2021. 09. 24. Péntek Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Radar 06:00

Magyarország élőben

Ferencz Orsolya: Az élővilág jól reagált az emberi aktivitás csökkenésére

Az élővilág és a bioszféra jól reagált arra, hogy az emberi aktivitás számottevően csökkent. Az egy másik kérdés, hogy ennek milyen ára van - mondta el Ferencz Orsolya űrkutató, miniszteri biztos a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában. De a beszélgetés során arra is felhívta a figyelmet, hogy a világgazdaságnak az újrainduláskor törekednie kellene a környezettudatosságra.

A koronavírus okozta járvány nyertese a természet lett. A visszaesett ipar, és az utazási korlátozások miatt csökkent a károsanyag kibocsájtás. Ennek pozitív hatása érvényesült a légszennyezettség visszaesésében, a Himalája csúcsai messziről is láthatóak, a tengerek tisztábbak lettek, a turisták nem háborgatják az élővilágot. Velence lagúnái közé visszatért az állatvilág, áprilisban medúzát filmeztek le a falak között. A világ több városába be-betévedtek a vadon élő állatok, Santiago de chilében egy pumát kellett befogni a hatóságoknak – hangzott el a Hír Tv Magyarország élőben extra című műsorának bejátszásában.

Ferencz Orsolya űrkutató elmondta, hogy bár a delfinek nem tértek vissza Velencébe, és Skócia mitikus lénye sem merészkedett elő,

az élővilág és a bioszféra jól reagált arra, hogy az emberi aktivitás számottevően csökkent. Az egy másik kérdés, hogy ennek milyen ára van

– tette hozzá.

Ezt követően Földi-Kovács Andrea műsorvezető arra volt kíváncsi, hogy a járvány kialakulása mennyire lehet összefüggésben a klímaváltozással. Ferenczi Orsolya erre azt válaszolta, hogy

maga a vírus keletkezése nem, de az, hogy a járvány ilyen intenzitással tudott terjedni, az összefüggésben áll az emberi mobilitással.

Az űrkutató felhívta arra is a figyelmet, hogy ez a kórokozó nem a permafrosztból szabadult ki, viszont a sarkköri jégsapkák olvadása során valóban több tízezer éves baktériumok és vírusok is kiszabadulhatnak, amelyeknek egyelőre nem ismert a hatásuk. 

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen visszaesett az üvegházhatású gázok kibocsátása, és

ha a világgazdaságot sikerülne környezetbarát módon sikerülne újraindítani, és ezt fenn tudná az emberiség tartani, akkor a klímaváltozás mértékét is nagyban csökkenteni tudnánk.

Érdemes lenne a kormányoknak mind idehaza, mind a nagyvilágban támogatnia a környezetkímélőbb módszerek elterjesztését a különböző iparágakban – emelte ki Ferencz Orsolya.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!