2021. március 7.,
vasárnap, Tamás napja

Informátor: 2006 emlékei kitörölhetetlenül beleégtek az elménkbe

Hír TV

2020. október 23., péntek 20:55

A Hír TV Informátor című oknyomozó műsorában felidézték 2006 forró őszének máig elevenen élő emlékeit. Több megszólaló is leszögezte, hogy a bukott miniszterelnöknek kulcsszerepe volt abban, hogy békés tüntetőkre rontottak rá a rendőrhadak, és nyomorítottak meg sokakat testileg és lelkileg.

Tizennégy évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc hírhedtté vált őszödi beszéde. A beszéd nyilvánosságra kerülése példátlan tiltakozás hullámot indított el. A demonstrációk már aznap elkezdődtek, a tüntetők a Kossuth téren gyülekeztek.

Másnap a már tízezresre dagadt tömeg Toroczkai László vezetésével átment a Szabadság téri MTV székházhoz, ahol azt követelték, hogy olvassák fel petíciójukat, ám ezt nem tették meg. A tömeg megrohamozta a székházat és szeptember 19-én kora hajnalban be is jutottak az épületbe.

A rendőrterror azonban október 23-án szabadult el. Az azonosítószám nélküli rendőrök a Fidesz ünnepi megemlékezéséről hazaigyekvőket is bántalmazták. Aznap, valamint másnap tömegoszlatás közben számos békés tüntetőt vertek meg viperával.

Egyes tüntetőknek a rendőrség által bevetett gumilövedék okozott súlyos és maradandó sérüléseket, volt, akinek a szemét is kilőtték.

A Fidesz országgyűlési képviselője olyan fejsérüléseket szenvedett 2006 októberében, amelynek a nyomait a mai napig látni. Révész Máriusz mégsem az őt helybenhagyó rendőröket tartja felelősnek, hanem azokat a vezetőket, akik a parancsokat adták.

A Kossuth téri békés tüntetések szervezője később a parlamenti vizsgálóbizottságban is részt vett. Gonda László szerint

a bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy Gyurcsány Ferenc folyamatos kapcsolatban állt a rendőri vezetőkkel.

Novák Előd szerint 2006-ban békés tüntetőket szorítottak ki a rendőrök a Kossuth térről és a környező utcákból. A Mi Hazánk politikusát a Nádor utcában állították elő.

„Kiemeltek és letepertek, összetörték a dobomat, szemüvegemet, de én viszonylag könnyen megúsztam szemben azokkal, akiknek akár a szemüket kilőtték és hát végső soron felmentettek. 2006. október 23-a óta öt különböző ügyemben állította meg a bíróság jogerősen, hogy jogszerűtlenül állítottak elő”

-mondta el az Informátor stábjának Novák Előd.

- Önök részesei voltak annak a felbujtó tevékenységnek, mint TV stáb is egyébként. Azt hiszem, hogy önöknek is le kell vonniuk azt a konzekvenciát amit elkövettek - mondta Varju László, a DK országgyűlési képviselője.

 

- Tehát ez a Hír TV felelőssége?

 

- Én azt hiszem a Hír TV felelőssége is - válaszolta Varju László.

Varju László Gyurcsány-párti politikus szerint a Hír TV hibája ami történt. A politikus egyébként 2002-től 2011-ig az MSZP országgyűlési képviselője volt és még államtitkári tisztséget is betöltött. Nézzük csak meg, még miképpen vélekedik a történtekről.

„Én úgy gondolom, hogy azokat, akiket arra kértek, hogy ne tartózkodjanak ott és ne legyenek ott akkor őnekik is le kellett vonni a konzekvenciát. 2006 után, amikor demokráciában lehetőség volt a tiltakozásra. Ma pedig nézze meg.”

- jegyezte meg Varju László, a DK országgyűlési képviselője.

Álljunk meg szóra, elemezzük az elhangzottakat és lépjünk túl az áldozathibáztatáson. Tehát 2006-ban a demokráciában lehetőség volt a tiltakozásra, bezzeg ma.

Az oknyomozó magazin műsorban azt is felidézték, hogy Gergényi Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori vezetője korábban többször hangsúlyozta, hogy egyetlen sértettet sem jogosult kártérítésre.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat azonban több tucat sértettet képviselt a 2010 után indított kártalanítási eljárások alatt, és szinte minden esetben milliós összegeket ítélt meg a bíróság a sértettek számára.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője hangsúlyozta, hogy

a tényekkel a társadalmat szembesíteni kell főleg azokat a fiatalokat, akik szerint Gyurcsány Ferenc egy kedves politikus, pedig valójában az ország egykori vezetője, aki karhatalmi eszközökkel és erőszakkal próbálta megőrizni a hatalmát.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is testközelből tapasztalta meg 2006. október 23-a borzalmait. Dömötör szerint

14 év után még mindig kötelessége lenne a Gyurcsány-kormány tagjainak bocsánatot kérni, ahelyett, hogy csőcseléknek nevezik a békésen megemlékezőket.

Azok próbálnak meg most szemináriumokat tartani demokráciából, jogállamiságból, azok szaladgálnak most reggeltől estig Brüsszelbe jogállamisági kérdésekben, akik a saját népükre támadtak. Úgyhogy mindaddig, amíg ez így van, mindaddig amíg elmarad a bocsánatkérés, addig nem túlzás azt állítani, hogy a baloldal demokrácia felfogásának változatlanul a gumilövedék a jele

– szögezte le az államtitkár az Informátor stábjának.

Hír TV