2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Informátor

Informátor: Újra napirenden a börtönbiznisz

Újra napirenden a börtönbiznisz! A kormány szerint sikeresek az eddig meghozott intézkedések. Az egykor börtönkártalanításokkal foglalkozó Magyar György szerint már senki sem kap semmit, a baloldal pedig a szokásosnál is agresszívebben reagált a témában feltett kérdésekre.

  • Informátor: Újra napirenden a börtönbiznisz

Millió forintokat vesznek le a magyar államtól, az adófizető polgároktól. Ez lehetetlen! - az évindító Kormányinfón beszélt erről a miniszterelnök. Orbán Viktor akkor hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem fizet bűnözőknek.

A parlament honlapjára felkerült őszi törvényalkotási programból az derül ki, hogy hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a kormány a „börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárás újraszabályozásával összefüggő törvények módosításáról”.

Az ügy előzménye az, hogy a Soros-hálózathoz köthető ügyvédek közel 12 ezer kártalanítási pert indítottak a magyar állam ellen, melynek következtében az állam közel kilencmilliárd forintnyi kártalanítást volt kénytelen kifizetni, rendkívül súlyos bűncselekményeket elkövető, jogerős szabadságvesztésre ítélt bűnözőknek. Többek között olyan indokokra hivatkozva, hogy „nem süt be eléggé a nap a zárka ablakán”.

A hasonló esetek elkerülésére a börtönök fejlesztésébe kezdett a kormány. Az Országgyűlés pedig az év végéig felfüggesztette a kártérítések kifizetését fogvatartottaknak és egy törvényjavaslat is a Ház elé került, hogy már lezárt ügyekben is lehetőség legyen utólagos sértetti kártérítés igénylésére. Ezzel párhuzamosan az igazságügyi miniszter irányításával megkezdődött az áldozatvédelmi rendszer korszerűsítése.

Most, hogy újra napirendre került a téma, kerestük a TASZ-t és a Magyar Helsinki Bizottságot is, előbbitől azt a választ kaptuk, hogy „a Társaság a Szabadságjogokért nem foglalkozik börtönzsúfoltság miatti kártérítési ügyekkel.”

Az Informátor megkeresésére a Magyar Helsinki Bizottság levélben válaszolt szerkesztőségünknek. Ebben részletesen kifejtik a témával kapcsolatos álláspontjukat. Többek között arról írnak, hogy a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedése szempontjából kulcsfontosságú, hogy az elítéltekkel emberként kell bánni a börtönévek alatt. Kitérnek arra is, hogy a strasbourgi bíróság iránymutató ítélete szerint is a magyar állam évtizedeken keresztül sértette meg a fogvatartottak körülményeiről szóló jogszabályokat, és mint írják:

„Ahogy a börtönbe kerülő elítéltek megkapják a büntetésüket a bűnökért, úgy az állam jogsértésének is kell, hogy legyen következménye. Ez a börtönkártalanítás.”

Magyar György ügyvéd az Informátornak arról beszélt, hogy évek óta nem vállalnak az elítéltek elhelyezésével kapcsolatos ügyeket. Mint mondta, az ilyen jellegű perek nem a nyerészkedésről szólnak, az ügyvédnek csupán sikerdíja lehet.

Szerinte már a „börtönbiznisz” kifejezésnek is politikai felhangja van.

Mivel a balliberális pártok az év elején többször is szót emeltek a témában, kíváncsiak lettünk volna az MSZP álláspontjára.

Harangozó Tamás nagyon feszült lehetett, ugyanis sajátságos stílusban kerülte ki a témát.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a kormány intézkedései sikeresek voltak, hiszen mostantól kezdve a bíróság által megítélt kártérítési összeget nem az ügyvédei letéti számlára kell, hogy utalja az állam hanem a böntetésvégrehajtási intézet számlájára. Kiemelte, hogy az, hogy a baloldalhoz köthető gátlástalan ügyvédek és Sorosék börtönviselt bűnözőket képviselve milliárdokat pereltek ki a magyar államtól az a joggal való gátlástalan és üzletszerű visszaélés, amelynek ideje volt véget vetni.

Teljes adás:

Adásunk második felében arról esett szó, hogy ellenzék állítja, a kormánypárti politikusok miatt durvult el a politikai közbeszéd, ugyanakkor önvizsgálatra egyikük sem képes. 

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!