2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Kósa Lajos: Szándékos provokáció történt Röszkén

Hír TV

2020. február 5., szerda 19:50

Az embercsempészet ma már nagyobb biznisz, mint a drogkereskedelem. A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság mai üléséről Kósa Lajost, a testület fideszes elnökét kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető, Magyarország élőben című műsorunkban.

Január 28-án a röszkei határállomásnál 50-60 ember megpróbált betörni. Vannak róla felvételek is és már többször is előkerült a téma. Kósa Lajos a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság mai ülésén azt mondta, hogy ez egy provokáció volt. Velkovics Vilmos műsorvezető első kérdését ezzel kapcsolatban intézte a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnökéhez.

A szándékosan zárt ülésen sikerült megállapítaniuk, hogy ez egy szervezett áttörés volt. A horvát határőrök egyre határozottabb fellépése arra ösztönzi az embercsempészeket és azokat, akik ezekkel a dolgokkal foglalkoznak, hogy igyekezzenek újabb útvonalakat találni, így a romániai és a magyar-szerb határszakaszokat próbálják igénybe venni.

A balkáni útvonalon jelenleg úton lévők, ott tartózkodók száma 50%-kal emelkedett a korábbi időszakhoz képest, már százezer fő felett van. Ez a létszám ugyanakkor csak a regisztrált személyeket foglalja magába, a valódi számadatok ennél jóval magasabbak.

Kósa Lajos elmondta, hogy a határ védelmét ellátó különféle szervezetek és személyek eddig jól vizsgáztak. A határ gyenge pontjainak keresése azonban nem ért véget sem az illegális bevándorlók, sem az őket becsempészők részéről.

„Vannak arra vonatkozóan információk, hogy ez tervezett volt. Talán még arra is, hogy ezt hogyan csinálták és arra is, hogy mi a szándék, de ez megint az információknak az a köre, amit nem nagyon lehet nyilvánosan érinteni. Azt kell mondjam, hogy a szervezettség az nyilvánvaló volt.”

- jegyezte meg Kósa Lajos, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság fideszes elnöke, a közelmúltban történt röszkei határsértéssel kapcsolatban.

Gondolatmenetét később folytatva megjegyezte:

„Az a helyzet, hogy ezzel a nagy mértékű és ellenőrizetlen migrációval Európába érkeztek – elég sokan – olyan emberek, akik egyébként a migrációt szeretnék belülről is szervezni, ami azt jelenti, hogy van utánpótlás.”

A drogkereskedelemnél is magasabb és biztosabb jövedelmet adó embercsempészetről, ennek okairól, a tranzitzónákban feltorlódó egyre több bevándorlóval kapcsolatban, valamint a határ egyes szakaszainak további megerősítéséről is több mindent elmondott Kósa Lajos Magyarország élőben című műsorunkban:

Hír TV