2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Informátor: Tovább gyűrűzik a parkolási botrány Zuglóban

Hír TV

2019. november 15., péntek 20:29

A parkolásnak alapvetően egy jól jövedelmező biznisznek kellene lennie az önkormányzat számára, amely súlyos százmilliókkal, akár milliárdokkal gazdagítja a kerület költségvetését. Azonban úgy tűnik, hogy Zuglóban nem ez a helyzet, hanem az üzlet csak az automata értékesítőjét illetve a kerület néhány prominensének pénztárcáját gazdagítja. Ezúttal ezt a témát boncolgatta az Informátor stábja.

Karácsony Gergely saját előterjesztésénél is tartózkodott, de nem volt szükség az igen szavazatára, hiszen a képviselőtestület megszavazta a fizetős parkolás bevezetését Zuglóban. 2017 áprilisában meg is született a megállapodás az önkormányzat és a C-Ware Kft. között. A cég 204 parkolóórát szállított le és vállalta üzemeltetésüket, mindezt több mint egymilliárd forintért. A pályázatra érkezett egyébként jóval kedvezményesebb ajánlat is, amely automatánként 400 ezer forinttal olcsóbb volt. Összességében tehát 200 milliót spórolhatott volna meg a kerület, azonban valamiért ezt a céget kizárták a közbeszerzési pályázatból.

Várnai László a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője korábban kikérte a kerületi jegyzőtől a fizető parkolással kapcsolatos kiadások és bevételek adatait, amelyek azt mutatták, hogy a kialakított rendszer 2018 év végéig több mint 700 millió forint veszteséget okozott az önkormányzatnak, amely könnyen lehet, hogy világrekordnak számít. A hibákból nem tanulva Zugló ugyanezzel a céggel egyezett meg a parkolás kiterjesztéséről. A bővítési programot már Karácsony Gergelynek be kellett volna fejeznie, de mivel a parkolás kényes téma, ezért nem akarta ezzel terhelni főpolgármesteri kampányát.

Az örökséget Horváth Csaba kapta meg, aki pozícióját kihasználva gyorsan túl is akart lenni a parkolási rendszer kibővítésén. Nem sikerült.

Erről Borbély Ádám, fideszes önkormányzati képviselő nyilatkozott az Informátornak:

 Ugyanannak a konstrukciónak a meghosszabbításáról van szó. Új parkolóautomaták beszerzéséről szólt volna az eredeti javaslat, amelyben Hováth Csaba arra tett javaslatot a zuglói képviselő-testületnek, hogy a parkolási mutyi császárával kössön újabb szerződést Zugló önkormányzata. Ez sem ment át,  vélhetően az előterjesztés mögött  aznap reggel jött a DK sajtóközleménye, hogy ők ezt nem támogatják, de nagyon érdekes az egész, mert előtte az ellenzék teljes mellszélességgel felsorakozott a javaslat mögött, hiszen Horváth Csaba sajtótájékoztatóján ott állt a helyi dk-s, a párbeszédes, és a helyi momentumos képviselőjük is.

A 444 nevű portál írt először arról, hogy Horváth Csaba Kupper András cégével kíván üzletelni. Kupper a budapesti fizetős parkolás kialakításának atyja, a Centrum Parkoló Kft vezére. A 90-es évektől kezdve ő alakította ki a fővárosi fizetős parkolás módszertanát. Nevét és cégeit számtalan botrány övezte folyamatosan. 1997-ben jogtalanul szedett pénzt az Állatkerti körúton, amiért 80 ezer rendbeli csalás miatt el is ítélték, de cégbirodalmának vezetői közül 23-an most is a vádlottak padján ülnek csalás miatt. Tehát kijelenthető, hogy Kupper András neve nem cseng túlságosan jól a parkolással egy mondatban.

Az új szerződés szerint a kerület most 76 automatát vásárolna, azonban ezeket már nem 69 ezer forintért üzemeltetné a C-Ware, hanem 40 ezer forintért. Az árcsökkenést Horváth Csaba azzal magyarázza, hogy saját kézbe vesznek olyan tevékenységet, amelyet a kerület is meg tud oldani.

Arról persze már nem szól a fáma, hogy a kerület embereinek is kell fizetést adni a munkájuk után, így valószínűleg nem sok pénzt spórol meg a kerület. A zuglói önkormányzatnak november 7-én kellett volna elfogadnia a parkolási rendszer kibővítését, azonban az ellenzéki pártok kihátráltak Horváth Csaba mögül. A polgármester így kommentálta a történteket:

Időt kértek és kimondottan a médianyomásra való tekintettel kértek időt, mert ez számukra kedves, fontos média felületeken jelentek meg sokszor valótlannak tűnő információk, de mivel ez a szavazó bázisukat érintette, azért kérték, hogy inkább egy későbbi időpontban tegyük meg ezt a döntést.

Teljes műsor:

Hír TV