2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

A Honvédelmi Minisztérium rendkívüli sajtótájékoztatója - történelmet írtak a magyar katonák

A magyar katonák Afganisztánból kimenekítettek 540 főt, amerikaiakat, magyarokat, osztrákokat, afgánokat - a témában Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy rendkívüli sajtótájékoztatót tartott.

  • A Honvédelmi Minisztérium rendkívüli sajtótájékoztatója - történelmet írtak a magyar katonák

Hazatértek Afganisztánból a magyar katonák - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint tegnap késő este landolt a kecskeméti légi bázison a Magyar Honvédség két csapatszállító repülőgépe, amellyel hazatért az afganisztáni kimenekítési feladatokban résztvevő valamennyi magyar katona.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy rendkívüli sajtótájékoztatót tart.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy 100 százalékban sikerült kimenekíteni az összes magyar állampolgárt, valamint minden, az elmúlt 18 évben a magyar katonákat segítő afgán állampolgárt, akik jelezték, hogy el akarják hagyni Afganisztánt.

A minisztérium 17-én kapta a feladatot, a Magyar Honvédség parancsnoksága azonnal megkezdte a szervezést. 18-án délutánra készen állt az a kontingens, katonai erő, technikai eszköz repülőgépek, amivel a feladatot meg lehetett kezdeni. A diplomáciai engedélyek beszerzése göröngyös úton haladt, de 19-én hajnalban tudtuk útbaindítani katonáinkat. A katonák kimenekítettek 540 főt, magyar, amerikai, osztrák, és afgán állampolgárokat

- mondta el Benkő Tibor. 

Történelmet írt a Magyar Honvédség

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a honvédség parancsnoka kijelentette, a magyar honvédség történelmet írt, szerinte

nem volt még ilyen kihívás a magyar katonák előtt,

kevesebb mint 20 óra alatt készültek fel a katonák a kimenekítési feladatra. Leszállást követően először 30 percet maradhattak a magyar gépek a kabuli betonon, ez később változott, de ehhez úgy kellett szervezni a hazahozottakat, hogy minden biztonságban történjen.

Ruszin-Szendi Romulusz említést tett egy más nemzethez tartozó mentőcsapat esetében arról, hogy

egy utas bombát szerelt a repülő vécéjében.

Maximális felszállási súllyal rendelkeztek a repülők, és így egy körben csak 50-60 embert lehetett kihozni – tette hozzá. A 14 szeri szállítás miatt folyamatosan ellenőrizni kellett a repülők műszaki állapotát, valamint folyamatosan keresték a kimenekítendő embereket – mondta az altábornagy.

Nagyon fontos volt a nemzetközi együttműködés, és nagy előny volt, hogy a magyar katonák korábban nagyon jól helytálltak Afganisztánban.

Köszönetet mondott minden minisztériumnak, akik részt vette az akcióban.

100 fő vett részt a menekítésben

Benkő Tibor kérdésre azt mondta, hogy a művelet során senki sem szenvedett sérülést. Közel 100 fő vett részt a mentési műveletben.

A honvédelmi miniszter közölte, hogy

a kabuli repülőtéren mindenki az életért küzdött,

így egyfajta káosz alakult ki. Az egész NATO-műveletnek rendkívül sok tanúlsága van, és egy ilyen kimenekítést nem lehet sok esetben békésen megoldani - mondta kérdésre Benkő. 

Nem volt fegyveres összeütközés a tálibok és a magyarok között

- mondta kérdésre Ruszin-Szendi Romulusz. A honvédség parancsnoka azt is elárulta, hogy volt olyan személy, aki jelezte, hogy szeretne kimenekülni, de végül visszafordult.

Semmilyen műszaki gond nem volt a mentés során - mondta kérdésre Benkő. A honvédelmi minisztérium vezetője közölte, hogy a NATO nem teljes mértékben készült fel az egész afganisztáni kivonulási akcióra.

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy még vannak magyar állampolgárok Afganisztánban, de a pontos számukat nem tudják megmondani. Az élet nem állt meg az országban, így cégeknél, szervezeteknél még biztosan dolgoznak magyar állampolgárok. akik nem akarnak eljönni onnan - tette hozzá.A honvédség semmilyen technikai eszközt nem hagyott Afganisztánban -mondta egy másik kérdésre.

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy mivel

nem volt meg a haza iránti lojalitása az afgán erőknek,

ezért tudott ilyen gyorsan összeomlani a korábbi rendszer. A mostani mentési költségeket később összegzik majd - mondta egy mésik kérdésre.

A mentési osztag parancsnokát előléptették

- mondta Ruszin-Szendi Romulusz. Természetesen várható valamilyen pluszjuttatás a menekítési munkáért - tette hozzá.

Operation Sámán volt az akció elnevezése.

HírTV - Origo

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!