2021. július 29.,
csütörtök, Márta, Flóra napja

Tíz évvel Utoya után nem szabad válasz nélkül hagyni a gyűlöletet

MTI

2021. július 22., csütörtök 11:53

Semmiképpen nem szabad válasz nélkül hagyni a gyűlöletet - jelentette ki Erna Solberg norvég miniszterelnök csütörtökön, pontosan tíz évvel azután, hogy a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik kioltotta 77 ember életét egy kettős merényletben.

Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. A támadásban hetvenheten vesztették életüket. A merénylet volt a skandináv ország második világháború utáni történetének legvéresebb tragédiája. Breiviket 21 év börtönbüntetésre ítélték.

Solberg a csütörtöki megemlékezésen aláhúzta: sokat tettek az elmúlt tíz évben a biztonsági szolgálatok felkészültségének javításáért, valamint azért, hogy a szélsőségesség minden formája ellen felvegyék a harcot. A miniszterelnök úgy fogalmazott: mindenkiben ki kell alakítani a visszavágás képességét, így erősítve az intolerancia és a gyűlöletbeszéd elleni "védőpajzsot".

Breivik merényletét a miniszterelnök az egész norvég nép és az ország demokráciája elleni támadásként értékelte.

Csütörtökön az oslói katedrálisban emlékmisét tartanak a támadás áldozatainak tiszteletére. Délután Utoya szigetén kerül sor egy ceremóniára, amelyet egy koncert, este pedig Harald király beszéde követ.

MTI