2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Informátor: Az osztrák nép a Strache-botrány fő vesztese

2019. május 24., péntek 21:00

Az európai parlamenti választás kampánya felpörgött. Kormányokat buktatnak meg jóformán néhány óra alatt, civilnek hazudott szervezetek indítanak harcot a jobboldali kormányokkal szemben és a “buliból” természetesen nem maradhat ki a liberális média sem, amely Magyarországon lényegében már átvette a politika szerepét. Ezeket a jelenségeket vette górcső alá a HírTV Informátor című műsora.

Május 17-én este hozta nyilvánosságra a német Spiegel és Süddeutsche Zeitung közösen azt a videót, amely 2017-ben készült egy ibizai villában. A felvételeken Heinz-Christian Strache, az FPÖ, vagyis Osztrák Szabadságpárt elnöke, Johann Gudenus, Bécs szintén szabadságpárti alpolgármestere és egy ugyan létező orosz oligarchának a nem létező unokahúga látható. Az orosz nő ugyanis vélhetően színész lehet, akit felhasználtak az átverésre. Strache óvatlan volt, csőbe húzták.

Az eddig megjelent részletek szerint ugyanis gazdasági előnyöket ígért az oroszoknak, abban az esetben, ha megtolják a kampányát. Az osztrák parlamenti választások előtt készült felvételeken egészen konkrétan Strache arra kéri az orosz nőt, hogy vegye meg Ausztria legolvasottabb bulvárlapját a Kronen Zeitungot és kezdje el “nyomni” a szabadságpártot.

A videó nyilvánosságra kerülését követően 24 óra sem telt el, Heinz-Christian Strache lemondott alkancellári és FPÖ elnöki pozíciójáról. 

A politikus így magyarázta a történteket: ,,Alkoholos befolyásoltság alatt álltam és játszottam a határozott férfit csak, hogy a minket vendégül látó vonzó hölgynek imponáljak. Úgy viselkedtem, mint el felvágós tinédzser a helyzetet kínosan túlreagálva.”

Sajtótájékoztatóján Strache elnézést kért mindenkitől, illetve beszélt arról is, hogy a titkosszolgálatok áldozata lett. 

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet biztonságpolitikai szakértője úgy véli, szó lehet titkosszolgálati akcióról, bár nagyon jó magáncégek is vannak, ahol az ott lévők valamilyen titkosszolgálatnál dolgoztak. Ha egy villát több perspektívából fel tudnak venni, az mindenképpen szakértőkre vall. Luxusvillát és autókat kibérelni, megteremteni a hiteles környezetet, ami elhiteti, hogy valóban orosz oligarchák állnak a tárgyalások mögött, arra utal, hogy politikai megrendelésre történt, de az is lehet, hogy valóban valamelyik külföldi országnak a titkosszolgálata avatkozott be.

HírTV