azt gondolom, hogy a lecsúszott térségekben lehet szükség iskolaőrségre”

- vélekedett Nagy József, a 24.hu újságírója.

Teljes adás:

HírTV