2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Informátor

Informátor: Tarthatatlan állapotok a török-görög határnál

Törökország nem tartóztatja fel tovább az Európába tartó szír menekülteket. A 2015-ös migrációs válságot követően az Európai Unió és Törökország megegyezett abban, hogy amennyire tudja, feltartja a leginkább szír bevándorlókat Törökországban, azonban múlthéten csütörtökön Recep Tayyip Erdogan felrúgta ezt a megállapodást és kijelentette, hogy elengedi a szír migránsokat. A török határnál több ezer bevándorló gyűlt össze és akar átlépni az Európai Unióba, Görögországba. Elég feszült helyzet alakult ki.

  • Informátor: Tarthatatlan állapotok a török-görög határnál

Erdogan egyébként azért rúgta fel ezt a megállapodást, mert ahogy ő mondja az EU ezért a határvédelmi szerepért 6 milliárd eurót ígért Törökországnak, azonban a török államfő azt állítja, hogy ennek az összegnek csak a fele érkezett meg. Ezzel egyébként némileg ellentmondásos az Európai Bizottság álláspontja, hiszen ők azt mondják, hogy átutalták az egész összeget, tehát a 6 milliárd eurót. Azt viszont ők is elismerték, hogy nem mind a török államnak ment, hanem török bevándorlókat segítő szervezetek is kaptak ebből a pénzből.

A határ közvetlen közelében áldatlan állapotok uralkodnak. A migránsok folyamatosan próbálnak áttörni Görögországba, kövekkel, botokkal dobálják a rendőröket és katonákat.

A háborús állapotok miatt hozták meg a hatóságok azt a döntést, hogy újságírók nem mehetnek a határ közvetlen közelébe. Itt a határtól nem messze is mozgalmas az élet. A migránsok folyamatosan mozgásban vannak. Az átjutási lehetőségeket tesztelik. A bevándorlók mindegyike bizakodó volt, amikor Törökország bejelentette a határ megnyitását, Görögországban ugyanakkor nagyot csalódtak.

A török határnál komplett iparág épült ki, ahogy láthattuk azt, hogy a törökök különféle eszközökkel szállítják ide a bevándorlókat pénzért, ugyanúgy megragadták ezt az alkalmat a kereskedők is.

Az eseményeket természetesen hatalmas médiafigyelem követi. A világ minden tájáról érkeztek újságírók a török határhoz. 

A történet érdekessége, hogy Görögországnak és egyébként az Európai Uniónak 5 év kellett ahhoz, hogy rájöjjön a határvédelem fontosságára. 2015-ban Magyarország megvédte a határait, de akkoriban nem segítséget és nemhogy pénzt, hanem dorgálást és különféle eljárásokat kaptunk.

Die Presse: Orbán Viktornak igaza volt és bocsánatkérést érdemel

Emmanouil Fragkos: Orbán Viktor példakép a migrációt ellenző embereknek

Erdogan a 2016-os migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Merkeltől

Külügyi Tanács: Törökország hagyjon fel a hamis információk terjesztésével

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!