2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:15

Informátor

Informátor: 2006 emlékei kitörölhetetlenül beleégtek az elménkbe

A Hír TV Informátor című oknyomozó műsorában felidézték 2006 forró őszének máig elevenen élő emlékeit. Több megszólaló is leszögezte, hogy a bukott miniszterelnöknek kulcsszerepe volt abban, hogy békés tüntetőkre rontottak rá a rendőrhadak, és nyomorítottak meg sokakat testileg és lelkileg.

  • Informátor: 2006 emlékei kitörölhetetlenül beleégtek az elménkbe

Tizennégy évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc hírhedtté vált őszödi beszéde. A beszéd nyilvánosságra kerülése példátlan tiltakozás hullámot indított el. A demonstrációk már aznap elkezdődtek, a tüntetők a Kossuth téren gyülekeztek.

Másnap a már tízezresre dagadt tömeg Toroczkai László vezetésével átment a Szabadság téri MTV székházhoz, ahol azt követelték, hogy olvassák fel petíciójukat, ám ezt nem tették meg. A tömeg megrohamozta a székházat és szeptember 19-én kora hajnalban be is jutottak az épületbe.

A rendőrterror azonban október 23-án szabadult el. Az azonosítószám nélküli rendőrök a Fidesz ünnepi megemlékezéséről hazaigyekvőket is bántalmazták. Aznap, valamint másnap tömegoszlatás közben számos békés tüntetőt vertek meg viperával.

Egyes tüntetőknek a rendőrség által bevetett gumilövedék okozott súlyos és maradandó sérüléseket, volt, akinek a szemét is kilőtték.

A Fidesz országgyűlési képviselője olyan fejsérüléseket szenvedett 2006 októberében, amelynek a nyomait a mai napig látni. Révész Máriusz mégsem az őt helybenhagyó rendőröket tartja felelősnek, hanem azokat a vezetőket, akik a parancsokat adták.

A Kossuth téri békés tüntetések szervezője később a parlamenti vizsgálóbizottságban is részt vett. Gonda László szerint

a bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy Gyurcsány Ferenc folyamatos kapcsolatban állt a rendőri vezetőkkel.

Novák Előd szerint 2006-ban békés tüntetőket szorítottak ki a rendőrök a Kossuth térről és a környező utcákból. A Mi Hazánk politikusát a Nádor utcában állították elő.

„Kiemeltek és letepertek, összetörték a dobomat, szemüvegemet, de én viszonylag könnyen megúsztam szemben azokkal, akiknek akár a szemüket kilőtték és hát végső soron felmentettek. 2006. október 23-a óta öt különböző ügyemben állította meg a bíróság jogerősen, hogy jogszerűtlenül állítottak elő”

-mondta el az Informátor stábjának Novák Előd.

- Önök részesei voltak annak a felbujtó tevékenységnek, mint TV stáb is egyébként. Azt hiszem, hogy önöknek is le kell vonniuk azt a konzekvenciát amit elkövettek - mondta Varju László, a DK országgyűlési képviselője.

 

- Tehát ez a Hír TV felelőssége?

 

- Én azt hiszem a Hír TV felelőssége is - válaszolta Varju László.

Varju László Gyurcsány-párti politikus szerint a Hír TV hibája ami történt. A politikus egyébként 2002-től 2011-ig az MSZP országgyűlési képviselője volt és még államtitkári tisztséget is betöltött. Nézzük csak meg, még miképpen vélekedik a történtekről.

„Én úgy gondolom, hogy azokat, akiket arra kértek, hogy ne tartózkodjanak ott és ne legyenek ott akkor őnekik is le kellett vonni a konzekvenciát. 2006 után, amikor demokráciában lehetőség volt a tiltakozásra. Ma pedig nézze meg.”

- jegyezte meg Varju László, a DK országgyűlési képviselője.

Álljunk meg szóra, elemezzük az elhangzottakat és lépjünk túl az áldozathibáztatáson. Tehát 2006-ban a demokráciában lehetőség volt a tiltakozásra, bezzeg ma.

Az oknyomozó magazin műsorban azt is felidézték, hogy Gergényi Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori vezetője korábban többször hangsúlyozta, hogy egyetlen sértettet sem jogosult kártérítésre.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat azonban több tucat sértettet képviselt a 2010 után indított kártalanítási eljárások alatt, és szinte minden esetben milliós összegeket ítélt meg a bíróság a sértettek számára.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője hangsúlyozta, hogy

a tényekkel a társadalmat szembesíteni kell főleg azokat a fiatalokat, akik szerint Gyurcsány Ferenc egy kedves politikus, pedig valójában az ország egykori vezetője, aki karhatalmi eszközökkel és erőszakkal próbálta megőrizni a hatalmát.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is testközelből tapasztalta meg 2006. október 23-a borzalmait. Dömötör szerint

14 év után még mindig kötelessége lenne a Gyurcsány-kormány tagjainak bocsánatot kérni, ahelyett, hogy csőcseléknek nevezik a békésen megemlékezőket.

Azok próbálnak meg most szemináriumokat tartani demokráciából, jogállamiságból, azok szaladgálnak most reggeltől estig Brüsszelbe jogállamisági kérdésekben, akik a saját népükre támadtak. Úgyhogy mindaddig, amíg ez így van, mindaddig amíg elmarad a bocsánatkérés, addig nem túlzás azt állítani, hogy a baloldal demokrácia felfogásának változatlanul a gumilövedék a jele

– szögezte le az államtitkár az Informátor stábjának.

Hír TV

További epizódok

Informátor: A szexuális felvilágosítás egyáltalán nem megfelelő mederben zajlik

Informátor: A szexuális felvilágosítás egyáltalán nem megfelelő mederben zajlik

Június 14-én elfogadta a parlament a pedofil ellenes törvénycsomagot. 2021. július 02.
Informátor: Az előválasztás legkülönösebb szövetsége rajzolódik ki a Jobbik és a Demokratikus Koalíció között

Informátor: Az előválasztás legkülönösebb szövetsége rajzolódik ki a Jobbik és a Demokratikus Koalíció között

A 2006-os rendőrterror áldozatai kapcsán kezdett számháborúba a Demokratikus Koalíció - részletek az Informátorban. 2021. június 18.
Informátor: Előbújt a migrációs veszély a járvány árnyékából

Informátor: Előbújt a migrációs veszély a járvány árnyékából

Az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány miatt nem a migráció uralta a közbeszédet, de ettől függetlenül a probléma továbbra is jelen van - erre mutatott rá adásunk. 2021. június 11.

Legfrissebb híreink

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert szoros csatában elveszítette döntőjét, így ezüstérmet nyert szombaton a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!