2020. január 20.,
hétfő, Fábián, Sebestyén napja

Informátor: A Napfény Városában baljós árnyak tornyosulnak Botka László körül

Hír TV

2019. szeptember 6., péntek 21:00

A Hír TV Informátor című oknyomozó és politikai műsorát a jelenleg regnáló szegedi polgármester Botka László olyannyira nem kedveli, hogy egy tízes skálán tizenegyes fokozatot mutatna ki az ellenszenve. Hihetetlen, de a szegedi polgármester az eddigi riportok során összesen sem beszélt az Informátor stábjával egy összetett mondatnyit. Van oka kerülni a Hír TV újságíróit. Szeged első emberére elég sok botrány ráégett az elmúlt években. Elég csak akár a Szeviép-ügyre vagy a parkolási balhéra gondolni. Ami vicc az egészben, hogy ennek ellenére is még mindig polgármester. Pedig az utóbbi időszakban Szeged a fejlődést illetően nem sok mindent tud felmutatni.

Botka Lászlónak az Informátor a mumusa és az Informátornak is az Botka László, hiszen nem sok olyan politikus van, akivel ennyi próbálkozás során is ennyire keveset tudtunk beszélgetni. A legdurvább Botka-Informátor csata az első volt, amikor rendőröket hívatott az Informátor forgatócsoportjára a szegedi városházán. Később ez az eset miatt bojkottálta az MSZP a teljes jobboldali sajtót.

Aztán volt olyan is, amikor arról szerették volna megkérdezni, hogy miért fogadott el 250 millió forint kenőpénzt egy német ingatlanbefektetőtől még 2004-ben. Ennél a jelenetnél is fontos szerepet játszottak a Botkához hű testőrök.

Szeged, a szocialista fellegvár, a megyeszékhely, ahol már 2002 óta vagyis 17 éve Botka László a polgármester. Szegeddel kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés, hogy Botkát le lehet-e váltani egyáltalán? A neve körüli botrányokat tekintve illene, illetve a város elmúlt néhány évben bekövetkező gazdasági pangását nézve is.

A Szeviép Zrt. egy 1991-ben létrejött cég, amelynek a fő tevékenysége az építőipar volt. A kezdeti kisvállalkozásból hatalmas mamutcéggé fejlődött. A Szeviép igazán akkor kezdett el hízni, amikor 2002-ben Botka László lett Szeged polgármestere. Innentől kezdve szinte minden önkormányzati megbízást a Szeviép kapott. Szegeden és a környékén mindent ők építettek, vagy alvállalkozókkal építtettek. Aztán jött a válság, a Szeviép vezérkara mindent pénzt, amit tudott elrakott, az alvállalkozóikat pedig nem fizették.

Több mint 400 kisvállalkozót döntöttek be, 11 milliárdot nem fizettek ki. Ezen ügyletekről Botka Lászlónak tudnia kellett. Még akkor is ha tagadja. 

Botka László nem véletlenül jön ki ennyire jól Karácsony Gergellyel, hiszen politikai alkalmatlanságuk mellett az is közös bennük, hogy meggyűlik a bajuk a különféle parkolási rendszerekkel.

Az ügyészség szerint ugyanis 2008 és 2012 között Szegeden összesen 307 ingyenes parkoló bérletet osztottak ki, amellyel 40 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak. Az ügy első és mádodrendű vádlottja a Szegedi Közlekedési Kft. vezetői voltak, Botka László nem ült a vádlottak padján, pedig polgármesterként elég valószínű, hogy tudott a visszaélésről.

Az Informátor stábja ezen a héten a vitatott múltú, hajdan betonbiztos pozíciójúnak mondott, mára azonban erősen megcsappant népszerűségű Botka László zűrös ügyei mellett igyekezett Szeged első emberének kettős arcát bemutatni a Hír TV nézőinek. A forgatócsoport megszólaltatta a mostani polgármester politikai riválisait is, akik érdekes adalékokkal gazdagították Botka László amúgy sem makulátlan hírnevét.

Teljes adás:

Hír TV