2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Bakondi: Magyarország felé indulhatnak a leégett menekülttáborból kitörtek

Hír TV

2020. szeptember 11., péntek 19:50

Öt évvel az európai migrációs válság kirobbanása után az Európai Bizottság elkészítette az Unió menekültügyi rendszerének reformjáról szóló javaslatát. A dokumentumot szeptember végén mutatják be, amely az eddiginél is nagyobb szolidaritást vár el a tagállamoktól. Közben Németország és további kilenc uniós ország bejelentette, hogy 400 fiatalkorú menekültet fogadnak be a görög Leszbosz szigetén lévő Mória menekülttáborból, ami a héten égett porrá. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója volt Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége, Magyarország élőben című műsorunkban.

A móriai befogadóközpont eredetileg kb. 2.800 fő befogadására lett volna alkalmas. Kb. 13.000 menekültet tartottak ott nyilván, ami elképesztő túlzsúfoltságra utal. 35 táborlakónak pozitív lett a koronavírustesztje. Ezt követően alakultak ki zavargások, majd a tűz, aminek következtében a tábor teljesen leégett. A görög kormányzó a napokban azt nyilatkozta, hogy mindannyian menjenek el onnan.

„Biztos, hogy sok ezer ember maradt fedél nélkül, közöttük vírus fertőzöttek is. Jó néhány nagyobb csoport kitört a táborból és a sziget fővárosa felé indult el. Hajókat küldött oda a görög kormány, hogy azon átmeneti szállást biztosítson, illetőleg több európai ország is újabb csoportok befogadását vállalta. Ezzel egyébként az európai szintű politikába a kötelező elosztási kvóták kérdéskörét újra előtérbe állítva.”

- fogalmazott Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

„Mi azt gondoljuk, hogy egyrészt azokat az országokat kell segíteni, ahonnan útnak indulnak az érkező migránsok, hogy ne induljanak útnak és ha lehet, akkor az Európai Unió határától minél távolabb hozzunk létre hot spot-okat, akár európai finanszírozással, hogy ide már csak azok érkezhessenek, akik valóban politikai menedékre jogosultak.”

- hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, majd folytatta:

„Magyarország nem fogad be most senkit Görögországból.”

Kapcsolódó anyagok:

Megerősítétték a rendőri jelenlétet Leszboszon

V4-csúcstalálkozó Lengyelországban

Orbán Viktor: Nagyon kell vigyázni idős polgártársainkra!

Amíg Karácsony tétovázik, Bécs eurómilliókat ad

A Momentum képviselője is a Soros-hálózatnak dolgozik

Hír TV