2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Magyarország élőben

Szijjártó Péter: A 2015. évihez hasonló migrációs válság alakulhat ki

Nincs új a nap alatt, 2015-ben, amikor Szíriában alakult ki súlyos válsághelyzet, akkor az Európai Unió oda küldött olyan jelzéseket, hogy „mindenki jöhet”, most pedig a nyugati világ ugyanezt teszi Afganisztán esetében, ami egy rendkívül felelőtlen politika – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tihanyi Tranziton, Magyarország élőben című műsorunk pénteki adásában.

  • Szijjártó Péter: A 2015. évihez hasonló migrációs válság alakulhat ki

Szijjártó Péter rámutatott, azokat az afgánokat, akik együttműködtek a magyarokkal, akik velük dolgoztak, azokat erkölcsi kötelességből ki kellett menekíteni a forrongó országból és néhány száz család esetében ez meg is történt.

Emlékeztetett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a kimenekítési akció sikeresen lezárult, ugyanakkor három magyar állampolgár, akiket nem sikerült kihozni, de végül a pakisztáni magyar nagykövetség segítségével eljutottak Pakisztánba.

Két gyermekről és egy felnőttről beszélünk, őket egy belga mentőjáratra sikerült feltenni, ők is már Brüsszelben vannak és ha minden jól megy, haza is tudnak jönni

– tette hozzá.

A szaktárca szerint azok a magyar állampolgárok, akikről tudtak és haza akartak jönni, már kijutottak Afganisztánból, ugyanakkor

van olyan magyar, aki nem kívánt eljönni.

Szijjártó Péter úgy látja, fennál annak a veszélye, hogy olyan migrációs nyomás indul el az afganisztáni helyzet nyomán, ami hasonló lehet a 2015. évihez. Kiemelte, ha valaki elindul Afganisztánból, akkor gond nélkül eljuthat Törökországba, ugyanakkor az Európai Unió még mindig nem fizette ki Ankarának a bevándorlók féken tartására ígért 6 milliárd eurót.

„Törökországból egy lépés a Nyugat-Balkán, onnan pedig már könnyű megérkezni Magyarország déli határára”

– tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter adásunkban teljes mértékben elutasította azokat a terveket, amelyek bármiféle kvótára vagy elosztásra vonatkoznának.

Teljes beszélgetés:

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!