2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Több tüntetőt is megöltek Bagdadban

Három iraki tüntető életét vesztette és mintegy harminc megsebesült a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban Bagdadban pénteken - közölték egészségügyi és biztonsági források.

  • Több tüntetőt is megöltek Bagdadban

Velük együtt 340-re emelkedett a két hónapja tartó kormányellenes tiltakozások halálos áldozatainak száma.

A források szerint két tiltakozó életét éles lőszer oltotta ki, a harmadikét pedig egy katonai könnygázgránát, amelynek hatása tízszerese a tüntetések során általában használt gránátokénak.

Az iraki kormányellenes megmozdulások október 1-jei kezdete óta több mint 15 ezren sebesültek meg a fővárosban és az ország déli részén. A tiltakozók a politikai rendszer teljes átalakítását és a politikai elit leváltását követelik.

Bagdadban a tüntetők a Tahrír téren és három fontos, a kormányzati központ felé vezető hídon - az al-Dzsumhuríjja, a Szenek és az al-Ahrar hídon - vertek tábort. A kormányzati központot, az úgynevezett zöld zónát szigorúan őrzik. Ott található a parlament, a miniszterelnöki hivatal, valamint az amerikai és az iráni nagykövetség.

Az ország síiták lakta déli, vidéki részén fekvő al-Hillában, Nassziríjában, Diváníjában, Nedzsefben és Kerbelában is demonstrációkra került sor. Egy helyi törzsi vezető, Nasszír al-Kasszab elmondta: addig folytatják a megmozdulásokat, amíg le nem mond a kormány, és fel nem oszlatják a parlamentet.

A bagdadi kabinet pusztán alkotmányos és társadalmi reformokat ígért az új alaptörvényt és teljes változást követelő tömegnek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!